Olisipa aikakone!

25.06.2015 09:00

Ap sonnnenYksi pomminvarma vanhenemisen merkki on, että mielessään rupeaa laskemaan tasavuosia taaksepäin ja muistelemaan menneitä tapahtumia.
Vuosi 1975 nousee tänä kesänä takuulla esille, koska ETYK-huippukokouksesta tulee heinäkuussa kuluneeksi 40 vuotta.
Tottahan minäkin sen muistan, sillä seurasin jo 11 vuotiaana suurella mielenkiinnolla politiikkaa ja kansainvälisiä tapahtumia yleensäkin.
Muistan myös aika hyvin, millainen urheiluvuosi 1975 oli. Siinäpä riittäisi nykynuorilla ihmettelemistä, jos aikakone pullauttaisi heidät keskelle sitä.
Miltä kuulostaisi ajatus siitä, että MM-ampumahiihdon miesten 20 kilometriltä napsahtaisi kulta ja pronssi sekä viestistäkin kirkkain mitali?
Heikki Ikola nousi uudeksi kunkuksi, ja Esko Saira säesti. Ettepä arvaa, mitä seuraa Saira edusti!
Hiihto oli hiihtoa eikä maasto-sellaista. Innsbruckin esiolympiakisoissa 37-vuotias Marjatta Kajosmaa pani järjestykseen jopa venakot. Seuraavana talvena tuli jo Takalon Hellun vuoro.
MM-jääkiekkoilussa Suomi sijoittui neljänneksi eli pari pykälää paremmin kuin tänä vuonna. A-sarjassa tosin pelasi vain kuusi maata, kunnes luku nostettiin kahdeksaan seuraavana keväänä.
Joukkueet pelasivat kaksinkertaisen sarjan, ja Suomen piti jälkimmäisellä kierroksella voittaa Ruotsi kahdella maalilla noustakseen kolmanneksi.
Voitti vain 2–1, sillä muutama minuutti ennen loppua Lauri Mononen ampui idioottivarmasta paikasta kiekon Jorma Vehmasen luistimeen.
Tappara voitti viimeisen SM-sarjan kullan hävittyään 36 pelistään vain kolme. Syksyllä alkoikin jo SM-liiga.
Jalkapalloilussa mutusteltiin isoa ihmettä, kun alle 18-vuotiaat ylsivät UEFA-cupissa eli EM-lopputurnauksessa hopealle hävittyään finaalin Englannille.
Luultiin, että siitä se nousu alkaa. Nythän tiedämme, että Suomi häviäisi Vatikaanillekin, kun paavi puskisi viimeisellä minuutilla kulmasta voittomaalin.
EM-karsintaa A-maajoukkue pelasi sinäkin kesänä, ja vain 0–1-tappiota Italialle pidettiin kovasikajuttuna. Syssymmällä nuhjattiin vielä 0–0 Roomassa.
Olavi Laaksonen oli lopettanut päävalmentajana 12 vuoden jälkeen, ja väliaikaisena huseerasi Martti Kosma valtava lierihattu päässään, kunnes Aulis Rytkönen otti postin.
Miesten yleisurheilumaajoukkue otteli Euroopan cupin finaalissa, kuten nytkin. Menestyksessä on tosin seitinohut ero.
Silloin Suomi sijoittui Nizzassa kuudenneksi häviten tasapistein Isolle-Britannialle ja Saksan liittotasavallalle.
Markku Kukkoaho juoksi 400 metrillä toiseksi ajalla 45,56, kun viime kesänä kotimaan kärkiaika oli 47,40.
Nizzaan päästäkseen Suomen piti kukistaa muun muassa Ranska välierässä. Nyt taitaisi jäädä tekemättä.
Kalevan kisoissa vitosen kuutostulos oli 13.52,2 ja kympin 29.16,2. Pirjo Häggman juoksi 400 metrillä universiadivoiton ajalla 51,80.
Ruotsi-ottelu oli urheilukilpailu eikä VIP-vieraiden näyttäytymistilaisuus. Muitakin maita vastaan oteltiin, ja elokuun lopun maaottelussa miehet nuijivat Neuvostoliiton kuudella pinnalla.
Heikkoja lajeja Suomella oli silloinkin, mutta kansallisia kilpailuja pidettiin paljon enemmän, ja niissä urheili enemmän aikuisia kuin nyt.
MM-rasteja etsittiin joka toinen syksy, ja vuonna 1975 kohdalle osui Outi Borgenströmin uran ensimmäinen arvomitali – pronssi ennen Liisa Veijalaista.
Ohjelmassa oli vain yksi henkilökohtainen matka, joten mitaleiden arvo oli moninkertainen verrattuna nykyhetkeen.
Formulakuskien joka toistakaan vessassa käyntiä ei raportoitu roskalehdissä, mutta moottoripyörälajeissa hehkutettiin motocrossin MM-hopeamiestä Heikki Mikkolaa ja nousevaa trialistia Yrjö Vesteristä.
Kalevi Marjamaa nyrkkeili EM-kultaa, ja Jaakko Kailajärvi nosti painoja MM-neloseksi.
Nyrkkeily oli ihan jotain muuta kuin nykyisten, umpitatuoitujen turvanpieksäjien uhoamista, mitä nyt Kalevi Kosunen lähetteli Marjamaalle hamekankaita TUL:n pomojen yllyttämänä.
Se oli hieno urheiluvuosi, jolloin katsojallekin jätettiin mahdollisuus omien aivojen käyttöön. Jumalolennoiksi ylennetyt studioasiantuntijat eivät pureskelleet kaikkea valmiiksi.
Siirtyisin kernaasti koska tahansa tuohon ETYK-kesään, koska silloin elämä maistui elämältä!
Ja Esko Sairan seurahan oli Lemin Eskot.