Valtuusto päätti isoista asioista – kaupunginjohtajan valinta varasti show’n

Ylöjärvellä alkoi Sorvannon aika

Kasvava ja kehittyvä Ylöjärven kaupunki sai maanantai-iltana uuden kaupunginjohtajan. Virkaa pitkään hoitaneen Pentti Sivusen seuraaja on kuopiolaissyntyinen Jarkko Sorvanto.
Ylöjärven kaupungin hallintojohtajana runsaan vuoden toiminut Sorvanto voitti kaupunginvaltuuston suljetussa lippuäänestyksessä Hattulan kunnanjohtajan Heidi Rämön äänin 32–19. Jännittävää ja historiallista valintaa seurasi täpötäysi valtuustosali.
Tämä näky on Ylöjärvellä jatkossa arkea. Jarkko Sorvanto puhuu, ja Ylöjärven päättäjät kuuntelevat. Täpötäysi valtuustosali seurasi maanantaina kiinnostuneena, kun tamperelais-espoolainen virkamies piti ensimmäistä puhettaan Ylöjärven tulevana kaupunginjohtajana.

Tämä näky on Ylöjärvellä jatkossa arkea. Jarkko Sorvanto puhuu, ja Ylöjärven päättäjät kuuntelevat. Täpötäysi valtuustosali seurasi maanantaina kiinnostuneena, kun tamperelais-espoolainen virkamies piti ensimmäistä puhettaan Ylöjärven tulevana kaupunginjohtajana.

Ennakkoon Jarkko Sorvannon voitto ei ollut likimainkaan selviö. Hallintojohtajan kanssa tasaisen vaalitaiston käynyt Heidi Rämö kamppaili halutusta pestistä viime metreille saakka.
Lopulta Rämö joutui kuitenkin pettymään. Koko perheensä voimin Hattulasta paikalle saapunut kunnanjohtaja sai taakseen muiden muassa vasemmistoliiton ja demareiden tuen, mutta se ei riittänyt valintaan.
Ennen jännittävää äänestystä kaupunginvaltuusto kävi tärkeästä valinnasta lyhyen keskustelun. Sen edetessä julkisen tukensa Sorvannolle antoi muiden muassa perussuomalaisten suuri ryhmä.
– Meidän valtuustoryhmämme on sen sijaan päätynyt siihen, että jokainen jäsen tekee henkilökohtaisen valinnan. Minun valintani on Jarkko Sorvanto, linjasi puolestaan kokoomuksen pitkäaikainen vaikuttaja Mika Kotiranta.
Sorvannon yllättävän selvänumeroinen voitto aiheutti valtuustosalissa raikuvat aplodit. Valintansa tyynen hymyileväisenä vastaan ottanut uusi kaupunginjohtaja kiitteli Heidi Rämöä hyväksi ja rehdiksi kilpakumppaniksi.
Sorvannon ajatuksia Ylöjärven tulevaisuudesta voit lukea tarkemmin tämän lehden sivulta kahdeksan.

Johtosäännöstä lukuisia äänestyksiä

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö (kesk.) seurasi Sorvannon valintaa aitiopaikalla perheensä kera.

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö (kesk.) seurasi Sorvannon valintaa aitiopaikalla perheensä kera.

Valtuustosalissa tapahtui maanantaina paljon vielä Sorvannon valinnan jälkeenkin. Harvinaisen suuri joukko paikan päälle saapunutta yleisöä sai todistaa muun muassa kiivasta väittelyä kaupungin uudesta johtosäännöstä.
Päättäjien eteen tuotu 82-sivuinen paperinivaska sisälsi liudan uudistuksia, joiden oli määrä astua voimaan tammikuun ensimmäisenä päivänä. Päätökset eivät menneet kuitenkaan sukkana sisään, vaan valtuutetut äänestivät muutoksista peräti seitsemään otteeseen.
Eniten parranpärinää aiheutti kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimen muuttaminen palkkiopohjaisesta osapäiväiseksi. Markku Mäki-Ventelän (kesk.) mielestä oli kohtuutonta lisätä hallinnon kuluja aikana, jona Ylöjärvi rypee velkaongelmissa.
Mäki-Ventelä esitti, että osapäiväistämiseen palattaisiin myöhemmin mutta kuitenkin ennen seuraavia kunnallisvaaleja. Ehdotus sai runsaasti kannatusta mutta hävisi äänestyksessä luvuin 26–25.
Perussuomalaisten Esko Morikkaa ihmetytti, miksi nykyinen valtuuston puheenjohtaja Katja Luojus sai olla äänestämässä omasta palkastaan. Ilman Luojuksen ääntä äänestys olisi päättynyt tasan. Hallintojohtaja Sorvanto huomautti, että lakiteknisesti ottaen jääviysongelmaa ei ollut.
– Luojus olisi voinut toki jäävätä itsensä tästä äänestyksestä mutta vain, jos hän olisi niin halunnut, tuleva kaupunginjohtaja vastasi.
Johtosääntöuudistuksessa esitetty vapaa-aikalautakunnan lakkauttaminen ei valtuutetuille kelvannut. Leena Mankkisen (sd.) esitys lautakunnan toiminnan jatkumisesta voitti äänestyksessä hallituksen esityksen lukemin 29–21. Päättäjistä yksi äänesti asiassa tyhjää.

Musiikkiopistot yhdistyivät

Pitkin syksyä ylöjärveläisiä puhuttanut Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston kohtalo sai maanantaina lopullisen sinetin. Vuosikymmenten ajan Ylöjärven kaupungin alaisuudessa toiminut opinahjo yhdistyy tammikuussa osaksi tamperelaista Pirkanmaan musiikkiopistoa.
Asiaa jo toista kertaa puinut kaupunginvaltuusto kannatti fuusiota lopulta yksimielisesti. Keskustan Leena Törmälä esitti yhdistymispäätöksen siirtämistä, mutta tämä ehdotus hävisi äänestyksessä luvuin 33–18.
Kun äänestystulos oli selvä, ei keskustelua aiheesta enää käyty. Siirron kannattajat perustelivat näkemystään muun muassa opistolaisten vanhempien keräämän adressin vuoksi.
– Aikaisemmin meillä ei ollut tiedossa, että musiikin harrastajien perheissä ollaan näin huolissaan lukukausimaksujen noususta. Minusta tämä pitäisi ottaa huomioon, koska kiirettä yhdistymiselle ei ole, Törmälä vetosi ennen äänestystä.

Ylöjärven uusi kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto on toiminut kaupungin hallintojohtajana jo runsaan vuoden.

Ylöjärven uusi kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto on toiminut kaupungin hallintojohtajana jo runsaan vuoden.

Perusturvalautakunnalle kenkää – luottamuspula

Kaupunginvaltuuston maanantainen kokous päättyi yllättävään uutispommiin, kun ilmoille kajahti tieto koko perusturvalautakunnan erottamisesta. Kaikkien 51:n paikalla olleen valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa esitetään, että lautakunta irtisanotaan tehtävistään luottamuspulan vuoksi.
Ylöjärven Uutisten tietojen mukaan luottamuspulan on aiheuttanut se, että eräs lautakunnan jäsen on vuotanut ehdottomasti salassa pidettäviä tietoja lautakunnan ulkopuolelle.
Kaupungin terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti ei halua kommentoida asiaa.
– Erottamista valmistelee nyt tilapäinen valiokunta, jota johtaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu. Valiokunta kuulee kaikkia osapuolia, ja luottamuspulan syy nousee esille tämän selvityksen edetessä, Santalahti sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?