Vuorentaustan poro jolkotti Brysseliin – katso video!

Ylöjärven Vuorentaustan koulun 2B-luokassa eletään tällä viikolla jännittäviä aikoja. Luokan oppilaiden ideoima ja piirtämä kertomus kuvitteellisesta Pablo-porosta on pian isossa valokeilassa ulkomailla.
Poron tarina on osa kreikkalaisen yhteistyöluokan kanssa tehtyä Digital Stories -projektia. Pari viikkoa sitten Vuorentaustaan kantautui tieto, että projekti on päässyt kansainvälisen mediaopetuskilpailun, Medea Awardsin, finaaliin.
– Kilpailussa haetaan uusia tapoja käyttää mediaa opetuksessa. Alkuvaiheessa mukaan haki kuulemma 237 työtä 21 Euroopan maasta, opettaja Sirpa Lähteenmäki kertoo ylpeänä.
Vuorentaustan koulun kakkosluokkalaiset Niklas Muurinen (ylh. vas.), Peppi Ristimäki, Aaro Ahola, Pepita Kerttula sekä Arttu Tapio (alh. vas.), Vivian Tarkki ja Remu Nousiainen esittelevät luokkansa tekemää tarinaa Pablo-porosta. Viime lukuvuonna tehty kertomus kisaa perjantaina kansainvälisestä palkinnosta.
Vuorentaustan koulun kakkosluokkalaiset Niklas Muurinen (ylh. vas.), Peppi Ristimäki, Aaro Ahola, Pepita Kerttula sekä Arttu Tapio (alh. vas.), Vivian Tarkki ja Remu Nousiainen esittelevät luokkansa tekemää tarinaa Pablo-porosta. Viime lukuvuonna tehty kertomus kisaa perjantaina kansainvälisestä palkinnosta.

Euroopan komission rahoittamaan kilpailuun päätyminen oli luokalle suuri yllätys. Alun perin koko projektin piti olla paljon pienimutoisempi kuin mitä siitä lopulta muodostuikaan.
– Kaikki alkoi siitä, kun kävin pari vuotta sitten opettajien täydennyskoulutuksessa Portugalissa. Tutustuin siellä kreikkalaiseen kollegaan Miranda Koumanakouhun ja aloin pitää hänen kanssaan yhteyttä, Sirpa Lähteenmäki muistelee.
Viime vuonna opettajat tuumasivat, että heidän luokkansahan voisivat tehdä jonkin pienen yhteistyötempauksen. Ajatus jalostui eteenpäin nopeasti.
– Laitoimme lapset piirtämään tarinan omasta maastaan. Tarkoituksena oli esitellä puolin ja toisin, millaista toisessa, kaukaisessa maassa oikein on, Lähteenmäki hymyilee.
Vuorentaustalaiset piirsivät poron, joka oli lähdössä matkalle Kreikkaan. Mukaansa se pakkasi suomalaisia asioita, kuten joutsenia, revontulia, mustikoita ja saunan. Kreikkalaiset vastasivat omalla, vastaavalla työllään.
– Valmiit kuvat lähetettiin keväällä Ylöjärvelle ja Kreikkaan. Lapset saivat tehdä vapaan tulkinnan siitä, mitä kuvissa näkyi, Lähteenmäki kertoo.
– Tulkinnat olivat hauskoja, koska ne olivat kulttuurisidonnaisia. Kreikkalaiset esimerkiksi luulivat näkevänsä meidän kuvissamme pelottavan robotin, vaikka kyseessä oli jääkiekkomaalivahti, opettaja jatkaa.
Urakan tärkeimpänä lopputuloksena oli runsaasti keskustelua vieraasta kulttuurista. Kreikkalaisopettaja Koumanakou innostui projektista niin, että ilmoitti sen mukaan Medea Awards -kilpailuun.
– Emme me tienneet, mistä ihmeen kisasta oli kyse. Kun pääsimme finaaliin ja asia valkeni, niin olihan se melkoinen pommi, Lähteenmäki nauraa.

Suurkonferenssin oheistapahtuma

Opettaja Sirpa Lähteenmäki on luokkansa teoksesta ylpeä.
Opettaja Sirpa Lähteenmäki on luokkansa teoksesta ylpeä.

Vuonna 2008 ensimmäisen kerran järjestetty Medea Awards on Euroopan merkittävin mediaopetuksen kilpailu. Se on avoin niin esikouluille, peruskouluille, yliopistoille, toisen asteen oppilaitoksille, yhdistyksille kuin yksityisille toimijoillekin.
Kilpailun pointtina on jakaa ajatuksia äänen, videon, grafiikan ja animaation hyödyntämisestä opetuksessa. Tämän päivän informaatioähkyssä kyseistä aihetta pohditaan kaikkialla maailmassa.
– Suoraan sanottuna minulla ei ole aavistustakaan, mitä palkintoja kisassa on. Ilmeisesti mainetta, kunniaa ja diplomi, Lähteenmäki arvelee.
– Suomalaisia osallistujia Medea Awardsissa ei ole kuulemma ennen ollut. Suomen mediakasvatusinstituutti onnittelikin kouluamme vuolaasti, kun tieto finaalipaikasta tuli, hän jatkaa.
Mediaoppimisen kilpailu järjestetään tämän viikon perjantaina osana kansainvälistä Media & Learning -konferenssia Brysselissä. Vuorentaustasta paikan päälle ei lähde edustajia jännittämään.
– Kreikkalaisopettaja menee paikalle, koska idea osallistumisesta oli hänen. Eikä täällä Ylöjärvellä olisi ehditty järjestellä tällä aikataululla mitään ylimääräistä Belgian-matkaa, koska tieto finaalipaikasta tuli niin myöhään, Lähteenmäki naurahtaa.
Media & Learning -konferenssiin odotetaan kävijöitä kaikkialta Euroopasta. Tapahtumaa seuraavat silmä kovana ainakin maanosan poliittiset päättäjät ja useat opetusalan ammattilaiset.
2B-luokkalaisten porotarina esitetään lyhyenä videoesityksenä heti Medea Awardsin alussa. Tapahtumaa ei voi tiettävästi seurata suorana internetissä.

”Lapsille suuri juttu”

Viime vuonna Medea Awardsin voittoa juhlittiin Ruotsissa. Ykkössija irtosi erään sikäläisen ministeriön interaktiivisella opetusanimaatiolla, jossa havainnollistettiin, mitä oikeudenkäynti pitää sisällään.
Lähteenmäki ei osaa arvioida, mitkä ovat vuorentaustalaisten menestymismahdollisuudet tämän vuoden kilvassa. Sillä ei kuulemma ole edes väliä.
– Lapsille tämä on ollut valtavan suuri juttu jo nyt. Järjestimme luokassamme esimerkiksi punaisen maton ensi-illan, johon osallistui oppilaiden ja minun lisäksi rehtorimme Tapio Alppi, Lähteenmäki kertoo.
– Juhlallinen matto oli tehty jumppamatoista, ja tarjolla oli keksejä sekä mehua.
Kansainvälinen yhteistyö kreikkalaiskoulun kanssa kiinnostaisi 2B-luokkaa jatkossakin, mutta sitä ei ikävä kyllä ole enää luvassa. Kävipä finaalissa miten tahansa.
– Se on surullista, mutta totta. Kontaktihenkilönämme ollut Koumanakou vaihtaa työpaikkaa toiseen kouluun, joten yhteistyö lopahtaa väkisinkin, Lähteenmäki harmittelee.
– Mutta ei tässä auta masentua. Projektista on ollut meille valtavasti iloa. Oppilaat ovat innoissaan osoitelleet Etelä-Euroopan kartalta, että tuon kaupungin koulun kanssa me teimme sen yhden porojutun, opettaja päättää hymyillen.

+++++
Katso Vuorentaustan koululaisten tekemän tarinan Pablo-porosta alta!

 

https://www.youtube.com/watch?v=D74ZivxqWOU