Kymmenen vuotta isona

Vielä 2000-luvun alussa Viljakkalan nuoret kävivät peruskoulun yläluokkansa Hämeenkyrössä. Tilanne muuttui vasta, kun Viljakkalan kunta päätti laajentaa kirkonkylän koulun yhtenäiskouluksi. Tästä päätöksestä on nyt vierähtänyt kymmenen vuotta.
Rehtori Kaisa Mannersuo (vas.) ja opettaja Pirjo Malkamäki ovat Viljakkalan koulun kokenutta kaartia. Yli 20 vuotta talossa ollut kaksikko pitää perinteikkään koulun tunnelmaa loistavana.
Rehtori Kaisa Mannersuo (vas.) ja opettaja Pirjo Malkamäki ovat Viljakkalan koulun kokenutta kaartia. Yli 20 vuotta talossa ollut kaksikko pitää perinteikkään koulun tunnelmaa loistavana.

Viljakkalan koulun rehtori Kaisa Mannersuo muistelee vuosikymmenen takaista muutosta hymyillen. Uudet tuulet hirvittivät, mutta niissä nähtiin samalla paljon mahdollisuuksia.
– Pirkanmaalla ei ollut siihen aikaan juurikaan yhtenäiskouluja. Muistan, kuinka muualta tultiin katselemaan, miten muutos Viljakkalassa onnistuu, jo tuolloin rehtorina ollut Mannersuo kertaa.
Virallisesti Viljakkalan koulusta tuli yhtenäiskoulu vuoden 2006 syksyllä. Yläluokkia varten kouluun rakennettiin lisäsiipi ja henkilöstömäärää kasvatettiin.
Suuret muutokset eivät kuitenkaan jääneet tähän. Ensimmäinen lukuvuosi ei ehtinyt kuin puoliväliinsä, kun Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärven kaupunkiin.
Mannersuo ja kumppanit olivat  jälleen uuden tilanteen edessä.
– Kyllä se aika paljon stressasi, kun piti opetella uusia työtapoja ja alkaa pitää yhteyttä uusiin opetustoimen ihmisiin. Mutta tästäkin tilanteesta selvittiin hienosti, hän muistelee.
– Nykyään viljakkalalaiset ovat jo tottuneita omaan yhtenäiskouluun. En usko, että moni haluaisi palata entiseen, rehtori hymyilee.

”Lähentää kyläläisiä”

Viime keskiviikkona koululaiset pitivät Viljakkalassa harrastuspäivää. 5A-luokan Ossi Kannosto ja 5B:n Miikka Kotajärvi esittelivät metsästystä ja kalastusta.
Viime keskiviikkona koululaiset pitivät Viljakkalassa harrastuspäivää. 5A-luokan Ossi Kannosto ja 5B:n Miikka Kotajärvi esittelivät metsästystä ja kalastusta.

Viime viikolla koulu juhlisti merkkivuottaan persoonalliseen tyyliin. Käytävillä ja pihalla kävi kuhina, kun oppilaat esittelivät lempiharrastuksiaan henkilökunnalle ja toisilleen.
Harrastusmessuiksi ristittyyn tapahtumaan tuli mukaan myös liuta paikallisia yrityksiä, seuroja ja yhdistyksiä. Viljakkalan vapaapalokunnan päällikkö Jussi Järvisen mukaan koulun tempauksiin osallistuminen on kirkonkylällä lähes itsestäänselvyys.
– Tämä koulu lähentää kyläläisiä. Oli ihan oikea ratkaisu luoda tänne omat yläluokatkin, VPK:n toimintaa esitellyt Järvinen sanoi.
Paljasjalkaiseksi viljakkalalaiseksi tunnustautuva Järvinen ei näe yhtenäiskoulumallissa juurikaan huonoja puolia. Viljakkalan koulun oppilasmäärä – noin 250 – ei hänen mielestään ole paisunut muutoksen myötä liian suureksi.
– Kun itse kävin vielä yläasteen Hämeenkyrössä, se tuntui ”suureen maailmaan” astumiselta: tuli uusia kavereita ja näki uusia paikkoja. Mutta nykyajan lapset saavat varmasti samat asiat irti sosiaalisesta mediasta, hän pohtii.

Nimenvaihdos edessä?

Juuri nyt Viljakkalan koululla eletään tasaista aikaa. Ennusteiden mukaan koulun oppilasmäärään ei ole luvassa suuria heilahduksia, joten nykyiset luokkatilat riittänevät jatkossakin.
– Noin vuosi sitten pihaamme valmistui lisärakennus, jonne siirrettiin esiopetusryhmät – se oli tärkeä uudistus. Liikunta- ja käsityötilamme voisivat olla paremmat, mutta toistaiseksi näillä mennään.
Vuonna 2013 Viljakkalan koulu koki hallinnollisen muutoksen, kun Karhen kyläkoulu liitettiin yhtenäiskoulun alaisuuteen. Toinen koulunkäynnin arkeen liittymätön uudistus saatetaan nähdä myöhemmin tänä vuonna.
– On kuulunut puhetta, että koulun nimi mahdollisesti muutettaisiin Viljakkalan yhtenäiskouluksi. Minulla ei olisi mitään muutosta vastaan, Mannersuo paljastaa.

Kommentointi on suljettu.