Kurun Poikeluksessa islanninhevostallia pitävä Kati Summa elää unelmaansa. Hän työskentelee issikoiden treenarina, kouluttaa kaikenikäisiä hevosia ja toimii askellajiratsastuksen opettajana. Lisäksi kurulainen on kilpaillut islanninhevosten ratsastuksessa toistakymmentä vuotta ja valmentanut muita ratsastajia useita vuosia.
Kati Summan innostus islanninhevosiin ja ratsastukseen lähti liikkeelle hänen lapsuusmaisemissaan Nurmijärvellä.
– Olin kahdeksanvuotias, kun lähdin äitini kanssa islanninhevostunnille. Näimme ilmoituksen lehdessä. Lähdimme sen houkuttelemana katsomaan uutta harrastusta.
Nykykurulainen jäi sille tielle. Issikat veivät Kati Summan sydämen jo hänen ollessaan pikkulapsi.
Hevosista tuli pienen mutkan kautta myös ammatti ja elämäntapa.
– Kouluttauduin graafiseksi suunnittelijaksi. Tein niitä töitä jonkin aikaa. En kuitenkaan löytänyt siitä työstä riittävästi innostusta. Halusin muutoksen työelämääni. Siksi lähdin hakemaan oppia islanninhevostilalta Norjasta.
Vuonomaan reissu antoi kurulaiselle tarvittavaa oppia ja näkemystä, jotta hän rohkaistuisi laittamaan oman tallin pystyyn.
– Työskentelin Norjassa noin puoli vuotta. Oma hevosmiestaitoni karttui matkan aikana tuntuvasti. Sen jälkeen olen ahkeroinut pelkästään hevosten kanssa.
Kati Summa on pitänyt islanninhevostallia Kurun Poikeluksessa yhdessä äitinsä kanssa vuodesta 2005 lähtien.
– Omaa firmaani olen luotsannut kolmisen vuotta eli vuodesta 2012 lähtien. Jatkossa toiminnassani on mukana myös mieheni Bruno Lofreta.
Issikka on monitaituri
Hevosten kanssa työskennellessä merkittävää on ihmisen ja hevosen välinen vuorovaikutussuhde.
– Kaikki rakentuu luottamuksen varaan. Ihminen on johtaja, mutta hänen pitää pyrkiä olemaan lempeä johtaja, kurulainen hevosalan ammattilainen havainnollistaa.
Islanninhevoset ovat mielenkiintoinen hevosrotu. Niiden erityisominaisuus on yhteistyökyky. Ne toimivat mielellään ihmisten kanssa.
– Islanninhevoset ovat monipuolinen hevoslaji. Niistä löytyy yksilöitä, jotka soveltuvat juuri aloittelevien hevosharrastajien käsiin. Sen lisäksi on tietysti kilpaurheiluun kykeneviä voimakkaita yksilöitä, Kati Summa vertailee.
Kurulainen islanninhevososaaja kilpailee edelleen. Lisäksi hän valmentaa sekä kouluttaa muita ratsastajia.
– Aloitin kilpailemisen heti, kun sain omia hevosia. Minulla on ollut muutamia eri hevosia. Olen saavuttanut kaikkien hevosteni kanssa menestystä. Olen itse aika tavoitteellinen ja kilpailuhenkinen hevosurheilija.
Hrannar on ollut tähän mennessä kurulaisen etevin kilpahevonen.
– Kilpailin Hrannarilla kansainvälisellä tasolla.
Huippuhepo ei ole enää Kati Summan päivittäisessä vaikutuspiirissä, mutta kosketus siihen säilyy yhä.
– Myin hevoseni nuorelle ylöjärveläiselle ratsastajalle. Minun oli aluksi vaikea luopua siitä, mutta tiesin, että se menee osaaviin käsiin. Lisäksi käyn valmentamassa ratsukkoa kerran viikossa.
Kati Summa on kilpaillut islanninhevosilla aina maajoukkueessa asti. Tällä hetkellä hän ei ole kiinnitettynä maajoukkueeseen, mutta menestyksen tavoittelu jatkuu edelleen.
– Minulla on uusi kisahevonen, jonka kanssa kilpailen nyt toista kautta. Parissa viimeisimmässä SM-tason kilpailussa sijoituin kolmanneksi ja neljänneksi kahdessa eri luokassa.
Kati Summa laajentaa hevosyritystoimintaansa ensi keväänä. Islanninhevosten koulutuksen ja valmennuksen lisäksi kuvioihin astuu mukaan hevoskuljetus.
Ylöjärvi tuntuu oikealta seudulta Kati Summalle ja hänen miehelleen. He aikovat ahkeroida puutarhakaupungissa myös lähitulevaisuudessa.
– Olemme tyytyväisiä Ylöjärveen. Tämä on hieno maaseutumainen kaupunki, jossa palvelut ovat lähellä.