Korpi nousee korvesta

09.03.2016 20:30

Ylöjärvi on pullollaan yhtyeitä, joissa haaveillaan läpimurrosta. Harva bändi tulee kuitenkaan esiin yhtä näyttävästi kuin Korpi. Itäaureslaisten veljesten rockduo julkaisi kertarysäyksellä niin debyyttisinglen kuin ammattimaisen musiikkivideonkin.
Oman musiikin saaminen levytettyyn muotoon merkitsee Kalle Järvelälle paljon. Korpi-yhtyeen debyyttisingle kantaa nimeä Kaksisuuntainen mielialahäiriö.
Oman musiikin saaminen levytettyyn muotoon merkitsee Kalle Järvelälle paljon. Korpi-yhtyeen debyyttisingle kantaa nimeä Kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Pohjimmiltaan Korpi on yhden miehen musiikillinen luomus. 29-vuotias Kalle Järvelä on haaveillut rocktähteydestä lapsesta lähtien.
Kaikki alkoi ala-asteiässä, kun nuori miehenalku pyysi äitiään nauhoittamaan radiosta rokkia kasetille.
– Käännekohta oli, kun kuulin ensi kertaa Popedan Sukset. Voi sanoa, että sen jälkeen paluuta ei ole ollut, Järvelä muistelee.
Vuodet vierivät, ja kurulaispojan kiinnostus musiikkiin kasvoi. 19-vuotiaana Järvelä tarttui lopulta kitaraan ja päätti opetella soittamaan.
Syntyi bändikin, nimeltä Wastus. Kovaa rokannut yhtye pyöri nuoruuden innolla ja keskittyi pitkälti treenikämpällä harjoitteluun.
Keikkoja ei sadellut, levy-yhtiöt eivät kiinnostuneet. Läpimurtoa ei tullut.
– No, se olikin sellainen D-luokan Popeda, ettei mikään ihme, Järvelä naurahtaa.
Biisiaihioita kertyi Järvelän pöytälaatikkoon tasaiseen tahtiin. Viime kesänä hän päätti alkaa viedä niitä eteenpäin veljensä Akin kanssa.
Tehtiin päätös perustaa Korpi.
– Olen luonteeltani sellainen, että kun johonkin ryhdyn, niin haluan tehdä sen kerralla kunnolla. Siksi ajattelin, että nyt hoidetaan homma kaikilta osin loppuun asti.

Heti laajaan jakeluun

Helmikuun viimeisellä viikolla päivänvalon näki single Kaksisuuntainen mielialahäiriö. Omakustanteisesti tuotetun biisin ohella Järvelät julkaisivat kappaleeseen musiikkivideon, jonka on ohjannut nouseva ohjaajakyky Tapani Hiedanniemi.
Debyyttilevytys toimitettiin myytäväksi iTunesiin ja Google Playhin. Sitä voi kuunnella myös Spotifyssa ja Deezerissä.
Tämä kaikki on suorastaan massiivisen paljon yhtyeeltä, josta kukaan ei ole kuullut mitään.
– Teimme kaiken omilla rahoillamme, Kalle Järvelä myöntää.
– Painatin singleä pienen erän cd-muodossakin. Kyllä minusta tuntuu, että tässä on tehty kaikki, mitä yksin voidaan tehdä, hän miettii.
Biisin julkaisua varten perustettiin jopa levy-yhtiö, Poikelus Records. Äkkiseltään eteläkurulaiselta kalskahtava nimi juontuu veljesten synnyinkodista Itä-Aureessa.
Poikeluksen tilalla vietettiin lapsuus ja kasvettiin nuoruus. Sieltä kumpuaa myös Korven musiikki – monessakin mielessä.
– Treenikämppämme on pihan vanhassa navetassa. Siellä olemme opetelleet soittamaan ja hioneet biisejämme, Järvelä sanoo.
– Kun treenaamme, ikkunasta näkyy jylhä kuusikko. Lähimpään naapuriin on matkaa viisi kilometriä. Totta kai tällainen luonnonläheisyys kuuluu musiikissakin.

Tabun kimpussa

Korpi on kurulainen perheyhtye. Bändiin kuuluvat veljekset Kalle (vas.) ja Aki Järvelä. Ensiksi mainittu ideoi musiikin, ja jälkimmäinen tuo ajatukset soittimilla käytäntöön. (Kuva: Jukka Hautajärvi)
Korpi on kurulainen perheyhtye. Bändiin kuuluvat veljekset Kalle (vas.) ja Aki Järvelä. Ensiksi mainittu ideoi musiikin, ja jälkimmäinen tuo ajatukset soittimilla käytäntöön. (Kuva: Jukka Hautajärvi)

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on suomirokkia, joka tuo kuulijan mieleen ainakin Viikatteen. Melankolisia lyriikoita siivittävät eteenpäin kitarat, jotka soivat sekä kaihoisasti että raskaasti.
Biisin kertomus mielenterveysongelmista kumpusi laulaja-basisti Kalle Järvelän omakohtaisista kokemuksista.
– Reilu vuosi sitten minulla oli vähän synkkä syksy. Kun samaan aikaan masennuksesta puhuttiin julkisuudessa aika paljon, tällaista tekstiä alkoi syntyä, hän kertoo.
– Tästä tuli eräänlainen tsemppibiisi minulle itselleni. Eiväthän minun ongelmani olleet mitään siihen nähden, että on olemassa ihmisiä, joilla on diagnosoitu oikeasti vakava sairaus, Järvelä tarkentaa.
Nykyisin Ähtärissä asuvan kurulaisen mukaan mielenterveysongelmat ovat Suomessa edelleen tabu. Jos jollakulla on ongelmia pään kasassa pysymisen kanssa, hänet leimataan helposti hulluksi.
Korven debyyttisingle kertoo osaltaan juuri tästä.
– Kaikki biisimme eivät ole näin synkkiä, mutta kyllä tästä saa aika hyvän kuvan siitä, millaista musaa teemme, Kalle Järvelä muotoilee.

Lisää soittajia haetaan

Kalle ja Aki Järvelän lisäksi Korven ensi levytyksellä kuullaan rumpali Leo Heikuraa. Ylöjärveläinen studiomuusikko ei kuitenkaan ole bändin vakituinen jäsen.
Järvelät toivovat löytävänsä yhtyeeseen lisää soittajia lähitulevaisuudessa.
– Jos joku osaava muusikko innostuu bändistämme, mielellämme otamme hänet mukaan, Kalle Järvelä sanoo.
– Kurussa ei oikein ole soittajia vapailla markkinoilla. Muualla voi olla, mutta Korpeen sitoutuvan pitäisi suostua treenaamaan omalla treenikämpällämme Itä-Aureessa, hän painottaa.
Tällä hetkellä Korpi keskittyy uuden singlen työstämiseen. Jos kaikki menee suunnitellusti, se näkee päivänvalon kesällä.
Keikoille kahden hengen rokkipumppua on toistaiseksi turha kysellä.
– Edetään nyt rauhassa ja etsitään bändiin lisää jäseniä. Kyllä minä esiintymäänkin vielä jossain vaiheessa haluan, Järvelä sanoo hymyillen.