”Missä minä, siellä aikido”

05.08.2015 11:02

Kuluva suvi on ollut Timo Kiviharjulle kiireistä aikaa. Kesäkuussa mies perusti Ylöjärvelle uuden urheiluseuran ja alkoi kiivaasti etsiä sille harjoitustiloja.
Viime ajat Kiviharju on huhkinut tilojen kunnostustöissä. Kaiken takana on rakkaus harmoniseen kamppailulajiin – aikidoon.
– Olen perustanut Suomeen kolme muutakin aikidoseuraa. Nyt haluan tuoda lajin Ylöjärvelle, hän kertoo.
Hiroshi Aikido -seuran harjoitussalissa on toistaiseksi autiota. Vajaan kuukauden kuluttua tiloissa pitäisi olla asennettuna 120 neliömetrin kiinteä tatami. – Aikidosalit ovat tavallisesti hyvin pelkistettyjä ja niin tulee olemaan tämäkin, seuran puuhamies Timo Kiviharju kertoo.
Hiroshi Aikido -seuran harjoitussalissa on toistaiseksi autiota. Vajaan kuukauden kuluttua tiloissa pitäisi olla asennettuna 120 neliömetrin kiinteä tatami.
– Aikidosalit ovat tavallisesti hyvin pelkistettyjä ja niin tulee olemaan tämäkin, seuran puuhamies Timo Kiviharju kertoo.

Tyhjässä teollisuushallissa kaikuu, mutta ei enää kauaa. Ylimääräiset romppeet on rahdattu pois ja tatamimatot odottavat siististi seinän vieressä.
Ylöjärven ensimmäisen aikidoseuran koti aukeaa noin kuukauden päästä.
– Seiniä pitää siistiä, ikkunoita pestä ja harjoitustarvikkeita hankkia… Tekemistä riittää, mutta sitä ei ole liikaa, Timo Kiviharju sanoo hymyillen.
Kiviharju muutti Ylöjärven Vuorentaustaan noin vuosi sitten. Aikansa harjun kupeessa asuttuaan hän tuumasi, että uusi kotikaupunki tarvitsee aikidoseuran.
Takavuosina sama mies on ollut luomassa lajin harrastusmahdollisuuksia Seinäjoelle, Hämeenkyröön ja Tampereelle. Ei liene liioiteltua sanoa, että Kiviharju on yksi suomalaisen aikidon merkittävimmistä hahmoista.
– Aloitin lajin harrastamisen vuonna 1979 ja jäin siihen heti koukkuun. Sen jälkeen elämääni on voinut kuvata lauseella ”missä minä, siellä aikido”, hän naurahtaa.
– Nyt minulla on 6. danin musta vyö, mutta en ole vieläkään saanut lajista tarpeekseni. Aikido on enemmän kuin liikuntalaji: se on koko elämän kestävä tie.

Kamppailua ilman kilpailua

Teknisesti aikidossa on kyse vastustajan voiman käyttämisestä häntä itseään vastaan. Välillä harjoitellaan myös puisten aseiden käyttöä. Lajissa ei kuitenkaan vahingoiteta ketään. (Kuva: Timo Kiviharju)
Teknisesti aikidossa on kyse vastustajan voiman käyttämisestä häntä itseään vastaan. Välillä harjoitellaan myös puisten aseiden käyttöä. Lajissa ei kuitenkaan vahingoiteta ketään. (Kuva: Timo Kiviharju)

Itämaisia kamppailulajeja eli budolajeja on olemassa kymmenittäin. Timo Kiviharjun mukaan aikido eroaa tästä värikkäästä joukosta ainakin yhdellä selkeällä tavalla.
– Aikidossa ei kilpailla.
– Lajin filosofian mukaan voitto taistelussa tai kilvassa synnyttää vain katkeruutta ja uusia taisteluja. Siksi ainoat kamppailut käydään oman itsen kanssa, Kiviharju selvittää.
Teknisesti aikido koostuu erilaisista lukoista ja heitoista. Lukkotekniikoilla hallitaan hyökkääjän voimaa niin, ettei tämä pääse liikkumaan vapaasti. Heitot puolestaan perustuvat hyökkääjän saattamiseen pois tasapainosta.
Aikido ei vaadi harrastajaltaan raakaa voimaa. Lajissa tehtävät liikkeet ovat pyöreitä, sulavia ja pehmeitä.
– Jos on kiinnostunut nopeasta itsepuolustuksen oppimisesta, aikido on väärä valinta harrastukseksi. Tämä laji perustuu rauhanomaisuudelle, kärsivällisyydelle ja kurinalaisuudelle, Kiviharju sanoo.
Parhaimmillaan aikido opettaa harrastajalleen keskittymistä, toisten kunnioittamista ja kehon hallintaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö treeneissä tulisi hiki.
– Kukin voi harjoitella aikidoa sellaisella tavoitteella kuin haluaa. Kuntoliikuntana tämä sopii kaikille perusterveille ihmisille ikään ja kuntoon katsomatta.

Sali avoin muillekin

Timo Kiviharjun mukaan uusi liikuntalaji on otettu Ylöjärven urheilupiireissä hyvin vastaan. Hän korostaa, että Hiroshi Aikido -nimen saanut seura ei pyri kilpailemaan kaupungin budoharrastajista.
– Tämä on vaihtoehto muille budolajeille. Itsekin aloitin lajin aikoinaan siksi, että en ollut tarpeeksi notkea tai kova karateen, hän paljastaa.
Kiviharjun toiveissa on laaja yhteistyö Ylöjärven muun urheiluväen suuntaan. Tämän puolesta puhuu sekin, että Hiroshi Aikido ei aloita toimintaansa koulujen liikuntasaleissa vaan seuran omissa tiloissa.
– Tänne Elotielle on tarkoitus asentaa 120 neliömetrin kiinteä tatami. Sitä voivat käyttää muutkin kuin aikidoharrastajat, kunhan asioista sovitaan, hän kannustaa.
Uuden lajin lanseeraaminen ylöjärveläisille ei Kiviharjua pelota. Hän on varma, että kaupunkilaiset löytävät aikidon ilot – ennemmin tai myöhemmin.
– Tämä on urheilukaupunki, jossa on totuttu liikkumaan. Lisäksi moni täkäläinen harrastaa aikidoa jo nyt Tampereen Nozomin jäsenenä.

+++++
Hiroshi Aikido -seuran toiminta alkaa syyskuussa. Tarkemmat tiedot harjoitusajoista ja -ryhmistä julkistetaan elokuun aikana.