PS:n riidoista ei tehty numeroa – vanhukset ja ympäristö puhuttivat valtuustossa

Kohukokous sujui sopuisasti

Ylöjärven kaupunginvaltuusto nuiji maanantaina pöytään tukun kovia päätöksiä. Siunauksen saivat niin uuden luonnonsuojelualueen perustaminen, teknisen toimialan uudelleenjärjestely kuin Elovainion yritysalueen laajennuskin.
Ennakkoon eniten kuhinaa aiheuttanut kaupunginhallituksen uuden jäsenen nimeäminen ei enää valtuustossa kuohuttanut. Perussuomalaisista tapauksen vuoksi eronneet Matti Ylitalo ja Pertti Johansson olivat mielenilmauksensa tehneet ja antoivat asian olla.
Sami Savion (ps.) seuraajaksi nimettiin yksimielisellä päätöksellä Tomi Saaristo (ps.).
Tältä näyttää Ylöjärven kaupunginvaltuuston uusi ryhmä. Matti Ylitalo (kesk.) ja Pertti Johansson (toinen vas.) erosivat perussuomalaisista ja herättivät henkiin jo kertaalleen kuopatun Ylöjärvi 2001+ -kansanliikkeen.

Tältä näyttää Ylöjärven kaupunginvaltuuston uusi ryhmä. Matti Ylitalo (kesk.) ja Pertti Johansson (toinen vas.) erosivat perussuomalaisista ja herättivät henkiin jo kertaalleen kuopatun Ylöjärvi 2001+ -kansanliikkeen.

Tuoreen kansanedustajapestinsä vuoksi  kaupunginhallituksen jättänyt Savio ei halunnut alkaa puida puolueensa sisäistä sotkua julkisesti. Ylöjärven Uutisille hän totesi olevansa riitelystä lähinnä yllättynyt.
– Demokratia on puhunut, hän muistutti tyynesti.
Hallituspaikkaa tavoitellut Matti Ylitalo edusti maanantaina ensi kertaa uutta valtuustoryhmäänsä. Hän ja Pertti Johansson ovat tästä eteenpäin Ylöjärvi 2001+ -liikkeen miehiä, eivät perussuomalaisia.
Savion seuraajasta ei lopulta tarvittu edes äänestystä. Kaikki puolueet katsoivat, että perussuomalaisten valtuustoryhmän esitys Saariston valinnasta oli kannattamisen arvoinen. Samalla Mauri Heiska (ps.) päätettiin nostaa Savion tilalle kaupunginhallituksen toiseksi varapuheenjohtajaksi. Muilta osin kaupunginhallitus säilyy ennallaan.
Päätökset koputeltiin puheenjohtajan pöytään ilman keskustelua. PS:n hajoamisesta ja sen taustoista voit lukea tarkemmin tämän lehden sivuilta 10 ja 12.

Elinvoimaosasto-nimi jäi historiaan

Pitkin kevättä julkisuudessa ollut kaupungin teknisen toimialan uudelleenjärjestely otti maanantaina askeleen eteenpäin, kun valtuusto hyväksyi uudistukseen liittyvät hallintosäännön muutokset.
Kokonaan uusi tekniikka- ja ympäristöosasto aloittaa päätöksen myötä toimintansa ensi vuoden alussa. Osaston työnimenä pitkään vilkkunut ”elinvoimaosasto” ei siis jatka elämäänsä tästä eteenpäin. Nimestä järjestettiin taannoin avoin kansalaiskysely, ja lopullisen esityksen asiasta teki kaupunginhallitus.
Nimeäkin olennaisempaa oli vastuunjako, jonka mukaan uusi osasto toimii. Osasto koostuu nykyisestä teknisestä osastosta ja kaupunkikehitysosaston maankäyttö- ja ympäristöpalveluista sekä ruoka- ja siivouspalveluista. Viimeksi mainitut siirtyvät osastolle hallinto- ja talousosastolta.
Osastouudistus oli valtuuston käsittelyssä jo maaliskuussa, mutta tuolloin päättäjät palauttivat sen hallitukselle bumerangina takaisin. Nyt pöydällä ollut yksityiskohtainen ja täsmennetty suunnitelma päätettiin hyväksyä yksimielisesti.

Vanhukset pysyvät Varikolla

Vihreän valtuustoryhmän aloite monipalvelukeskuksen perustamisesta Soppeenmäkeen oli yksi maanantain kuumista perunoista. Joulukuussa puretun työväentalon tontille toivottu keskus ei ainakaan tällä haavaa etene.
Aloitteessa esitettiin, että paikalle rakennettaisiin tilat päiväkodille, ikäihmisten päivätoiminnalle ja senioripalvelukioskille. Eri lautakuntien lausunnot kehuivat ideaa mutta huomauttivat, että kaavoitussyistä sitä ei voitaisi toteuttaa.
Tämä sai vasemmistoliiton Liisa Schalin tulistumaan.
– Olen huomannut, että Ylöjärvellä voidaan muuttaa kaavoitussuunnitelmia hyvin nopeasti poikkeusluvalla, paitsi silloin kun päätettävä asia ei miellytä, valtuuston ikäpresidentti tuhahti.
Ylöjärven vanhuksille on järjestetty aktiviteetteja viime aikoina kaupungin teknisellä varikolla. Teollisuustiellä sijaitsevien tilojen on kerrottu olevan väliaikaisratkaisu, josta luovutaan kun pysyvä paikka löytyy.
– Näyttää siltä, että tälle nuorekkaalle valtuustolle riittää, kun vanhukset ovat siellä piilossa, 83-vuotias Schali sivalsi.
Voimassa olevien kaavojen lisäksi uuden monipalvelukeskuksen ongelmaksi mainittiin sen esitetty sijainti. Työväentalontie oli monen lautakuntalaisen mielestä liian jyrkkä ikäihmisten kuljettavaksi.
Kokoomuksen Antti Teivaala ilmoitti, että hän ei kannata aloitetta.
– Ajatus on hyvä, mutta mielestäni pitäisi ottaa tehoja irti nykyisestä palveluverkosta eikä rakentaa uutta, hän kommentoi.

Luontoa suojellaan kahdessa kohteessa

Soppeenmäen tuntumassa sijaitsevasta Mikkolankorvesta tulee näillä näkymin luonnonsuojelualue. Valtuusto hyväksyi esityksen, jonka mukaan 16 hehtaarin laajuista metsäpinta-alaa haetaan suojeltavaksi Pirkanmaan ELY-keskukselta.
– Tämä on hieno päätös! Nyt vihdoin loppuu prosessi, joka alkoi jo vuonna 2000, Jussi Kytömäki (vihr.) iloitsi ja jakeli kiitoksia joka suuntaan.
Myös Nokian ja Ylöjärven rajalla sijaitseva Leppiojan alue päätettiin hakea suojeltavaksi. Molempien suojelupäätösten edellytyksenä on, että ELY-keskus korvaa kaupungille rauhoittamisesta seuraavat taloudelliset menetykset.
Valtuustokokouksen puhutuimmaksi aiheeksi nousi lopulta hieman yllättäen kaavoitus. Aiheesta puhuttiin paljon, vaikka varsinaista päätettävää oli vähän.
Marko Taipale (kok.) toivoi kaupungilta satsauksia Pohjois-Kurun kaavoitukseen ja Teuvo Hakanen (kesk.) Karhen kylälle. Pertti Johanssonia taas mietitytti, miksi Ihaisten aluetta Tampereen kupeessa pidetään haja-asutusalueena.
– Siitä, mitä kaavoitetaan missäkin, tehdään päätöksiä syksyllä, kun MAPSTO-asiakirjaa käsitellään, kehitysjohtaja Riku Siren lupasi.

Kehitysjohtaja Riku Siren (vas.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu ottivat vastaan vahantajokelaisten vetoomuksen.

Kehitysjohtaja Riku Siren (vas.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu ottivat vastaan Vahantajoen vesiosuuskuntalaisten vetoomuksen.

Vahantajoelta vetoomus – kaupunki halutaan apuun

Pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa rypenyt Vahantajoen vesihuolto-osuuskunta hakee apua Ylöjärven kaupungilta. Osuuskunnan jäsenet esittävät, että kaupunki ostaisi koko sen verkoston ja toiminnan.
Marko Mäki-Hakola ja Markku Rantanen luovuttivat aihetta käsittelevän vetoomuksen kaupunginvaltuuston päättäjille maanantaina.
Vahantajokelaisten vetoomuksen oli allekirjoittanut kaikkiaan 324 osuuskunnan jäsentä. Neuvottelut liiketoimintakaupasta ovat jo käynnistyneet.
Osuuskunnan ydinviesti on, että myös Ylöjärven kaupunki on vastuussa jo kertaalleen selvitystilaan joutuneen yhteenliittymän ongelmista. Tästä syystä vesihuollon järjestämistä ei tulisi sälyttää pelkästään Vahantajoen alueen asukkaiden niskaan.
– Osuuskunnan jäsenyyttä markkinoitiin kymmenen vuotta esimerkiksi osayleiskaavan muutoksella. Alueelle piti tulla tämän myötä jopa 400 uutta rakennuspaikkaa. Näin ei ole käynyt, Mäki-Hakola ja Rantanen huomauttavat.
Jos neuvottelut etenevät aikataulussa, kaupunginvaltuusto käsittelee kauppaa syyskuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?