Virtuaalitodellisuus on kaikkien ulottuvilla

Panoraamakuvauksiin erikoistunut freelancekuvaaja Petri Kuusela alkoi julkaista 360°-panoraamakuvia internetin karttapalvelussa Google Mapsissa viime syyskuussa. Kuuselan lataamia yli 360 kuvaa on katsottu viiden kuukauden aikana yli
70 000 kertaa.
Freelancekuvaaja Petri Kuusela otti Ylöjärven Uutisten asiakaspalvelupisteestä kuvia, joista hän muodostaa lopulta 360°-panoraamakuvan. Yllä oleva kuva on kaksitasoinen projektio, jossa on liitetty yhteen useita otoksia. Lopullinen 360°-panoraamakuva tulee nähtäväksi Ylöjärven Uutisten verkkosivuille ja Facebook-sivulle.
Freelancekuvaaja Petri Kuusela otti Ylöjärven Uutisten asiakaspalvelupisteestä kuvia, joista hän muodostaa lopulta 360°-panoraamakuvan. Yllä oleva kuva on kaksitasoinen projektio, jossa on liitetty yhteen useita otoksia. Lopullinen 360°-panoraamakuva tulee nähtäväksi Ylöjärven Uutisten verkkosivuille ja Facebook-sivulle.

– Voisin laittaa tavoitteeksi tuhat julkaistua panoraamaa ja miljoona katselukertaa. Sitten annan periksi, IT-alalla työskentelevä diplomi-insinööri ja eräopas Kuusela naurahtaa.
Tilastojen perusteella Kuusela on Suomen johtava Google Maps -kuvaaja. Koko Skandinaviassakin hän sijoittuu kolmen kärkeen.
– Joka kerta, kun avaan ulko-oven, kuvaan ja julkaisen jotakin Google Mapsissa, Kuusela kertoo.
Kuuselan kuvia voi päätyä katsomaan joko vahingossa tai tarkoituksella. Google Maps avaa osoitehaulla kartan. Karttanäkymän oikeassa alakulmassa näkyy ”kersantin natsat”. Niitä hiirellä napauttamalla näytön alareunaan ilmestyy kartalla näkyvien kohteiden valokuvia.
– Google Maps nostaa panoraamakuvat valokuvien ohi hakutulosten kärkeen. Katsotuin ottamani 360°-panoraamakuva on Pyynikin näkötornilta. Sitä on katsottu reilut 4 200 kertaa, Kuusela kertoo.

Valokuvausniksit kotoa

Petri Kuusela innostui valokuvaamisesta aikoinaan Ylöjärven Soppeenmäessä, missä hän asui 22 vuotta ennen kuin muutti töiden perässä Helsinkiin. Petri Kuuselan isä Matti Kuusela oli Ylöjärven Sanomien toimittaja ja kuvaaja. Tämän vuoksi Kuuseloiden koti oli täynnä kameroita.
– Meillä oli myös pieni pimiö vessassa, jossa kehitimme kuvia. Opin siis kotona valokuvauksen perusteet. Jos en olisi koskaan joutunut kehittämään ottamiani kuvia, en olisi osannut harmitella väärin valotettuja ja väärin rajattuja kuvia. Sen vuoksi opin tarkentamaan ja valottamaan oikein jo kuvatessa.
Vuosien saatossa Kuusela hankki omaa kamerakalustoa. Kun Google julkaisi Street View -katunäkymäpalvelunsa, Kuusela innostui asiasta äärettömän paljon.
– Insinöörinä mietin, miten niitä Street View -kuvia tehtiin. Aloin tutkia, miten kuvia liitetään toisiinsa, jotta saadaan aikaiseksi panoraamakuva, nykyisin Tampereella asuva Kuusela kertoo.
Pian Kuusela hankki järjestelmäkameraansa kalansilmäobjektiivin, jonka ansiosta panoraamakuvien tekemiseen ei tarvinnut ottaa hirvittävää määrää kuvia.
Myöhemmin Kuusela tilasi Yhdysvalloista monirivikuvauksen mahdollistavan panoraamapään, jonka voi liittää kamerajalustaan. Panoraamapää mahdollistaa sen, että kamera kääntyy oman polttopisteensä ympäri kameran asennosta riippumatta.
– Kalustohankinnat ovat mahdollistaneet laadukkaat panoraamakuvat, Kuusela toteaa.

Virtuaalikierroksella näkee paljon

Petri Kuusela valmistautuu kuvaamaan Ylöjärven Uutisten tiloissa. Kuvausvalmistelut ottavat oman aikansa.
Petri Kuusela valmistautuu kuvaamaan Ylöjärven Uutisten tiloissa. Kuvausvalmistelut ottavat oman aikansa.

Petri Kuusela ei tietenkään harrasta pelkkää Google Maps -kuvausta. Siihen ei aivan huippukalustoa tarvittaisikaan. Kuusela on kuvannut 360°-panoraamakuvia muun muassa matkailuyrityksille ja erilaisten tilojen omistajille, jotka haluavat kuvien avulla houkutella asiakkaita.
– Kun kuvataan arvokiinteistöjä, juhlatiloja tai vaikka luksusmökkejä, kannattaa käyttää huipputekniikkaa. Silloin kuvissa näkyvät tarkasti pienetkin yksityiskohdat. Ja pitää muistaa, että yksittäinen valokuva ei kerro paljonkaan, mutta 360°-panoraamakuva kertoo melkein kaiken, Kuusela selvittää.
Kun freelancekuvaaja Kuusela saa kuvauskeikan, on ensimmäisenä vuorossa kuvaussuunnittelu kuvauspaikalla tai puhelimitse. Suunnittelun ohessa Kuusela ohjeistaa kuvauskohteen omistajaa valmistelemaan paikan kuvauksia varten. Lähinnä on varmistettava yleinen siisteys ja valojen toimivuus. Samalla sovitaan mitä kuvataan, sillä kaikkea ei kannata kuvata.
– Varsinaisena kuvauspäivänä tarkistan ensin, että kalusto on kunnossa. Sen jälkeen menen paikalle, säädän kameran asetukset, valkotasapainon, sulkimen ajan sekä kalibroin jalustan ja panoraamapään, Kuusela tiivistää.
Yksi Kuuselan ottama panoraamakuva koostuu kuvaustekniikasta riippuen 9–30 kuvasta.
– 30 kuvaa muodostavat 240 megatavun raakatiedoston, josta aletaan tehdä panoraamapalloa. Nettiin tuo 360°-panoraamakuva pitää puristaa alle kolmen megatavun kokoiseksi, kuvaaja kertoo.
Kuusela siis liittää ottamiaan kuvia kuvankäsittelyohjelmalla yhteen. Työstä muodostuu yksi kaksitasoinen projektio, joka on kuin kangaspallo avattuna suorakaiteen muotoiseksi.
– 360°-panoraamakuvaksi se muuttuu sitten ohjelmalla, joka muuttaa tiedoston internetissä esitettäväksi.
360°-panoraamakuva voidaan esittää sellaisenaan tai sitten useasta 360°-panoraamakuvasta voidaan koostaa virtuaalikierroksia, joissa pääsee liikkumaan esimerkiksi kuvatun talon huoneesta toiseen saumattomasti.
– Tällaisen virtuaalikierroksen tein esimerkiksi Koveron perinnetilasta Seitsemisessä. Kierroksella pääsee tutustumaan tilan eri huoneisiin tai esimerkiksi rakennuksen ulkopuolella tervanpolttoon.
Joihinkin esityksiin Kuusela on liittänyt digisanelimella paikan päällä äänittämänsä autenttisen äänen.
– 360°-panoraamakuvaan tai virtuaalikierroksiin voidaan liittää myös vaikka musiikkia tai YouTube-video esimerkiksi kuvatun huoneen seinällä olevaan tauluun.
Tampereella 360°-panoraamakuvausta on hyödynnetty VirtualTampere-verkkopalvelussa, jonka avulla pääsee tutustumaan Tampereen mielenkiintoisimpiin kohteisiin niin kuin olisi itse paikalla.
– Olisi mielenkiintoista tehdä vaikkapa VirtualYlöjärvi-palvelu, Kuusela vinkkaa.

Harjun hiihtoreitti kaikkien nähtäville

Viimeisimmälle kuvauskeikalleen Kuusela otti reppuunsa ainoastaan 135 grammaa painavan GoPro Hero3+ -kameran, maailman pienimmän panoramapään sekä huippukevyen kamerajalustan. Reppu selässään Kuusela lähti hiihtämään Lamminpään urheilumajalta Metsäkylään.
Nyt reitiltä on Google Mapsissa nähtävissä 21 kappaletta 360°-panoraamakuvia.
– Kahdessa minuutissa olin ottanut sukset jalasta, kuvannut paikan ja laittanut sukset takaisin jalkaan. Silti haluaisin vielä nykyistä välineistöä nopeamman ja kevyemmän kaluston, Kuusela hymähtää.
Mahdollisimman kevyttä kuvauskalustoa Kuusela tarvitsee seuraavan kerran huhtikuussa, kun hän hiihtää Haltille ja aikoo kuvata hiihtoreitistä virtuaalisen polun.
– Sille reissulle en halua grammaakaan ylimääräistä mukaan.

Jokainen voi olla panoraamakuvaaja

Suurin osa Google Mapsissa julkaistuista panoraamakuvista on kuvattu kännykällä. Kuuselan mukaan jokainen vähänkin kuvaamisesta kiinnostunut pystyy lähettämään Google Mapsiin 360°-panoraamakuvia.
– Useissa Android- ja Apple-puhelimissa on pallopanoraamaominaisuus. Se ohjaa käyttäjäänsä ottamaan noin 40 kuvaa, joista sovellus tekee automaattisesti panoraaman. Sen jälkeen ei tarvitse kuin painaa julkaisunappia Google Mapsissa. Kuva ilmestyy parin päivän päästä karttasovellukseen, mikäli kuva täyttää Googlen julkaisuehdot.
Toki kännykällä kuvatessa panoraamoihin tulee lähes poikkeuksetta pieniä liitosvirheitä, mutta joka tapauksessa matkapuhelimellakin saa kelvollisia otoksia.

Tulevaisuus huimaa päätä

Virtuaalitodellisuus on siis jo nyt jokapäiväistä herkkua. Tulevaisuudessa kameroiden ominaisuudet kohenevat entisestään.
– Katselin äskettäin Dubaissa kuvattua moottoripyöräilypanoraamaa, jossa kamera on ollut motoristin kypärässä. Siinä katsoja voi olla ikään kuin itse kuskin paikalla ja katsella vauhdissa mihin suuntaan tahansa, Petri Kuusela kertoo.
Hänen mukaansa tällaisessa tapauksessa kolmesta neljään kameraa kuvaa 25 kuvaa sekunnissa, jotka liitetään yhteen 30 kertaa sekunnissa.
Tällä hetkellä maailmalla kohistaan muun muassa Oculus VR -yrityksen Oculus Rift -laseista, jotka ovat kehitteillä olevat virtuaalitodellisuuslasit. Lasit peittävät käyttäjän näkökentän ja simulaation aikana päätä kääntämällä kuvakulma virtuaaliympäristössä muuttuu saaden aikaan immersion tunteen eli tunteen uppoamisesta virtuaalitodellisuuteen.
Google on kehittänyt Oculus Rift -laseista halpaversion. Tämä Google Cardboard taitellaan pahvista, johon laitetaan kaksi linssiä. Monitorina käytetään matkapuhelimen näyttöä.
– Oculus Rift -lasit maksavat 1 000–2 000 euroa, kun taas Google Cardboard maksaa viitisentoista euroa. En sitten tiedä onko tällaisista laseista vielä hyötyä ammattikäytössä, mutta ainakin viihdekäytössä ne ovat hauskat, Petri Kuusela toteaa.