Uusien asuntojen ostajat ovat tänä päivänä hyvin trenditietoisia. Asiakkaat haluavat rakentajalta muotoiltuja saunoja, vaaleita seiniä ja erilaisia tehosteita sisustukseen.
– Mitä aikaisemmin asiakas astuu kuvaan mukaan, sitä enemmän hän voi vaikuttaa asuntonsa rakentamisratkaisuihin, ylöjärveläisen rakennusliikkeen Ola-Talot Oy:n toimitusjohtaja Tomi Katavisto sanoo.
Parhaillaan Ola-Talot Oy rakentaa Metsäkylään Orvokintielle 11 asunnon rivitalokohdetta. Tämä on hyvin tyypillinen Ola-Talojen kohde. Yritys on erikoistunut lähinnä erillistalojen ja rivitalojen rakentamiseen.
Vuonna 2010 perustettu Ola-Talot on Tomi Kataviston, Olli Lehtisen ja Eero Elosen yhteinen yritys.
Katavisto kiinnitti Lehtisen ja Elosen osakkaiksi yritykseen, jotta sai pidettyä kiinni huippuosaajista. Katavisto hoitaa yrityksen isojen urakoiden johtamisen ja isot hankinnat. Lehtinen ja Elonen tekevät johtamistyön ohella myös fyysistä rakennustyötä.
Ola-Talot on rakentanut Ylöjärvelle jo yli sata asuntoa. Yrityksellä on kuusi työntekijää. Lisäksi Ola-Talojen työmaalla on yleensä kahdesta neljään aliurakoitsijoiden työntekijää.
Tomi Kataviston mukaan Ola-Talot luottaa ainoastaan vakaaseen ammattitaitoon, joka takaa rakennusprojektien onnistumisen.
– Esimerkiksi ilmaisia harjoittelijoita olisi tarjolla jatkuvasti, mutta emme voi ottaa sellaisia. He eivät osaa edes kulkea rakennustyömaalla. Tällainen harjoittelija sitoo myös ammattimiehen opetushommiin. Kaikilla työntekijöillämme on jo vuosien kokemus rakentamisesta, Katavisto kertoo.
Muutoksia tilanteen mukaisesti
Ola-Talojen liikevaihto on nousussa. Viime vuonna yrityksen liikevaihto kasvoi ennätyslukemaan, 2,5 miljoonaan euroon. Tänä vuonna yrityksen liikevaihto kohoaa kolmeen miljoonaan euroon.
– Taloudellinen tuloksemme on kuitenkin prosentuaalisesti pudonnut. Tämä johtuu siitä, että rakennuskustannukset ovat nousseet mutta rakentamiemme asuntojen hinnat eivät, Katavisto selvittää.
Sopivan kokoisille asunnoille on jatkuva kysyntä, vaikka markkinatilanne onkin muuttunut viime vuosien aikana.
– Kymmenen vuotta sitten kaikki asunnot myytiin ennen kuin niitä ehdittiin edes alkaa rakentaa. Nyt keväällä valmistuvan kohteemme asunnoista on myyty puolet, Katavisto kertoo.
Hänen mukaansa kymmenen vuotta sitten nuoripari osti usein ensiasunnokseen 125-neliöisen paritalon puolikkaan.
– Silloin se maksoi 180 000 euroa, ja nyt sellainen maksaa
260 000 euroa. On siis selvää, etteivät nuoret enää kykene ostamaan isoja asuntoja.
Katavisto huomasi asuntomarkkinoiden tilanteen muuttumisen selvästi aiemmin kuin monen muun rakennusliikkeen johtajat.
– Seuraan hyvin tarkasti markkinoita. Aloimme jo vuonna 2010 tehdä ensimmäisenä rakennusliikkeenä pieniä kaksioita ja kolmioita, jotka menivät erinomaisesti kaupaksi. Vasta tänä vuonna muut ovat seuranneet perässä, toimitusjohtaja kertoo.
Nyt Ola-Talot on jälleen muuttanut lähestymistapaansa. Yritys rakentaa ainoana Ylöjärvellä 82-neliöisiä erillistaloja ja 37-neliöisiä kaksioita.
– Ne myytiin ensimmäisenä, koska muilla ei ollut tarjota vastaavia asuntoja, Katavisto myhäilee.
Kalliit energiamääräykset
Toimitusjohtaja Kataviston mukaan asunnon ostaja tarkastaa tänä päivänä ensimmäisenä asunnon pohjaratkaisun. Sen täytyy olla toimiva, tai asunto voi jäädä pitkäksi aikaa myymättä.
– Vielä 1990-luvulla ihmiset tarkastelivat, onko esimerkiksi seinässä kaakelia. Enää tuollaisilla pinta-asioilla ei ole mitään merkitystä.
Katavisto korostaa, että asiakas saa juuri sellaisen asunnon kuin hän haluaa, jos on valmis ostamaan asunnon viimeistään rakentamisen alkuvaiheessa. Silloin asiakkaan on vielä helppo teettää haluamiaan muutoksia.
Asuntonsa lämmitystapaa asiakas ei voi kuitenkaan kovin usein valita. Sen valitsemiseen vaikuttavat tällä hetkellä asuntojen energiamääräykset. Kataviston mukaan noin vuoden verran voimassa olleita energiamääräyksiä ei ole suunniteltu kovin onnistuneesti.
– Maalaisjärjellä ajateltuna paras vaihtoehto pienessä rivitaloasunnossa olisi sähkölämmitys ja takka. Tällainen järjestely on kuitenkin mahdoton toteuttaa tämän päivän vaatimuksilla.
Tällä hetkellä Ola-Talojen tekeillä olevaan 11 asunnon rivitalokohteeseen rakennetaan 70 000 euroa maksava maalämpöjärjestelmä, jonka hintaa rakentaja ei pysty siirtämään asuntojen hintoihin. Tämä nostaa merkittävästi rakennuskustannuksia.
– Tällaisessa tilanteessa joudumme sijoittamaan teknisen tilan keskelle hyvää tonttia, Katavisto harmittelee.
Taantuma on iskenyt välikäsiin
Suomea murjova taloustaantuma on pidentänyt asuntojen myyntiaikoja. Kalliiden käytettyjen asuntojen hinnoissa saattaa olla tinkimisen varaa, mutta pienien uusien asuntojen hintoja ei pystytä tiputtamaan.
Tomi Katavisto ei ole kuitenkaan lainkaan huolissaan nykytilanteesta.
– Olen sitä mieltä, että silloin kun muut rakennusliikkeet tippuvat kyydistä, meidän pitää itse nostaa liikevaihtoa. Tilanne on siinä mielessä hyvä, että nyt rakennustavaraa ja aliurakoitsijoita saa nopeasti.
Katavisto kertoo, että hän saa viikoittain soittoja kiinteistönvälittäjiltä, rautakauppiailta sekä tavaran toimittajilta. Taloustaantuman aiheuttama hätä näkyy siis näillä edellä mainituilla tahoilla enemmän kuin rakennusliikkeillä.
– Odotan mielenkiinnolla ensi kesää. Katsotaan, lähtevätkö rakennustavaroiden hinnat putoamaan. Niiden hinta määräytyy tehtaiden kapasiteetin mukaan, ja jos esimeriksi ikkuna- tai kattotuolitehtailla ei ole kysyntää, ne myyvät tavaraa halvalla.
Ylöjärvellä on hyvä olla
Tomi Kataviston mukaan Ola-Talojen tilanne on hyvä. Rakennettavaa riittää jatkossakin.
– Kun luovutamme keväällä nyt rakenteilla olevan kohteen, meillä on seuraava kohde jo aloitettu. Lisäksi kolmas kohde on jo menossa erinomaiselle arkkitehdillemme suunniteltavaksi.
Ylöjärvellä rivitalotontit tarjoaa kaupunki. Vapailla markkinoilla niitä ei juuri ole. Katavisto uskoo, että Ylöjärvellä riittää runsaasti rakennettavaa vielä pitkäksi aikaa.
– Ylöjärvellä on hyvä toimia, kun tuntee ihmiset ja paikat. Teimme nelisen vuotta sitten yhden kohteen Tampereelle, jossa byrokratia oli aivan hirveä. Ylöjärvi on niin muuttovetoinen kaupunki, ettei meidän kannata juuri nyt hinkua muualle.