Pienyrittäjä Jarkko Hämäläisen mitta on tullut täyteen. Yhteiskunnallisia asioita tarkkaan seuraava mies on väsynyt uutisiin, jotka kertovat vanhusten aseman heikentymisestä Suomessa.
31-vuotias metsäkyläläinen ei vain valita, vaan yrittää tehdä asialle jotakin. Toissa viikolla hän lanseerasi kampanjan, jonka on määrä saada edes muutaman vanhuksen olot kuntoon.
Auta ikäihmistä -haaste on suunnattu kaikille maamme yrittäjille.
Pari vuotta sitten Ylöjärvelle muuttanut Hämäläinen kertoo olevansa tuiki tavallinen suomalainen mies. Hän ei ole kiinnostunut politiikasta – puhumattakaan, että hän haluaisi lähteä siihen itse koskaan mukaan.
Yhteiskunnan epäkohdat ottavat miestä kuitenkin aivoon. Viime vuosina Hämäläistä on alkanut suututtaa maamme ikäihmisten saama kohtelu.
– Näyttää siltä, että Suomen valtio ei arvosta vanhuksiaan, hän aloittaa.
– Tuntuu, että kun yhteiskunta leikkaa palveluitaan, leikkuri osuu hirveän usein ikäihmisiin. Minusta se on kerta kaikkiaan törkeää ja väärin, Hämäläinen kritisoi.
Räikeimpänä esimerkkinä asiastaan Hämäläinen pitää hallituksen suunnitelmaa leikata eläkeläisten asumistukea. Jos heikennys toteutuu, asumistuki laskee peräti kahdella kolmasosalla eläkkeensaajista.
Eläkkeensaajien keskusliitto EKL:n mukaan leikkaus kirpaisisi etenkin pienituloisia eläkeläisiä. On laskettu, että kymmenet tuhannet vanhukset menettäisivät kuukausituloistaan peräti 100–300 euroa.
– Juuri tällaiset uutiset saavat meikäläisen hermostumaan, Hämäläinen sanoo Ylöjärven Uutisille päätään puistellen.
– Ikäihmiset ovat rakentaneet meille tämän maan. Näinkö me heitä kiitämme?
Päätös syntyi saunan lauteilla
Lopullisesti Jarkko Hämäläisen ymmärrys loppui, kun hän kävi työkeikalla erään pirkanmaalaisen vanhuksen luona. Pientä monialaosuuskuntaa pyörittävä ylöjärveläinen siivosi asiakkaansa asunnon ja kävi hänen puolestaan kaupassa.
– Hän oli yksin asuva, selvästi onneton ja vähäosainen ihminen. Pois lähtiessäni minun teki pahaa ajatella, minkälaisiin oloihin hän on joutunut, yrittäjä toteaa.
– Eräänä iltana päätin lopettaa näiden asioiden märehtimisen ja toimin. Ajatus syntyi suomalaiseen tapaan saunan lauteilla, hän hymähtää.
Hämäläinen kääri hihansa ja istui tietokoneen ääreen. Hän loi Facebookiin kampanjaryhmän ja alkoi jakaa sitä kavereilleen. Mukaan mainontaan hän otti myös osuuskuntansa nettisivut.
Miehen tavoite on simppeli. Hän toivoo, että mahdollisimman moni yritys sitoutuisi auttamaan apua tarvitsevia vanhuksia heidän jokapäiväisissä askareissaan. Apu voi olla esimerkiksi siivousta, pihatöitä tai kaupassa käymistä.
Auta ikäihmistä -nimen saanut haaste on määrä toteuttaa marras-joulukuun aikana. Hämäläinen lupaa itse näyttää esimerkkiä.
– Osuuskuntani auttaa veloituksetta viittä eri vanhusta kaksi tuntia viikossa. Siivoamme ja teemme pieniä kotiaputöitä – mitä ikinä meiltä vain kaivataan, hän linjaa.
Hämäläisen mielestä on olennaista, ettei tehdystä työstä pyydetä korvausta. Hän haluaa testata, onko maamme yrittäjillä sydäntä pyyteettömään auttamiseen.
– Jokainen saa olla mukana juuri sen kokoisella satsauksella, joka tuntuu sopivalta. Tärkeintä on osoittaa, että halua tehdä hyvää löytyy, mies sanoo.
”Myös yksityiset tervetulleita”
Hämäläinen uskoo, että hänen kampanjansa voisi kiinnostaa etenkin pieniä ja keskisuuria palvelualan yrityksiä. Suuret korporaatiot saattavat sivuuttaa näin pienimuotoisen hyväntekeväisyyden olankohtautuksella.
Yhden asian Hämäläinen tietää varmasti: hän ei ole ainoa, jota vanhusten olot surettavat.
– Kyllähän tämä aihe nousee julkisuuteen silloin tällöin. Useimmiten äänessä ovat muut kuin itse ikäihmiset, koska he eivät tuppaa valittaa asioistaan, mies miettii.
– Ja ongelma on osittain juuri tässä: vanhuksilta on helppo viedä etuuksia, koska he eivät yleensä tappele vastaan, hän innostuu päättelemään.
Työnsä ja sukulaistensa kautta Hämäläinen tuntee useita ikäihmisiä, joiden arki ei suju ilman ulkopuolista apua. Mies tietää, että tilanne on huono niin laitoksissa kuin yksityisissä kodeissakin.
Haastekampanjaan osallistuville hän lupaa etsiä autettavia vanhuksia, mikäli yritykset eivät heitä omin voimin löydä.
– Luulen, että kotonaan asuvien vanhusten auttaminen on tässä tapauksessa todennäköisempää kuin vanhainkoteihin meneminen. Kun auttajan ja autettavan välissä ei ole ketään, vältytään turhalta byrokratialta ja säätämiseltä, Hämäläinen järkeilee.
+++++
Auta ikäihmistä -haasteeseen pääset tästä linkistä.