Demari ei karsinoi kansaa

Sitoutumattomat listalleen ynnännyt SDP pitää kirkossakin kaikkien puolta. Myös vähemmistöt saavat heiltä ymmärrystä.
Seppo Haapaniemi on demarijäsen ja Siivikkalan piiriedustaja puolueessa, mutta seurakuntavaaleihin hän sanoo lähteneensä pikemmin kirkollisen kuin polittisen taustansa perusteella: isoskokemukset inspiroivat miehen ehdolle.

Seppo Haapaniemi on demarijäsen ja Siivikkalan piiriedustaja puolueessa, mutta seurakuntavaaleihin hän sanoo lähteneensä pikemmin kirkollisen kuin polittisen taustansa perusteella: isoskokemukset inspiroivat miehen ehdolle.

Autonkuljettaja Seppo Haapaniemi on seurakuntavaaleissa ehdolla puhtaasti demariväreissä. Ylöjärven SDP:n listalla puoluetovereiden kupeessa on kuitenkin sitoutumattomat. Näitä ei tosin ole merkitty.
– Olemme ajatelleet, että kaikki listallamme ovat sen tukena, mitä me ajattelemme. Jos joku olisi halunnut korostaa sitoutumattomuuttaan, olisi se laitettu näkyviin, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Heidi Koivisto perustelee puutteen vasta itsekin huomatessaan.
Haapaniemi ei jättäisi puoluepolitiikkaa kirkkovaaleista.
– Puolueilla saadaan vaaleihin erilaista väkeä, mies perustelee.
Koivistolle kaikkien sitoutumattomuus sen sijaan sopisi. Hän silti ymmärtää, että puolueilla erotellaan arvoja ja poliittisia tapoja.
– Puoluepolitiikka ja seurakunta ovat hioutuneet yhteen, joten en näe ongelmaa seurakuntavaalien puoluejaossa, puheenjohtaja pyörittelee.

Reiluuden asialla

Ylöjärveläisdemarit mainitsevat vaaliagendansa kärjessä solidaarisuuden. Niin Haapaniemi kuin Koivisto tarttuvat laajaan käsitteeseen korostamalla tasa-arvoa.
– Pidetään kaikkien puolta ja huolehditaan, ettei heikko jää jalkoihin. Olemme ihmisen jokaisessa elämänkaaren vaiheessa mukana, puheenjohtaja määrittelee.
– Solidaarisuus on ihmisystävällisyyttä, Haapaniemi kuvaa.
Kaksikko ei näe, että solidaarisuuden ajaminen olisi erilaista kirkossa kuin muussa politiikassa.
– Pyrin tekemään töitä yhteiskunnan hyväksi molemmissa, ehdokas katsoo.
– Toki on eroja siinä, mitkä ovat kirkon asioita. Kirkossa ajamme esimerkiksi paikallistason palveluita, kuten koulujen ja seurakuntakerhojen yhteistyötä. Käymme arvokeskustelua, kuinka ihmisten asiat saataisiin raiteilleen, Koivisto erittelee.
Vaikka kaksikko kaiuttaa solidaarisuutta seurakunnan ulkopuolellakin, näkee se kirkolla paikan nyky-yhteikunnassa.
– Kirkko auttaa vanhuksia ja nuorisoa, jotteivät he syrjäydy, ehdokas tuumii.
Puheenjohtaja pitää kirkkoa ihmisten tukena ja turvana suruissa sekä iloissa. Hän toteaa heikoista huolehtimisen olevan historiasta kumpuava tapa niin kirkossa kuin SDP:ssä.
– Olemme itse asiassa todella lähellä toisiamme.

Avosyli erilaisuudelle

Vaaliteemakseen puolue lukee myös suvaitsevaisuuden. Aiheen kuumaan perunaan, seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin, demarikaksikko suhtautuu avoimesti.
– Meillä on katto korkealla ja ovi leveällä. Emme erottele ketään seksuaalisen suuntautumisen nojalla, puheenjohtaja vakuuttaa.
Hänen mukaansa demarienemmistö puoltaa sukupuolineutraalia avioliittolakia mutta puolue sallii sen vastustuksenkin riveissään.
– Kuten Raamatussa sanotaan, Jumala kutsuu kaikkia luokseen, Haapaniemi muotoilee tasa-arvoista avioliitto-oikeutta tukevan kantansa.
Puolueen suvaitseviin aatoksiin kuuluu, seurakunnassakin, eri uskontojen hyväksyminen.
– Arvostan kaikkia uskontoja, ja on hyvä, että niitä opetetaan koulussakin. Ajan uskontojen suvaitsemista rohkaisemalla niiden edustajia kuuntelemaan omaa mielipidettään, ehdokas sanoo.
– Kirkko tukee ja auttaa muiden uskontojen edustajia, vaikkei lähdekään puuttumaan heidän uskonnon harjoittamiseensa, puheenjohtaja katsoo.
Suvaitsevaisuuteen kaksikko ynnää kaiken erilaisuuden hyväksymisen. Keinoiksi se valjastaa maalaisjärjen ja asioiden noston keskusteluun.

Liputusta nuorille ja kyläkirkoille

Ensi kertaa kirkkovaaliuurnaan nimeään hakeva Haapaniemi lähti ehdolle ennen kaikkea seurakunnallisen eikä niinkään poliittisen aktiivisuutensa myötä.
– Olin pitkään isoshommissa, ja sitä kautta halusin ehdollekin.
Valtuutettuna mies ajaisi nuorison ja vanhojen kyläkirkkojen asiaa. Hän olisi valmis antamaan aikaa toimelleen.
– Kaikkeni antaisin sataprosenttisesti. Olisin valtuustossa rehti, reipas ja kaikkien kanssa toimeen tuleva.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?