Viime viikolla Antaverkan leirikeskukselle kokoontui joukko tamperelaisia nuoria työkokemuksen toivossa.
Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden järjestämällä Kohti työelämää -leirillä 15–17-vuotiaat nuoret suorittivat leirikeskuksessa viiden päivän ajan erilaisia työtehtäviä. Palkkioksi työstä Nuorisotakuu maksoi työelämäleiriläisille 100 euron korvauksen.
Ylöjärvellä ensimmäistä kertaa järjestetylle leirille valittiin sellaisia nuoria, jotka olivat jäneet ilman kesätyötä tai jatko-opiskelupaikkaa.
Antaverkan leirikeskukselle saavuttaessa päärakennuksen edustan nurmialuetta puuhaa kolme puutarhurin vehkeisiin sonnustautunutta nuorta.
Maa on käännetty ympäri ja multasäkit odottavat tyhjennystä portaikolla. Pihaan valmistuu kukkapenkki ja ympäristöön istutetaan marjapensaita.
Sisälle mentäessä sieraimiin tuoksahtaa voimakas maalin haju. Maalausurakkaa tekevät nuoret loihtivat päärakennuksen rapistuneille seinille uuden maalipinnan.
Keittiössä kokkausvuorossa ovat hervantalainen Roosa
Korpela ja ikurilainen Roosa Hokkanen. Tytöt leipovat toisten keittiövuorolaisten kanssa munkkeja ahertaville leiriläisille.
Tytöt ovat päätyneet leirille, koska molemmilta jäi tänä vuonna kesätyöpaikka nappaamatta. He jakavat saman tarinan usean leiriläisen kanssa: ilman työkokemusta ei työpaikkoja heru.
– Moni nuori jää nykypäivänä ilman työpaikkaa, koska melkein jokaiseen työhön tarvitaan aiempaa kokemusta, nuoriso-ohjaaja Inka Kiuru sanoo.
– Päämääränämme on täällä, että nuoret ovat omatoimisia ja pääsevät tekemään erilaisia töitä itse käytännössä. Heille kertyy tästä työkokemusta, joka voi helpottaa tulevaisuudessa työnsaantia. He voivat myös saada ideoita siitä, mikä olisi mieleinen ammatti, johon opiskella.
Taskuraha motivoi
Viisipäiväisellä leirillä nuorilla on päivittäin oma ryhmänsä, jonka kanssa he tekevät määrättyjä töitä kuuden tunnin mittaisen työpäivän ajan.
Puutarhatöiden, remontoinnin ja kokkauksen lisäksi yksi ryhmä pitää huolta rakennuksen viihtyvyydestä siistimällä paikkoja. Esimerkiksi päärakennuksen ikkunat on pesty ja kaikki tekstiilit on tampattu.
Leirillä viihtyneen Roosa Korpelan mukaan työt ovat maistuneet hyvin ja niitä on tehty reippaalla mielellä. Töistä saatava palkka motivoi nuoria hoitamaan hommansa, vaikka leiriltä saatava työkokemuskin voi itsessään auttaa eteenpäin.
– Myönnän, että viikon lopussa saatava sata euroa helpottaa töiden tekemistä, Korpela kertoo.
Roosa Hokkanen olisi tullut työelämäleirille ilman korvaustakin.
– Minusta täältä saadut opit ja neuvot tulevaisuuteen ovat paljon arvokkaampia, kuin lopuksi maksettava palkka, 16-vuotias pohtii.
Nuoriso-ohjaaja Inka Kiuru kehuu nuoria reippaiksi työntekijöiksi.
– Nuoret tekevät työnsä tarmolla ja säntillisesti. Tietysti työskentelemme täällä pitkiä päiviä, joten aina välillä joku väsähtää. Silloin muistutetaan, että hyvin hoidetusta työstä saa korvauksen, niin kuin työelämässäkin.
– Nuorten motivaatiosta kertoo myös se, että äskenkin tytöt menivät vielä puuhamaan kukkapenkin pariin omalla ajallaan, vaikka pidimme taukoa, Kiuru kehaisee.
Vinkkejä työhön ja opiskeluun
Käytännön töiden lisäksi leirillä vieraili nuorten esittämistä toiveista eri ammattialojen edustajia. Ammattiaan esittelivät esimerkiksi sairaanhoitaja, rekkakuski sekä kulttuurituottaja ja eläintenhoitaja.
Roosa Korpela opiskelee toista vuotta logistiikkaa ammattikoulussa, joten hän on hakemassa leiriltä lähinnä täytettä ansioluetteloonsa.
– Leiri auttaa varmasti hyvin sellaisia nuoria, joilla ei ole vielä opiskelupaikkaa. Itseäni ainakin kiinnosti kovasti, kun yhdistelmäajaja oli täällä esittelemässä ammattiaan, johon minäkin valmistun.
Syksyllä Tampereen lyseon lukiossa aloittava Roosa Hokkanen sanoo, että työelämäleiri helpottaa häntä myös lukio-opinnoissa.
– Täältä on saanut hyviä vinkkejä opiskeluun. Oikeastaan odotan aika innolla sitä, että pääsen soveltamaan neuvoja lukiossa, opiskeluun positiivisesti suhtautuva Hokkanen kertoo.
Työelämäleirille on selkeä tarve
Nuoria leirillä ohjaavan Inka Kiurun mukaan nuoret ovat vastaanottaneet ensimmäisen Kohti työelämää -leirin hyvin.
– Leiri on selkeästi herättänyt ajatuksia nuorissa siitä, mitä he haluaisivat tulevaisuudessa tehdä työkseen.
Roosa Korpelalla ja Roosa Hokkasella on molemmilla melko positiiviset tulevaisuudennäkymät.
– Logistiikka-alalla on tällä hetkellä hyvä työllisyystilanne. Haluaisin valmistuttuani tehdä linja-autokuskin työtä ja opiskella ehkä myöhemmin logistiikkainsinööriksi, Korpela tuumii.
– Minulla on ollut pitkään haaveena lääkärin ammatti, joten lukion jälkeen kokeilen päästä lääkikseen, Hokkanen toteaa.
Kiuru huomauttaa, että leirille pääsivät kaikki sinne hakeneet, mikä osoittaa, että nuorten työelämäkoulutukselle on tarvetta.
– Meidän täytyy antaa nuorille onnistumisen tunteita ja tsemppausta, jos haluamme, että he pääsevät yhteiskuntaan mukaan. Ulkopuolelle jäävät ovat syrjäytymisvaarassa, josta voi seurata esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmia. Tästä leiristä olisi ehdottomasti saatava jatkumo, hän
painottaa.