Laakso niukasti mitaleilta Kalevan kisoissa

Vielä ei ollut Tampereen Pyrinnön ylöjärveläismailerin Jaakko Laakson vuoro nousta Kalevan kisojen palkintopallille Porissa viime viikonloppuna.
Jaakko Laakson (numero 190) voimat eivät aivan riittäneet uran ensimmäiseen Kalevan kisojen mitaliin Porissa.

Laakso paransi 800 metrin viimevuotista sijoitustaan pykälällä eli sijoittui neljänneksi. Tämä oli alkukauden perusteella pettymys, mutta toisaalta jätti sopivasti hampaankoloon loppukautta varten.
Perjantaina Laakso teki vain välttämättömän eli varmisti loppukilpailupaikan alkueränsä kolmannella sijalla, joka heltisi ajalla 1.54,15.
Finaalista tuli, hyvin odotetusti, puhdasverinen taktiikkajuoksu, jossa Laakso tavallaan ajautui kärkipaikalle noin 300 metrin juoksun jälkeen. Takakaarteessa häntä tönittiin melko ronskisti, mutta Laakson mukaan siinä hän ei vielä menettänyt mitään.
Puolimatkaan tultiin Laakson johdolla todella hitaassa väliajassa 1.00,26, ja hän juoksi kärjessä vielä viimeisessä kaarteessa. Sitten ennakkosuosikki Ville Lampinen porhalsi ohi saaden peräänsä monenlaisista terveysongelmista kärsineen Niclas Sandellsin.
Vielä 40 metriä ennen maalia pronssi näytti tulevan Ylöjärvelle, mutta takaa nousi täysin yllättäen Naantalin Löylyn Markus Teijula ohi ja koko SM-viikonlopun yllättävimmäksi mitalistiksi.
– Ensimmäiset 500 metriä menivät ihan suunnitelmien mukaan, mutta loppusuoralla hyydyin aika lailla.
– Teijula pääsi yllättämään, sillä en laskenut häntä mahdolliseksi mitalistiksi, Laakso tunnusti.
Lampinen piti Sandellsin nipin napin sadasosasekunnilla takanaan, mutta voittoaika 1.55,29 kertoo kaiken juoksun luonteesta. Laakso hävisi ajallaan 1.56,08 himmeimmän mitalin 0,72 sekunnilla.
Sunnuntaina Laakso lähti 1500 metrille ja jäi hitaasta vauhdista huolimatta letkan hännille jo kilpailun alkuvaiheissa. Hän tuli maaliin 14:ntenä ajassa 4.08,13.
– Paukut olivat jo vähissä siinä juoksussa. Kaksi kasisatasta peräkkäisinä päivinä tuntuivat jaloissa, ja lähinnä hölkkäilin maaliin, Laakso hymähti.
Kausi ei suinkaan pääty tähän, sillä tarjolla on eliittikisojen kautta paikka Ruotsi-ottelussa.

Landström kuudes aidoissa

Jaakko Laakso paransi viimevuotista sijoitustaan pykälän Kalevan kisojen 800 metrillä, mutta jäi vielä niukasti mitaleilta.

Tampereen Pyrinnön ylöjärveläisurheilija Jessi Landström juoksi ensimmäisen kerran kalevalaiset pika-aidat ja selviytyi alkuerän ajallaan 14,18 loppukilpailuun. Se kesti häneltä kymmenysosasekunnin kauemmin, ja sijoitukseksi tuli kuudes.
Junioreiden EM-Eskilstunasta täpärästi sadasosalla rannalle jäänyt Landström, 18, oli SM-finaalin toiseksi nuorin juoksija. Alkueräajallaan hän jäi vain 0,02 sekuntia ennätyksestään.
Teivo Stayersin Teppo Syrjälä juoksi Kalevan kisojen 3 000 metrin esteissä peräti 18. kerran ja päätyi kauden toistaiseksi parhaalla ajallaan 9.32,98 yhdeksänneksi.
– Tuntuipa hienolta taas olla mukana! Juoksun jälkeen kättelin samassa juoksussa mukana olleen 16-vuotiaan Tomi Lehdon ja häntä vuoden vanhemman Jere Alenin esitellen itseni, Syrjälä myhäili.
– Pistesijaputkeni katkesi, mutta mitäpä siitä, sillä ensi vuonna aion taatusti olla taas viivalla. Loppukesästä tavoitteenani on parannella kauden aikojani ratamatkoilla, Syrjälä lupasi.
Lokakuussa 40 vuotta täyttävä Syrjälä juoksi edellisen kerran SM-esteet vuonna 2012. Porissa hän lohkaisi kauden parhaasta ajastaan 9,90 sekuntia, mutta mitalisijoille jäi matkaa hieman vajaa puoli minuuttia.
Pyrintöä edustavalla keihäsmiehellä Joni Karvisella oli karvas kohtalo jäädä ensimmäisenä rannalle loppukilpailusta sijoituttuaan karsinnassa kymmenenneksi.
Ylöjärveläinen Karvinen heitti 72,93, 69,69 ja 70,51. Kun Anssi Liimatta kiskaisi viimeisellään ennätyksensä 73,33, tavoitteena ollut uran ensimmäinen miesten SM-finaalipaikka jäi haaveeksi.