”Miksi ihmeessä täällä ei ole koirapuistoa?” – Ota kantaa!

06.05.2015 09:56

Kirkonseutulaista Suvi Björkiä ihmetyttää. Puolisen vuotta sitten Ylöjärvelle muuttanut nainen on joutunut kuskaamaan ranskanbulldoggejaan Tampereelle, jotta ne voisivat peuhata yhdessä muiden koirien kanssa.
– En tiedä yhtään toista tämän kokoista Suomen kaupunkia, jossa ei ole omaa koirapuistoa. Käsittämätöntä! Björk puhkuu.
Ylöjärven Uutisten pikainen selvitys antaa ymmärtää, että tilanteeseen ei ole tulossa muutosta ainakaan lähivuosina. Syiksi mainitaan rahan, tahdon ja maa-alan puute.
Viime vuoden lopulla Ylöjärvelle muuttanut Suvi Björk (vas.) kävelyttää koiriaan usein kotinsa lähellä Asemantiellä. Muitakaan vaihtoehtoja kun ei ole. – Tämä kaupunki tarvitsisi koirapuiston, nainen näkee. Samoilla linjoilla ovat Björkin miehen lapset Sisu (kesk.) ja Seela Nissilä.
Viime vuoden lopulla Ylöjärvelle muuttanut Suvi Björk (vas.) kävelyttää koiriaan usein kotinsa lähellä Asemantiellä. Muitakaan vaihtoehtoja kun ei ole. – Tämä kaupunki tarvitsisi koirapuiston, nainen näkee. Samoilla linjoilla ovat Björkin miehen lapset Sisu (kesk.) ja Seela Nissilä.

Useissa Suomen kunnissa koirapuistot ovat julkisin varoin ylläpidettäviä harrastus- ja ulkoilupaikkoja. Ylöjärvellä moinen järjestely on kuitenkin mahdoton, toteaa teknisen lautakunnan puheenjohtaja Ossi Sippola (kok.).
– En usko, että poliittista tahtoa koirapuiston rakentamiseen löytyy näinä aikoina, Sippola sanoo.
– Tällaisten puistojen ylläpito ei kuulu kuntien lakisääteisiin tehtäviin. Jos koirapuistosta tehtäisiin nyt kuntalaisaloite, sen läpimeno voisi olla vaikeaa, hän arvelee.
Viimeksi Ylöjärvellä on ollut koirapuisto kymmenkunta vuotta sitten. Vuoden 1996 asuntomessujen parkkipaikalle perustettu puisto sijaitsi Viljakkalantien varrella, noin viiden kilometrin päässä ydinkeskustasta.
Nyttemmin suljettu puisto kärsi ilkivallasta ja kävijöiden puutteesta. Ossi Sippolan mukaan uuden koirapuiston pykääminen on noussut puheeksi silloin tällöin.
– Asia on ollut vakavasti esillä ainakin viisi kertaa. Keskustelut ovat kuitenkin tyssänneet kaupungin ja harrastajien välisiin näkemyseroihin, hän kertoo.
Sippolan mielestä on selvää, että koiraihmisten pitäisi osallistua uuden koirapuiston ylläpitoon – aivan kuten Viljakkalantien puiston tapauksessakin. Lisäksi kaupunki tarvitsisi harrastajilta rahoitusta puiston rakentamiseen.
Mutta vaikka molemmat näistä asioista olisivat kunnossa, jäisi jäljelle yksi iso kompastuskivi: mihin puisto rakennettaisiin?
– Koiraihmiset toivovat tonttia läheltä ydinkeskustaa, koska siellä olisi eniten puiston käyttäjiä. Kaupungilla ei ole kuitenkaan ollut tarjota heille mitään sopivaa maa-aluetta.
– Ylöjärvi kasvaa ja maan arvo nousee koko ajan. Jos on näköpiirissä, että jonkin alueen arvo on tulevaisuudessa vaikkapa miljoona euroa, kynnys sen antamiseen koiraharrastajille on korkea, Sippola perustelee.

”Ei voi olla hinnasta kiinni”

Kuusivuotias ranskanbulldoggi Mörkö pääsee Ylöjärvellä vapaaksi vain sisätiloissa. Koirapuisto korjaisi tilanteen.
Kuusivuotias ranskanbulldoggi Mörkö pääsee Ylöjärvellä vapaaksi vain sisätiloissa. Koirapuisto korjaisi tilanteen.

Suvi Björk ei ole ainoa, joka kaipaa Ylöjärvelle koirapuistoa. Ylöjärven Koirakerhon puheenjohtaja Jari Helinin mukaan aihe pulpahtaa koiraväen piirissä esiin tasaisin väliajoin.
– Nimenomaan muuttajat kyselevät meiltä joskus puiston perään. Näissä tilanteissa sanomme, että kannattaa olla yhteydessä kaupunkiin, Helin kertoo.
Ajatus harrastajapohjalta pyöritettävästä koirapuistosta ei saa Heliniltä suoraa kannatusta. Ainakaan Ylöjärven Koirakerholla ei ole moiseen intressejä.
– Ongelmana on, että puisto ei tuota mitään. Kerhossamme on parhaillaan menossa hanke puoli miljoonaa euroa maksavan koiraurheiluhallin rakentamiseksi, mutta uskomme sen maksavan itsensä takaisin vuosien mittaan – koirapuisto taas olisi ilmainen palvelu, Helin selvittää.
Helinin mukaan hyvä koirapuisto maksaisi kaupungille parisen tonnia. Hänen mielestään asia ei voi kompastua hintaan.
– Aitavärkit vain kaupasta paikan päälle, yksi työpäivä siihen, että ne saadaan pystytettyä, kunnan siivooja kerran viikossa tyhjentämään roska-astia… Ei se muuta vaatisi, hän luettelee.
Tilaongelmaan Helinillä on napakka vastaus.
– Ihan taatusti täältä löytyisi paikka puistolle. Kyse on vain halusta löytää se.

”Palvelu, jota nykyään odotetaan”

Aikaisemmin Helsingissä ja Tampereella asunutta Suvi Björkiä selitykset eivät lämmitä. Hän haluaisi koiransa puistoon – sillä siisti.
– Koirapuiston googlettaminen oli ensimmäisiä asioita, joita tein, kun muutin Ylöjärvelle. Kyllä tämän päivän koiranomistajat odottavat tällaista palvelua kaupungeilta, hän harmittelee.
Myös Jari Helin sanoo koirapuiston puuttumisen vahingoittavan Ylöjärven imagoa. Hän muistuttaa, että kaupungissa on tätä nykyä valtavasti koiranomistajia.
– Kaikkein aktiivisimmat koiraharrastajat eivät toki puistoa kaipaa. Esimerkiksi meidän kerhomme jäsenistä suuri osa saa sosiaalistettua koiransa esimerkiksi agility- ja tokoharjoituksissa, mies kertoo.
Helin on melko varma, että Ylöjärvelle perustetaan vielä joskus koirapuisto. Hän epäilee tämän tapahtuvan 5–10 vuoden kuluessa.
– Kun keskusta-alue tiivistyy entisestään, paine puiston rakentamiseen kasvaa.

+++++
Pitäisikö Ylöjärvellä olla koirapuisto? Kenen siitä pitäisi vastata? Kerro mielipiteesi allaolevassa kommenttikentässä!

Kommentointi on suljettu.