Sytyttääkö vaalitulos kipinän paikallispolitiikassa?

29.04.2015 09:00

Eduskuntavaalit toivat piristysruiskeen politiikan harmaalle kentälle. Vaikka kyse oli valtakunnallisista vaaleista, on niillä varmasti merkitystä myös paikalliseen politiikan tekoon.
Päättäjät itse ovat tosin keskenään erimielisiä siitä, miten eduskuntavaalien tulos vaikuttaa paikallispolitiikkaan. Vaalien voittajien mielestä vaikutus on selvä, häviäjien mielestä vaikutusta ei juuri ole.
Jää nähtäväksi, muuttuuko Ylöjärvellä päätöksenteossa jokin, kun eduskuntavaalit muuttivat puolueiden voimasuhteita valtakunnallisesti. (Kuva: Petri Karvinen)
Jää nähtäväksi, muuttuuko Ylöjärvellä päätöksenteossa jokin, kun eduskuntavaalit muuttivat puolueiden voimasuhteita valtakunnallisesti. (Kuva: Petri Karvinen)

Kysyimme Ylöjärven valtuustoryhmien puheenjohtajilta, miten eduskuntavaalien tulos vaikuttaa paikallispolitiikkaan.
Vaalien suurimman voittajapuoleen keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Hietaniemi on sitä mieltä, että vaalitulos näkyy selvästi jatkossa puutarhakaupungissa.
– Vaalien tulos vaikuttaa ylöjärveläiseen politiikkaan muun muassa haja-alueiden tarpeiden aiempaa selvempänä huomioimisena, Hietaniemi sanoo.
Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä Mika Kotiranta on toista mieltä.
– Tulos ei vaikuta paikallispolitiikkaan mitenkään. Kunnallisvaaleissa saatu kannatus määrittää voimasuhteen paikallispolitiikassa, Kotiranta kiteyttää.
Sekä demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Pasi Kallio että vasemmistoliiton valtuustoryhmän liideri Arja Uusikartano ovat Kotirannan kanssa samalla linjalla.
– En näe ainakaan tällä hetkellä, että eduskuntavaalien tuloksella olisi mitään suurta vaikutusta paikallispolitiikkaan, Kallio toteaa.
– Vaikutusta ei mielestäni ole. Eduskuntavaalien tulos on omansa, ja kunnallisvaalien tulos on omansa, Uusikartano säestää.

Voimasuhteet ennallaan

Mika Kotirannan mukaan vaalien voittajien eli keskustan ja vihreiden paikallispäättäjien mielipiteillä ei ole eduskuntavaalien jälkeen enempää painoarvoa kuin ennen vaaleja.
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mauri Heiska on Kotirannan kanssa samaa mieltä.
– En näe tässä asiassa muutosta, Heiska kiteyttää.
Myös Pasi Kallio, Arja Uusikartano ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmää pyörittävä Veli-Matti Antila jakavat näkemyksen, jonka mukaan vaalivoittajien on turha yrittää päteä paikallisesti aiempaa enemmän.
– En usko, että vaalivoittajien mielipiteiden painoarvo kasvaisi paikallispolitiikassa tämän valtuustokauden aikana, Kallio toteaa.
– Kuntapolitiikan ja eduskuntapolitiikan välillä on toiminnallisesti suuria eroja, joten en näe paikallispolitiikassa muutoksia eduskuntavaalituloksen perusteella, Antila puolestaan perustelee.
– Valtuuston voimasuhteet säilyvät ennallaan. Eduskuntavaalien tuloksella ei ole mitään vaikutusta paikallispolitiikan painoarvoon. Jos kuitenkin näin olisi, silloinhan kokoomuksen, demareiden ja perussuomalaisten painoarvon pitäisi laskea, koska ne olivat näiden vaalien tappion kärsineitä, Uusikartano puolestaan miettii.
Keskustan Pekka Hietaniemellä on kuitenkin toisenlainen näkemys kuin kollegoillaan.
– Vaalissa voittaneiden puolueiden painoarvo kasvaa, ja ehdokkaiden mielipiteet huomioidaan entistä paremmin, vaikka eduskuntavaalit eivät muuta kunnassa olevaa paikkajakoa, Hietaniemi sanoo.

Mitä tekee uusi hallitus?

Valtuustoryhmien puheenjohtajat odottavat mielenkiinnolla hallitusneuvottelujen tuloksia ja uuden hallituksen kokoonpanoa.
Pekka Hietaniemen mukaan hallituksen kokoonpano ja hallitusohjelma vaikuttavat selvästi kuntien mahdollisuuksiin hoitaa tehtäviään.
– Todennäköisesti valtion taholta vähennetään kuntien velvoitteita ja joitakin normeja puretaan. Kuntien ohjaus vähenee valtion ja väliportaan hallinnon taholta, Hietaniemi sanoo.
Mika Kotirannan mukaan hallituskokoonpanoa ja sen vaikutusta paikallispolitiikkaan on mahdotonta vielä tällä hetkellä arvioida.
– Se on varmaa, että muutoksia tulee, oli kokoonpano mikä tahansa. Meillä Ylöjärvellä on jo pari vuotta ollut talouden tasapainotus menossa, ja olemme siinä olleet edellä monia muita kuntia. Tuloksia olemme saaneet aikaiseksi, mikä näkyy muun muassa viime vuoden tilinpäätöksessä, mutta vielä on paljon tehtävääkin, Kotiranta selvittää.
Veli-Matti Antila on varma, että hallituksen kokoonpanolla ja varsinkin hallitusohjelmalla on vaikutusta kuntien tulevaisuuteen.
– Kristillisdemokraattien mielestä kuntalaisten lähipalvelut tulee turvata ja kuntaliitoksien tulee perustua vapaaehtoisuuteen. Onnistuneissa rakenneuudistuksissa painopisteen on oltava suorittavassa työssä, Antila luettelee.
Arja Uusikartano odottaa, että uudella hallituksella ja sen politiikalla on ainakin välillistä vaikutusta paikalliseen tekemiseen, etenkin mikäli hallitus lisää kuntien rasitteita.
– Tulevan hallituksen ensimmäisiä tehtäviä on soteuudistus. Sillä on merkittävä vaikutus kuntien tulevaisuuteen. Eteen tulee myös kuntarakenteen uudistaminen. Myös julkisten palveluiden asema tulee väistämättä arvioitavaksi, Uusikartano sanoo ja lisää:
– Se, lähdetäänkö julkisia palveluita yksityistämään ja ulkoistamaan porvarihallituksen toimesta, jää nähtäväksi. Jos näin tapahtuu, merkitsee se tavallisen kuntalaisen kannalta palveluiden kallistumista ja heikkenemistä.
Mauri Heiska muistuttaa, että mahdolliset vaikutukset Ylöjärveen riippuvat hallituspohjasta.
– Toivotaan kovasti, että hallitus vaikuttaa meille myönteisesti. Huonompaan suuntaan ei ainakaan enää pääse, Heiska kiteyttää.
Pasi Kallion mukaan on mielenkiintoista nähdä, mikä vaikutus suunnitteilla olevalla yhteiskuntasopimuksella on, jos sellainen saadaan aikaiseksi.
– Täytyy muistaa juuri tehty eläkeuudistus. Sitä ei pidä aukaista. Myös maltillinen tuloratkaisu on vielä voimassa. Sitä pitää uudenkin hallituksen kunnioittaa. Kannattaa nyt seurata tilannetta rauhallisesti ja katsoa, mitä tuleva hallitusohjelma linjaa. Harras toive on, että kuntien tehtävät ja vastuut eivät ainakaan lisääntyisi, Kallio sanoo.

Kansanedustajaa aiotaan kuunnella

Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat joka tapauksessa tyytyväisiä siihen, että Ylöjärvi sai oman kansanedustajan.
Tämä näkyy jatkossa myös paikallispolitiikassa.
– Jatkossa kansanedustaja Sami Savion mielipiteitä kuunnellaan entistäkin tarkemmalla korvalla, Mika Kotiranta tiivistää.
Veli-Matti Antila muistuttaa, että Ylöjärvellä on nyt suora yhteys kansanedustuslaitokseen.
– Mielestäni sillä voi olla positiivinen vaikutus myös Ylöjärven kuntapolitiikkaan. Aika näyttää, Antila tuumaa.
– Meillä on Ylöjärvellä mahtava tilanne nyt, kun saimme oman kansanedustajan ja suoran yhteyden eduskuntaan. Uskon, että tästä on meille suuri etu asioiden hoidossa Ylöjärvellä ja myös lähiseudulla, perussuomalaisten Mauri Heiska puolestaan sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajaa Jussi Kytömäkeä ei tavoitettu haastatteluun.