Sininen tavarankuljetuspyörä pysähtyy Hämeenkadulle. Kyydistä nousee kaksi tyttöä, jotka alkavat reippaasti töihin.
Muutamassa minuutissa pyörä muuttuu salaattibaariksi. Hetkeä myöhemmin ensimmäiset ohikulkijat huomaavat sen.
Sitten alkavat kehut. Moni ostaa salaatin, mutta vielä useampi näyttää vain peukkua. ”Tätä on kaivattu!”, tytöille huikataan.
Emilia ja Iida Kotiranta tuottavat tamperelaisille riemua.
– Suosio on kyllä vähän yllättänyt, bisnesidean keksinyt Emilia hymyilee.
Soppeenmäkeläisten Kotirantojen pop-up-kioskissa on tarjolla itse tehtyjä hedelmäsalaatteja. Niitä siskokset myyvät siellä, missä ihmiset kulloinkin sattuvat liikkumaan. Tähän mennessä kaksikkoon on voinut törmätä esimerkiksi Keskustorilla, Ratinanniemessä ja Koskipuistossa.
Ensimmäisen kerran salaattipyörä kurvasi Tampereelle viime viikon keskiviikkona. Vastaanotto oli heti ilahtunut.
– Aamulehti teki meistä saman tien kaksi juttua: yhden painettuun lehteen ja toisen nettiin. Niiden myötä tieto meistä levisi laajalle, vaikka emme mainostaneet salaattejamme missään, Iida Kotiranta kertoo.
Ensimmäisenä päivänä salaatteja meni kaupaksi parisenkymmentä. Saldo on hyvä, kun ottaa huomioon bisneksen ainutlaatuisuuden. Tällaiseen ei ole Suomessa totuttu – muualla kylläkin.
– Olemme matkailleet ulkomailla jonkin verran, ja manner-Euroopassa myyntikärryjä näkyy aika paljon. Niistä kaupataan milloin mitäkin – Berliinissä esimerkiksi olutta, Emilia Kotiranta tietää.
– Me otimme myytäväksi salaatit, koska ne ovat terveellinen ja kevyt välipala kesäpäiviin. Ei tätä sen syvällisemmin mietitty, hän jatkaa naurahtaen.
Jonkin verran byrokratiaa
Vaikka Kotirantojen salaattibisnes voi kuulostaa leppoisalta, joutuvat siskokset paiskimaan pitkää päivää. Jos aurinko paistaa ja on poutaa, työvuorot venytetään ympäripyöreiksi.
– Päivä alkaa siitä, että käymme ostamassa tuoreet raaka-aineet marjatoreilta. Koska meillä ei ole y-tunnuksia, emme voi hankkia hedelmiä tukusta, Emilia Kotiranta selvittää.
– Tämän jälkeen paloittelemme marjat ja pakkaamme ne purkkeihin. Sitten ajamme Tampereelle myymään ne, hän jatkaa.
Ilmaisten myyntipaikkojen sijainnit ovat Kotirannoilla hyvin tiedossa. Jos keskustassa tekee salaattikauppaa väärällä alueella, saattaa siitä napsahtaa jopa sakko.
Nuoret yrittäjät suhtautuvat byrokratiaan pääosin ymmärtävästi.
– Me pääsimme lopulta aika helpolla. Meidän tarvitsi hankkia kärryllemme vain maankäyttöoikeus ja tiedottaa kaupungille liikkuvasta elintarvikehuoneistosta. Tämä kuulemma lasketaan sellaiseksi, Iida Kotiranta naurahtaa.
– Kaikki oli selvää parissa viikossa. ELY-keskus ja kaupunki suhtautuivat meihin ymmärtävästi ja joustivat vähän – siitä heille iso kiitos, hän lisää.
Ponnahduslauta tulevaan
Tamperelainen Veli-Matti Kilponen pysähtyi ylöjärveläisten salaattikärrylle viime viikon torstaina. Hän näki vinkeällä bisnesidealla paljon mahdollisuuksia.
– Tässä kaupungissa pohditaan parhaillaan miten Hämeenkatua saataisiin elävöitettyä. Minusta tällaiset pienmyyntikärryt olisivat aika selkeä ratkaisu, hän jutteli.
Kilposesta oli sääli, ettei Kotirannoilla ole lupaa kaupata tuotteitaan myös Hämeenkadun itäpäässä. Heinäkuun alusta lukien kyseistä aluetta kun on hallinnoinut keskustan kehittämisyhdistys.
– Minusta olisi ihan hyvää verorahojen käyttöä, että tällaisia pienyrittäjiä päästettäisiin ilmaiseksi sinnekin, Kilponen sanoi.
Kotirannat itse eivät myyntirajoituksista jaksa välittää. He keskittyvät nyt siihen, että kauppa käy kesän loppuun asti.
– Uskon, että tästä kokemuksesta on meille hyötyä, vaikka emme suuria voittoja saisikaan. Tulevat työnantajamme katsovat oma-aloitteisuuttamme varmasti hyvällä, Iida Kotiranta hymyilee.
+++++
Emilia ja Iida Kotirannan hedelmäsalaattipyörä kurvailee Tampereen keskustassa elokuun 9. päivään saakka.