Viimeinen mahdollisuus auttaa

Nuorimmatkin ylöjärveläisistä sotaveteraaneista täyttävät pian 90 vuotta. On siis valitettavasti selvää, että sotaveteraanien määrä vähenee vuosi vuodelta.
Monitoimimies Oskari Palomäki halusi herättää ylöjärveläisen yrittäjäyhteisön auttamaan sotaveteraaneja antamalla lähtölaukauksen keräykselle, jolla pyritään saamaan sievoinen summa ylöjärveläisten sotaveteraanien kuntoutukseen.
Kuusitoista esiinkaivettua talvisodan tuntematonta sankarivainajaa lepää haudattuina Taipaleenjoen Terenttilässä. Kuva on otettu 25. lokakuuta vuonna 1941. (Kuva: SA-kuva).
Kuusitoista esiinkaivettua talvisodan tuntematonta sankarivainajaa lepää haudattuina Taipaleenjoen Terenttilässä. Kuva on otettu 25. lokakuuta vuonna 1941. (Kuva: SA-kuva).

– Haastan jokaisen ylöjärveläisen yrittäjän osallistumaan sotaveteraanien kuntoutukseen ja virkistystoimintaan 20 eurolla, tapahtumajärjestäjä ja juontaja Palomäki napauttaa.
Palomäen toive on, että Ylöjärven Sotaveteraanit ry:n tilille kolahtaa yli 10 000 euron potti.
– Se on vähintä, mitä voimme tehdä. Tuollaisen rahan kerääminen pitäisi olla yksinkertainen asia, eikä meidän pitäisi edes pohtia saadaanko summa kasaan vai ei, Palomäki sanoo.
Ylöjärven Yrittäjät ry on lähettänyt lähes 700 jäsenyritykselleen keräyksestä kertovan tiedotteen. Vähintään 500 yrityksen on siis lahjoitettava 20 euron summa, jotta keräyksessä saavutetaan 10 000 euron raja.
– Jos yritykseltä ei löydy tilikauden aikana 20 euroa oman paikkakunnan sotaveteraanien auttamiseksi, yrittäjän kannattaa katsoa peiliin ja kyseenalaistaa oma liiketoimintansa. Jos tähän ei ole varaa, voi laittaa lapun luukulle, Palomäki kiteyttää.
Hänen mukaansa yrittäjien on turha etsiä tekosyitä.
– Voi tietysti syyttää lamaa ja kaikkea kurjuutta, mutta tähän keräykseen osallistuminen on kiinni ainoastaan asenteesta. Kannattaa jättää yksi hampurilainen syömättä ja iltakalja juomatta, niin raha on siinä.

Toisinkin olisi voinut käydä

Rintamamiestunnuksen omistavat Ylöjärven Sotaveteraanit ry:n jäsenet on kutsuttu illalliselle ravintola Keitaaseen torstaina 19. helmikuuta.
Oskari Palomäki kuittaa illallislaskun omasta pussistaan. Yrittäjien lahjoituksia ei siis käytetä illallisen kustannuksiin vaan ne menevät suoraan Ylöjärven Sotaveteraanit ry:n tilille.
– En ole patsastelemassa illallisella ja keräämässä kiitosta, koska en sellaista tarvitse. Tärkeintä on, että pääsemme keräyksessä ruutulipulle ja saamme sotaveteraaneille rahaa, Palomäki sanoo.
Hän on jo pitkään halunnut, että sotaveteraanit saisivat ansaitsemansa kiitoksen.
– Minusta ei olisi ollut seisomaan siellä montussa ja katselemaan, kun kaveri tulee kohti. Sitten se kaveri pitää vielä ampua. Minusta ei olisi ollut elämään sodan aikana metsissä monta kuukautta, Palomäki sanoo.
– Nyt saamme elää ja yrittää täällä itsenäisessä Suomessa. Meillä on älypuhelimet, bemarit ja Benettonin villapuserot, Palomäki lisää.
Hän muistuttaa, että sodassa olisi voinut käydä myös toisin kuin kävi.
– Jos naapurin kaveri olisikin noussut montusta ja kertonut, että vaihtaa kielemme slaavilaiseen ulkoasuun, olisimme nyt ehkä samassa asemassa kuin Viro. Olen nähnyt Venäjän sisältäpäin ollessani Moskovassa töissä, ja osittain myös sen vuoksi osaan arvostaa itsenäistä Suomea, Palomäki kertoo tuntemuksistaan.
Palomäen mukaan aika sotaveteraanien hyväksi järjestettävälle keräykselle on hyvä juuri nyt, kun maaliskuussa tulee kuluneeksi 75 vuotta talvisodan päättymisestä.
– Jos voimme pienellä ja helpolla asialla edes hieman parantaa sotaveteraanien elämää heidän maratonjuoksunsa viimeisillä kilometreillä, meidän pitää myös ymmärtää tehdä se.

Rahaa tarvitaan kuntoutukseen

Ensi viikon torstaina maksuttoman illallisen saa yhteensä noin 35 ylöjärveläistä sotaveteraania ja lottaa. Rintamamiestunnuksen omistavia veteraaneja ei siis ole Ylöjärvelläkään enää kovin paljon.
– Viime vuonna kuusi sotaveteraania poistui keskuudestamme, Ylöjärven Sotaveteraanit ry:n sihteeri Heikki Nylander kertoo.
Ylöjärven Sotaveteraanit ry:n toiminta loppuu siis vääjäämättä, ainakin nykyisessä muodossaan, jokusen vuoden sisällä.
Heikki Nylanderin mukaan
10 000 euron potti olisi sellainen avustus, jolla lähestulkoon turvattaisiin Ylöjärven Sotaveteraanit ry:n toiminnan viimeiset vuodet.
Nylanderin mukaan keräyksestä saatavat varat käytetään täysimääräisenä sotaveteraanien hyväksi.
– Maksamme muun muassa veteraanien jalkahoitoja ja hierontoja. Niistä veteraanit pitävät kovasti. Lisäksi voimme olla mukana esimerkiksi rahoittamassa erilaisia apuvälineitä, joita veteraanit tarvitsevat pärjätäkseen kotona.
Veteraanit saavat avustusta esimerkiksi silmälasien hankkimiseen tai hammaslääkärin palveluihin erilaisista kansallisista rahastoista.
Myös tällaisissa tilanteissa Ylöjärven Sotaveteraanit ry voisi auttaa yhä useammin, mikäli keräys tuottaa tulosta.
– Palvelujamme saavat rintamamiestunnuksen omistavat veteraanit ja lotat sekä heidän puolisonsa ja leskensä, Heikki Nylander kertoo.
Oskari Palomäki toivoo, että jo ensi torstain illallisella voitaisiin sotaveteraaneille ilmoittaa sievoinen summa, jonka ylöjärveläiset yrittäjät ovat saaneet kasaan.

Yrittäjäjärjestö mukana

Ylöjärven Yrittäjät ry käsitteli sotaveteraanien hyväksi järjestettävää keräystä äskettäin hallituksen kokouksessaan. Yhdistyksen puheenjohtaja Valto Koivula kertoo, että hallitus oli kovin myötämielinen keräystä kohtaan.
– 20 euroa on aika pieni summa tällaisenakin aikana. Uskon, että moni yrittäjä lähtee kyllä mukaan keräykseen, Koivula sanoo.
Hän toivoo, että myös Ylöjärven syrjäseutujen yritykset innostuisivat asiasta.
– Uskon, että saamme ison summan aikaiseksi, kun saamme vain tietoa keräyksestä liikkeelle.
Koivula muistuttaa, että sotaveteraanien saavutukset tuntuvat unohtuvan liian usein, ja  itsenäisyyttä pidetään itsestäänselvyytenä, Koivula toteaa.
– Sen vuoksi on hyvä, että tällainen keräys järjestetään.