Vaalitulos vaikuttaa kuntavaaleihin

matti_paakirjoitus_320x194pxlHistoriallisiksi kuvattujen huhtivaalien tuloksella on heijastuksensa vuoden 2017 keväällä käytäviin kuntavaaleihin.
Vanhan järjestyksen mukaan kuntavaalit olisi pidetty jo ensi vuoden loppupuolella. Kansalaisten aktiivisuuden lisäämiseksi kuntavaalitkin löysivät uuden ajankohdan alkuvuoden puolelta EU-, presidentin- ja eduskuntavaalien tapaan.
Tuleva sunnuntai tuo suurella todennäköisyydellä tuntuvat muutokset vanhojen puolueiden asemaan. Esimerkiksi eri televisiokanavien vaaliohjelmia seuranneet ovat voineet todeta, että moni puoluejohtaja viittaa kintaalla kannatusgallupeille. Mielipidemittaukset ovat jo vuosien ajan kertoneet varsin tarkasti, miten kussakin vaalissa käy.
Eduskuntavaalien tulos pakottaakin kaikki puolueet aloittamaan kunnallisvaalityön hyvissä ajoin. Voittajapuolueet haluavat jatkaa menestystään, joten ne hyödyntävät saavuttamansa nosteen seuraavaan kisaan. Häviäjäpuolueet alkavat nousta murheen laaksosta ja oppositiosta. Suurien muutoksien alla oleva kuntakenttä toimii taistelutantereena. Odotettavissa on voimakkaasti terävöityvää kunnallispolitiikkaa.
Kun vaalityö tehdään laadukkaasti, kansalaiset eivät pode vaaliväsymystä. Päivänselvästi on, että uusi eduskunta kuin maan hallituskin tarttuvat tehtäviinsä niin tarmokkaasti, että kansalaisilla riittää halua seurata tulevia ratkaisuja.
Jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, äänestäjät antaisivat varmasti silläkin saralla luudan lakaista.