Aallon Leipomoa pyörittävillä yrittäjäveljeksillä Markus ja Mika Vileniuksella on ratkaistavanaan visainen haaste.
Vuoden Yrittäjä -pystin viime lauantaina saaneet leipurit haluaisivat kehittää liiketoimintaansa ja investoida muun muassa lisätiloihin ja koneisiin. Suomalaisten kasvava halu syödä ulkomaisia leipiä vetää Vileniukset vakaviksi ja aroiksi.
Leipuriveljekset ovat paiskineet ahkerasti ja määrätietoisesti töitä perinteikkään Aallon Leipomon kehittämiseksi.
Vileniukset siirsivät vuonna 1934 perustetun leipomon Ylöjärvelle vuonna 2008. Veljekset halusivat yrityksensä paraatipaikalle Elovainiolla, johon he rakennuttivat modernin kiinteistön.
Vuonna 2012 leipurit ostivat vuonna 1958 perustetun ikaalislaisen Myllyn Leivän. Vileniuksilla on nippu suunnitelmia Ikaalistenkin suhteen.
– Meillä on voimakas halu kehittää leipomotoimintaamme. Niin Ylöjärvellä kuin Ikaalisissakin riittää lisäinvestoitavaa. Suunnitelmamme liittyvät koneisiin ja toimitiloihin, Markus ja Mika Vilenius kertovat.
Paikallisen leivän kohtalo huolestuttaa
Suomalaisten voimistuva halu suosia ulkomailla valmistettuja leipiä saa Markus ja Mika Vileniuksen varpailleen.
– Suuntaus huolestuttaa meitä, he myöntävät.
– Kuluttajien käyttäytyminen ihmetyttää meitä. Ihmiset ovat valmiita valitsemaan kasvavissa määrin pakasteista kypsennettyjä tuotteita, leipuriveljekset kummastelevat.
Markus ja Mika Vilenius pitävät suomalaisten ostaman ulkomaalaisen leivän määrää hälyttävän suurena. Leipätuotteista jo peräti liki neljännes eli vajaat 25 prosenttia tulee ulkomailta.
– Perinteisinä leipureina kysymme, maistuuko sulatetusta pakasteesta paistettu leipä.
Vileniukset puhuvat voimakkaasti paikallisen leivän ja lähiruoan puolesta.
– Meidän ykköstuotteemme on Ylöjärvellä viljellystä ja jauhatetusta viljasta leivottu sataprosenttisesti rukiista tehty leipä, joka tehdään juureen. Leivän suuri suosio johtuu korkeatasoisista raaka-aineista ja perinteisestä valmistustavasta, veljekset korostavat.
Leipurit muistuttavat kotimaisen työn tärkeydestä.
– Leipomoala on erittäin työvoimavaltainen. Työllistämme 24 henkilöä. Meillä ihmiset viihtyvät hyvin, ja he ovat erittäin sitoutuneita tehtäviinsä, Vileniukset kiittävät.
– Mutta miten ala kiinnostaa tekijöitä tulevaisuudessa? Mekin leivomme kuutena päivänä viikossa. Suuri osa tuotteistamme valmistetaan aamuyöllä.
Vileniukset satsaavat palveluun ja laajaan sortimenttiin.
– Olemme lunastaneet paikkamme sillä, että otamme tehtäväksemme pienenkin tuote-erän, he tarkentavat.
– Valmistamme esimerkiksi noin 40:tä erilaista leipätuotetta. Asiakkaamme saavat meiltä hyvin kattavan kavalkadin leipomuksia.
– Nytkin yksi asiakkaamme toivoi sämpylää, joka olisi valmistamiamme tuotteita pienempi sekä vähäsuolaisempi. Kehittelemme tuoteaihiota, Vileniukset kertovat.
Henkilökunta on avainasemassa
Markus ja Mika Vilenius ovat kasvaneet kodissaan leipureiksi.
– Olemme hyvin kiitollisia vanhemmillemme siitä, että he opettivat meidät pikkupojista lähtien ahkeraan työntekoon, he kiittävät.
Veljekset tuntevat olevansa oikealla alalla.
Vileniukset ovat siirtäneet intonsa henkilökuntaansa.
– Meillä on ammattitaitoinen porukka. Edelleenkin valtaosa töistä tehdään käsin. Hyvään lopputulokseen vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden viitseliäisyys. Kun hommat tehdään huolellisesti, tuotteet pysyvät laadukkaina. Esimerkiksi taikinan tekijä huolehtii tiukasti siitä, ettei taikina ole löysää eikä kovaa. Paistaja vastaa siitä, että leivät ovat kauniin ruskeita ja tasavärisiä, he tarkentavat.
Konditoriapuoli kasvussa
Aallon Leipomossa uskotaan valoisaan tulevaisuuteen.
Markus ja Mika Vilenius kertovat, että he ovat onnistuneet nostamaan konditoriapuolen leivonnaisten menekkiä.
– Täytekakut, leivokset, kääretortut ja voileipäkakut tekevät kauppansa. Aikamme trendi suosii selkeästi lasten juhliin satsaamista, leipurit päättelevät.
– Erityisen suosittuja ovat hahmokakut. Niiden kirjo on todella laaja, veljekset sanovat.
Lisäneliöt tervetulleita
Vileniukset eivät olisi uskoneet, että uutukainen leipomo käy ahtaaksi kuudessa vuodessa.
– Tarvitsemme muun muassa varastotilaa. Suunnittelemmekin noin 500 neliön laajennusta, veljekset paljastavat.
– Laajennus merkitsisi ketjureaktiota, sillä nykyinen varasto remontoitaisiin tuotantotilaksi. Tavoitteena on saada uusi vaalean leivän valmistuslinja, he lisäävät.
– Pohdinnassamme on myös kahvilan laajentaminen. Keittolounaamme houkuttelee hyvin ruokailijoita päivittäin.
Vileniukset haluavat investoida myös laitekantaan.
– Tarkoituksemme on hankkia koneita, joilla saisimme karsittua kalliiden yötyötuntien määrää.
Mämmiä myös Ikaalisista
Ylöjärveläisleipomo on maankuulu mämmin valmistaja.
Markus ja Mika Vilenius aikovat lisätä mämmin valmistuskapasiteettia.
– Selvitämme parhaillaan, voisimmeko aloittaa mämmin valmistamisen Myllyn Leivässä Ikaalisissa.
Vileniuksen mukaan Myllyn Leipä tarjoaa useita kehittämismahdollisuuksia.
– Siellä on esimerkiksi toimiva mylly, jonka voisi valjastaa käyttöön, he pohtivat.
Aallon Leipomon mämmishow käynnistyy tammikuussa.
”Arvostamme palkintoamme”
Ylöjärven Vuoden Yrittäjä -palkinto merkitsee Vileniuksen leipuriveljeksille hyvin paljon.
– Tunnustus tulee muilta yrittäjiltä, jotka ovat valinneet meidät huomionosoituksen saajiksi. Pidämme tunnustusta hyvin suuressa arvossa, Markus ja Mika Vilenius toteavat.
– Yrittäminen on meidän juttumme. Iloitsemme siitä, että meidän perheemme ovat täysillä mukana.
– Jaamme palkinnon työntekijöidemme kanssa.