Ensikodista uuteen elämään – Satu Hakalan kautta on kulkenut satoja apua tarvitsevia kissoja

Ensikoti pitää huolta kodittomista kissoista, kunnes niille löytyy uusi omistaja. Ensikodin pitäminen palkitsee, mutta näyttää myös kissojen kohtelun nurjan puolen.
Neljä kissaa on saanut pysyvän kodin Hakalan luota. Kuvassa Pekka (kuvassa), joka oli pentueensa ainoa hännättömänä syntynyt. Hakalalla on myös Kyprokselta löytynyt Mia-koira. Kun kissat ovat tottuneet koiran läsnäoloon, se helpottaa myös uusien kotien etsimistä.

Neljä kissaa on saanut pysyvän kodin Hakalan luota. Kuvassa ensimmäisestä ensikotipesueesta jäänyt Pekka. Hakalalla on myös Kyprokselta löytynyt Mia-koira. Kun kissat ovat tottuneet koiran läsnäoloon, se helpottaa myös uusien kotien etsimistä.

Ylöjärveläisen Satu Hakalan asunnon lattialla telmii lauma pikkuisia kissanalkuja – 11, jos tarkkoja ollaan. Lisäksi omissa oloissaan loikoilee kaksi emokissaa ja kolme muuta kattia, jotka odottavat Hakalan hoivissa uutta kotia.

– Minua varmaan pidetään hulluna kissanaisena täällä päin, Hakala nauraa.

Hakala on toiminut ensikodin pitäjänä kissojensuojeluyhdistyksille kolmisen vuotta. Yhteensä avuntarvitsijoita on kulkenut hänen kauttaan satoja.

– Täällä on ollut koko ajan joitakin kissoja. Nyt on kyllä maksimimäärä, mitä on kerralla ollut.

Kaikille löytyy koti

Ennen kissa-allergiasta kärsinyt Hakala hoiti kodittomia kissoja aluksi omalla kustannuksellaan.

– Huomasin, miten paljon pentuja ja terveitä kissoja laitetaan piikille, koska niistä halutaan nopeasti eroon.

Uusien kotien löytäminen on yhdistyksen kautta helpompaa kuin yksin, joten Hakala päätti alkaa pitämään ensikotia Kissojen katastrofiyhdistykselle. Nyt hän on Kisu ry:llä.

Ensikotiin päätyy niin löytökissoja, kodinvaihtajia kuin populaatiokissojakin.

– Jotkut ovat olleet minulla puolesta vuodesta vuoteenkin. Ne ovat usein arkoja tai populaatioista tulleita kissoja. Pennut lähtevät luovutusikäisinä yleensä heti.

Aikuisille kissoille uuden kodin löytäminen on hankalampaa kuin pennuille, mutta kaikille Hakalan luona asustelleille on lopulta löytynyt koti. Uusien omistajien kanssa mietitään yhdessä, millainen kissa heille sopii ja he käyvät tutustumassa uuteen lemmikkiinsä etukäteen.

– Toivon, että kissat pääsevät koteihin, joissa ne pysyvät eri elämäntilanteissa mukana. Tulee seurustelusuhteita, muuttoa, töitä – eihän kaikkea tietenkään voi ennustaa. Mutta kissa voi elää 20 vuotta, joten täytyy todella miettiä, onko sen pitämiseen resursseja, Hakala sanoo.

Pentue syö melkoisen määrän ruokaa viikossa. Ensikodit pyörivät lahjoitusvaroin.

Pentue syö melkoisen määrän ruokaa viikossa. Ensikodit pyörivät lahjoitusvaroin.

Luopuminen joskus vaikeaa

Lahjoitusvaroilla pyörivä Kisu ry maksaa ensikodeille eläinlääkärikulut ja niiden halutessa myös kissanhiekat ja ruuat. Hakala ei kuitenkaan halua kääntyä kaikessa yhdistyksen puoleen, vaan kattaa kuluja myös omasta pussistaan. Hän myös kiittelee sitä, että ihmiset tuovat lahjoituksina ruokaa ja tarvikkeita.

Kissoja saa käydä tervehtimässä Hakalan luona, vaikkei omaa voisi ottaakaan.

– Esimerkiksi allergiaperheet ovat käyneet lasten kanssa katsomassa kissanpentuja, kun omaan kotiin ei ole mahdollista saada karvakorvaa, Hakala kertoo.

Ensikodin pyörittäminen ei ole vain söpöjen kissanpentujen ihastelua, vaan se myös vaatii pitäjältään uhrauksia.

–Täytyy kestää ajoittaista sotkua, kissankarvoja ja revenneitä sohvankulmia. Ulkoa tulleet kissat eivät välttämättä osaa käyttäytyä kuten sisäkissat ja pennut ovat kovia riehumaan. Vessat täytyy siivota aamuin illoin ja paikat pitää puhtaina. Jos lähtee matkoille, täytyy miettiä aina hoitajat eläimille, Hakala luettelee.

Hoidokit täytyy myös madottaa ja käyttää eläinlääkärillä. Lisäksi ensikodin hoitaja laittaa niistä ilmoitukset nettiin ja ottaa vastaan kissojen katsojia.

Asukkeihin muodostuu tunnesiteitä, etenkin pitkäaikaisiin.

– Varmaan suurin syy, miksi ihmiset eivät ala pitämämään ensikotia, on se, että luopuminen on hankalaa, Hakala pohtii.
Ensikodin pitäjää kuitenkin ilahduttaa se, että uusista kodeista usein kerrotaan kuulumiset ja laitetaan joulukortitkin.

– Tämä on erittäin palkitsevaa hommaa. Eläimet antavat niin paljon, ja niistä oppii koko ajan. Samalla saa olla tekemissä ihmisten kanssa. Parasta on, kun arka, ehkä huonosti kohdeltu tai täysin ilman ihmiskontaktia elänyt kissa oppii luottamaan ihmisiin. Joskus se on kovan työn takana, mutta kaiken vaivan arvoista, Hakala summaa.

Kissan hankintaa harkittava

Ensikodissa näkee myös kissojen kohtelun nurjan puolen. Hakalaa kummastuttaa se, että hänelle tulee paljon sosiaalisia, selvästi karanneita eläimiä, joita kukaan ei kysele.

Pennuille löytyy helpommin koteja kuin aikuisille kodittomille kissoille.

Pennuille löytyy helpommin koteja kuin aikuisille kodittomille kissoille.

– Luulisi, että ihmiset kaipaavat kissojaan.
Kissojen steriloinnin laiminlyönti on suuri syy kodittomien kissojen määrään.

– Saatetaan ajatella, että ulkokissaa on turha leikata, kun se voi jäädä auton alle tai kadota. Jotkut mieluummin jopa listivät pennut joka vuosi kuin leikkauttavat kissansa.

Kun pesueita syntyy paljon, kissanpentuja usein annetaan ilmaiseksi. Hakalan mielestä ihmiset eivät aina mieti tarpeeksi kissan ottamista. Kun suloisesta pennusta kasvaakin hoitoa ja eläinlääkäriä kaipaava lemmikki, moni tulee toisiin ajatuksiin.

– Vajaan vuoden iässä kissat saavat ensimmäiset kiimat ja kollit alkavat merkkailemaan. Niille halutaan silloin usein etsiä uusi koti, eikä raskita laittaa sataa euroa leikkaukseen.

Hakala toivoo, että kaikki kissan ottamista harkitsevat ymmärtävät, että kissat elävät pitkään ja ne on tärkeää leikkauttaa, rokottaa ja madottaa. Hän antaakin ihmisille myös mielellään tukea ja neuvoja kissoihin liittyvissä asioissa.

– Ihmisten pitäisi ottaa vastuu kissan hankinnasta ja tajuta, ettei se ole mikään lasten lelu. Toivon myös, että ihmiset tekevät ilmoituksen, jos huomaavat kaltoin kohtelua tai hoitamattoman populaation. Toivottavasti arvostus kissoja kohtaan nousee.

Ensikodit

• Ensikodit ovat talouksia, jotka vapaaehtoistyönä huolehtivat kodittomista kissoista, kunnes ne löytävät uudet kodit.
• Yhdistykset maksavat kissojen hoitokulut.
• Kissat käytetään eläinlääkärin tarkastuksessa, roketaan, madotetaan ja tunnistusmerkitään ennen uuteen kotiin luovuttamista.
• Ensikoteja haetaan jatkuvasti lisää. Niiden toimintaa voi tukea yhditysten kautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?