Ylöjärven kesäteatteripaletti rikastui

Ydinkesäksi Komin kulmille Hanhijärvelle pystytettävän ihka uuden kesäteatterin tekijät luottavat maaseudun idylliin ja janoiseen suvinäytelmäkansaan.
Reija Iso-Mustajärven (vas.) lapsuudenkodin piha autotalleineen soveltui mainiosti mattopesulasta kertovan näytelmän esityspaikaksi. Kaksikko ei ole lähtenyt lokeroimaan teatteriaan mihinkään tiettyyn muottiin. Nimeäkään teatterille ei ole ainakaan vielä keksitty. – Jos meillä on näytelmä ensi kesänä, katsotaan, tulisiko teatterille silloin nimi, Suvi Vanhalan kanssa monenlaisia kulttuuripalveluita tarjoava Iso-Mustajärvi sanoo.

Reija Iso-Mustajärven (vas.) lapsuudenkodin piha autotalleineen soveltui mainiosti mattopesulasta kertovan näytelmän esityspaikaksi. Kaksikko ei ole lähtenyt lokeroimaan teatteriaan mihinkään tiettyyn muottiin. Nimeäkään teatterille ei ole ainakaan vielä keksitty. – Jos meillä on näytelmä ensi kesänä, katsotaan, tulisiko teatterille silloin nimi, Suvi Vanhalan kanssa monenlaisia kulttuuripalveluita tarjoava Iso-Mustajärvi sanoo.

Kun kulttuuripalveluyrityksen vuosi sitten perustanut kaksikko mietti, mitä keksisi ohjelmistoonsa seuraavaksi, heräsi ajatus kesäteatterista. Sitä kun näytelmiä tehnyt kaksikko ei ollut vielä kokeillut.
Sitten sytytti. Reija Iso-Mustajärvi sai päähänsä, että paikaksi sopisi hänen lapsuudenkotinsa piha Komin tienoolla. Talossa asuva Iso-Mustajärven äiti näytti idealle vihreää valoa.
– Hänhän oikein innostui, Drama Queenin toimitusjohtajaosapuoli Suvi Vanhala hihkaisee.
Paikka tuntui hyvältä, sillä se istuu tarkoitukseen monessa suhteessa. Pihassa on valmiina paikoitustilaa sekä näytelmän kulissiksi sopiva autotalli, ja vuokrakaan ei kurita. Kaksikko myös nauraa, että talon parisataa neliötä tarjoavat ruhtinaalliset sosiaalitilat.
– Joskus jo perheessäni on heitetty vitsiä, että tähän pitäisi perustaa teatteri. Nyt se sitten toteutui, Iso-Mustajärvi kertoo virnistäen.

Miljöö vetää maaseudullekin

Komin ympäristö lepää keskellä maaseutua, mutta sijainti ei epäilyttänyt kulttuuriyrittäjiä vähääkään.
– Me muutenkin lähdemme kaikkiin hommiin niin, että se, mikä toimii meille, se toimii, Vanhala sanoo rennosti.
– Jokin Tuurin kyläkauppakin on keskellä ei mitään, ja siellä on hirveästi väkeä, yrityskumppani vertaa.
Naiset sitä paitsi huomauttavat, että kesäteatterit usein ovat ihan muualla kuin kaupunkien keskustoissa. Komiin matkaaminen ei ole suvinäytelmäkävijälle temppu eikä mikään, ja paikka jopa sijaitsee vaikkapa Tampereelta tulevalle lähempänä kuin moni muu.
– Ja naapurista voi tulla vaikka kävellen, mikä ei ole mahdollista täkäläisille muulloin, Iso-Mustajärvi poimii edun.
Uusi teatteri siis tulee elävöittäneeksi syrjäseutua, mutta moinen ei ole kaksikon agenda vaan pikemmin mukava sivutuote.
– Tietenkään teatterimme ei ole pelkästään tämän kylän väelle. Pikimminkin periaatteemme on osallistavuus ja tasa-arvo, oli katsoja maalta tai kaupungista. Ja näytelmä on ihmisen asialla, ei mitenkään erityisesti maaseudun ihmisen asialla.
Vanhala lisää hyödyksi myös silmää hivelevän maalaisidyllin.
– Kun tänne tulee, pääsee heti tunnelmaan, hän sanoo ja levittää kätensä kohti vehreitä pientareita ja kumpupilviä.

Uuden kesäteatterin sijainti keskellä maaseutua ei epäilyttänyt teatterin perustajia. Päinvastoin he uskovat maalaisidyllin virittävän tunnelmaan.

Uuden kesäteatterin sijainti keskellä maaseutua ei epäilyttänyt teatterin perustajia. Päinvastoin he uskovat maalaisidyllin virittävän tunnelmaan.

Teatteritarjottimelle mahtuu

Ylöjärvellä on porskuttanut jo vuosikaudet kaksi vankkaa kesäteatteria: Vahannan nuorisoseuran ja Viljakkalan Wimman pyörittämät. Tämä ei komilaisteatterin kaksikkoa hätkäytä. Työparin mielestä joukkoon mahtuu mutkitta kolmaskin.
– Ei nyt kaksi kesäteatteria tämän kokoisessa kaupungissa paljoa ole. Ja meidän viisi näytöstämme…, Iso-Mustajärvi nauraa ja toveri huomauttaa, että Suomi on pullollaan kesäteattereita, joille löytyy katsojia.
– Kun ihmiset käyvät kesäteattereissa, teatterit ruokkivat toisiaan. Ja kaikki teatterit ovat erilaisia. Ei näytelmämme varmaankaan ole samanlainen kuin ne, joita nuo kaksi täällä esittävät, komilaissyntyinen tuumii.
Liioin ei kaksikko ota painetta siitä, että ylöjärveläisteatterit ovat olleet pidettyjä.
– Ei tämä mikään kilpailu ole. Toivomme hyvää myös muille kesäteattereille, Iso-Mustajärvi teilaa.
Se, että kaksikko on alan ammattilaisia ylöjärveläisten harrastajateatterien rinnalla, ei kuitenkaan ole syy paineettomuuteen. Itse asiassa pari kyllä panee itsensä koville juuri ammatillisessa mielessä kilpailumielen sijaan.
– On tietenkin osa prosessia, että mietimme yleisöä.
Lasten näytelmistään ja komedioistaan tunnettujen täkäläisteatterien rinnalle komilaiskaksikko ei tuo mitään tarkoin profiloitua lisää. Lokerointi ei kuulu kaksikon tapoihin yleensäkään, mutta nyt se on sikälikin tarpeetonta, että tulevista kesistä ja siis pitkästä linjasta ei ole vielä tietoa.
Joka tapauksessa tämänkesäinen näytelmä on aikuisyleisöön kallistuva komedia, jossa suikertaa myös vakavia säikeitä.
– Sellaista elämänmakuista, Vanhala muotoilee.

Uutta syntyy tekemällä

Uusi kesäteatteri ei synny sormia napsauttamalla, mutta kaksikko ei takerru miettimään hankaluutta vaan tarttuu yksinkertaisesti toimeen.
Kaiken sortin tekijänoikeusmaksut, yleisötilaisuusilmoitukset ja terveystarkastukset ovat ammattilaisille jo rutiinia ja markkinointia on ulkoistettu tiedottajalle. Niinpä kaksikon aivot ja kädet ovat sauhunneet pääasiassa itse näytelmän teossa – kaksistaan näyttelevä pari näet tekee kaiken itse. Toukokuussa aloitettu urakka on edennyt vauhdilla.
Se, miten uusi teatteri löytää paikkansa ja yleisönsä, on paljolti kiinni markkinoinnin onnistumisesta.
– Kun Facebookiin tuli Kemppaisen pesula -näytelmämme sivu, joku kysyi, minne tänne on tullut pesula, Iso-Mustajärvi tiedostaa tilanteen naurahtaen mutta pysyy silti toiveikkaana:
– Toivotaan, että puskaradio toimii.

Mattoihin kääriytyneitä tarinoita

Upouuden kesäteatterin näytelmä sai itunsa yksinkertaisesti oivalluksesta, että tehdään nimenomaan suviesitystä.
– No, kesällä pestään mattoja. Tuli mieleen, että mattojen kautta voi kertoa eri tarinoita, kulttuuriyritys Drama Queenin toimitusjohtaja Suvi Vanhala kertoo mattopesulanäytelmän taustan.
Idea sulautui oivasti esityspaikaksi valittuun miljööseen, maalaistalon pihaan, jonka piharakennus sopii hyvin pesulakulissiksi.
Idea solahti myös kaksihenkisen tiimin tehtäväksi. Eri tarinat näet voidaan kutoa eri asiakkaisiin ja näin eri kohtauksiin liittyviksi. Näyttelijäkaksikko vaihtaa rooleja suit sait lennossa.
Teemoina suikertavat yksinäisyys, pettymys, muutoshaluttomuus ja paikkansa löytäminen. Tunnelmat vaihtelevat kaihoisista rempseisiin.
– Ei vakavaa muttei mitään tohelointiakaan, yrittäjäkumppani Reija Iso-Mustajärvi kuvailee huumorin täyttämää mutta ajatustakin antavaa teatterikappaletta.
Tekijäkaksikko siis lupaa kesäteattereille tutusti komiikkaa muttei silti mitään kynsin hampain suvinäytelmän muottiin valettua tavaraa.
– On tuhoon tuomittua kirjoittaa niin, että nyt tulee hauskaa. Näytelmä syntyy niin, että kun kaksi erilaista ihmistä kohtaa, siitä syntyy hauskaa.

Tapahtui Kemppaisen pesulassa -näytelmä Komin kupeessa (Hanhijärventie 135) 24., 26., ja 30. kesäkuuta ja 3. heinäkuuta klo 19 ja 28. kesäkuuta klo 14.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?