Voimaharjoittelu ja nuori ovat yhtälö, jota Ylöjärven Urheilijoiden yleisurheilijat ovat ryhtyneet määrätietoisesti ratkaisemaan.
Tomi Lento on vetänyt jo kahden vuoden ajan kaksi kertaa viikossa Oona Hietalalle, Olivia Mäkiselle ja kumppaneille painonnostoharjoituksia. Tulokset puhuvat puolestaan: voima ja sen myötä räjähtävyys ovat tarttuneet tyttöihin kiitettävästi.
Vuonna 2000 syntyneet Hietala ja Mäkinen ovat nousseet aivan valtakunnan terävimpään kärkeen ja toimineet samalla esimerkkeinä nuoremmilleen sekä kentällä että punttisalilla.
– Tyttöjen edistysaskel on ollut valtava! Parhaimmillaan lavalla häärää 14 tyttöä, ja näyttää siltä että myös poikien innostus nostaa nyt päätään, Lento iloitsee.
Haastatteluiltana, viime viikon maanantaina, vain osa Urheilijoiden tyttöryhmästä pääsi punttitreeneihin, koska loput olivat leirikoulussa.
Hietalan ja Mäkisen lisäksi Lennon opetuksesta nauttivat 13-vuotias Nea Lento ja elokuussa 15 vuotta täyttävä Suvi Järvinen.
Tunnin aikana jokaiselle tuli toistoja vähintään normaalin verran eli reippaasti yli sata. Ohjelmassa oli painonnoston perustekniikoiden hiomista ensin tyhjällä tangolla ja sitten pikku painoilla.
– Pidimme vastikään ryhmän sisäiset harjoituskilpailut, joissa ei tullut yhtään hylättyä nostoa. Tämä kertoo siitä, että niin tempaus kuin työntökin hallitaan, Lento kiittelee.
Helpompi tehdä väärin kuin oikein
Itsekin korkealla kansallisella tasolla painonnostajana kilpaillut Tomi Lento sanoo, että voimaharjoittelussa liikkeet on helpompi tehdä väärin kuin oikein.
Silloin loukkaantumisriski kasvaa eikä yleisurheilijoille olennaisen tärkeistä harjoitteista saada läheskään kaikkea hyötyä irti.
– Esimerkiksi rinnalleveto vain yhdellä ”potkulla” ei kehitä räjähtävyyttä eikä reisien ja keskivartalon voimantuottoa yhtä paljon kuin ”kaksipotkuinen” tekniikka, jota näille tytöille opetetaan, Lento näyttää.
– Paljon näkee Pirkkahallissakin väärällä tekniikalla tehtyjä nostoja – on pyöreää selkää sun muuta, hän harmittelee.
Yleisurheilijatytöt eivät lukitse levyjä tankoon, ja sillä on vissi tarkoitus:
– Jos paino putoaa, se on varma merkki siitä, että nosto on tehty vinoon eli väärin.
– Nämä tytöt voisivat tehdä keskenäänkin hyvän harjoituksen, mutta nuorten valmentaja ei voi vain käydä salilla määräämässä päivän ohjelmaa. Kyllä hänen on oltava läsnä, Lento sanoo.
Kun Oona Hietala tekee maastavetotoistoja, Lento korjaa hänen päänsä asentoa niin, että leuka nousee ylemmäs, ja samalla selän asentokin muuttuu astetta ryhdikkäämmäksi.
– Tommi näkee heti viat liikkeissämme, mikä on todella tärkeää, Hietala kiittelee.
Samalla nuoret oppivat salietiketistä ja harjoitteluasenteesta olennaisia asioita. Kun Olivia Mäkinen epähuomiossa ottaa askeleen levytangon yli, hänelle rapsahtaa viiden etunojapunnerruksen sakko.
– Tanko on vastustajamme, johon tulee suhtautua oikealla kunnioituksella, Lento perustelee.
Hietala toipunut polvileikkauksesta
Mäkinen pystyy tekemään kaikki ohjelmaan merkityt liikkeet, mutta Hietala joutuu hieman soveltamaan, koska hänen talvella leikattu polvensa ei ole vielä aivan täydessä terässään.
– Heti hallikauden jälkeen ponnistavan jalkani polvi tähystysleikattiin, koska siellä oli rasvatyyny turvonnut ja nivelkalvo revennyt. Onneksi ei ollut polvikierukka rikki, Hietala kertoo.
– Siinä tuli hieman vajaan kahden kuukauden tauko tehokkaista treeneistä, ja tuona aikana leikatun jalan reisilihaksen ympärysmitasta lähti kolme senttiä, hän paljastaa.
Tuokin kertoo osaltaan, miten voimaharjoittelu puree. Kesäkausi on jo ovella, mutta nuoren urheilijan elimistö palautuu yleensä vammoistakin nopeasti, ja Hietala ehtii mainiosti kuntoon vuoden tärkeimpiin kilpailuihin.
– Voimaharjoittelu on näkynyt selvästi juoksussani; en horju niin paljon kuin ennen, ja siitä on tietysti apua myös pituushypyssä, hallissa peräti 559 ponkaissut Hietala kertoo.
Mäkisen kevät on sen sijaan sujunut pikku flunssia lukuun ottamatta ongelmitta. Hän ei osaa vielä sanoa, nouseeko kesän mittaan ottelu vai kenties pituus hänen päälajikseen.
– Katsotaan, mikä rupeaa parhaiten kulkemaan. Alkukesästä tulee hieman muutakin ohjelmaa, sillä lähden Lappiin rippikoululeirille, Mäkinen suunnittelee.
– Voimatreenin hyödyt olen huomannut muun muassa aitajuoksussa. Aitojen väli tulee aiempaa terävämmin, kun lantio pysyy ylhäällä, enkä horjahtele aitojen päällä, hän jatkaa.
Hietalan ripari osuu heinäkuun loppuun, josta on vajaa kuukausi SM-kilpailuihin.
Kaksikko ei ole kovin paljon jutellut voimaharjoittelusta muualta tulevien kilpasiskojensa kanssa mutta tietää ainakin Hirvensalmen Urheilijoiden Kaisa Mikanderin tekevän samantyyppisiä harjoitteita.
Uusittu punttisali on toimiva
Tommi Lento kiittelee Ylöjärven urheilutalon uusittua punttisalia huomattavasti entistä mielekkäämmäksi paikaksi harjoitella.
– Hienoa oli myös se, että kaupunki hommasi tänne 7,5-kiloisen junnutangon. Kaikki alkoi keppijumpasta, mutta yleisurheilija ei saa pelkästään sillä voimatasoaan nostettua.
Punttiharjoittelu ei kohenna pelkästään voimia, vaan myös kaikessa urheilussa tärkeitä tasapainoa ja liikkuvuutta.
– Jokainen voi kokeilla, pääseekö kantapäät lattiassa pitäen syväkyykkyyn niin, että selkä pysyy suorana. Runsaat toistot avaavat muun muassa olkapään jumit tehokkaasti.
Oona Hietalaa eivät olkajumit vaivaa, sillä hän näyttää mallia erittäin kapealla otteella tehtävästä lapamuljautuksesta. Kyse on hienoisesta yliliikkuvuudesta, jonka kanssa saa olla tietyissä liikkeissä tarkkana.
Lento on opettanut tekniikat ilmeisen oikein ja tytöt ovat noudattaneet neuvoja, koska varsinaisia loukkaantumisia salilla ei ole tullut.
– Kerran selkälihakseni kramppasivat, mutta se johtui jostakin muusta, Mäkinen kertoo.
Edes pahasti kipeytyneistä lihaksista ei ole kuulunut valituksia.
– Joskus tosi tehokkaan treenin jälkeen reidet tuntuvat seuraavana päivänä juostessa hieman tukkoisilta, mutta muuten ei ole kummoisia kipuja ollut, Hietala vahvistaa.
– Monella on harhakäsitys, että punttisalilla rikotaan paikkoja, mutta niin moni on päässyt täällä esimerkiksi alaselkäkivuistaan, että asia on juuri toisinpäin: täällä paikkoja korjataan! Lento naurahtaa.