Syyslomatempauksille on tarvetta ja kysyntää

”Näistä ei pidä alkaa säästää”

Ylöjärven uimahallissa käy vilske. Asiakaspalvelutiskille muodostuu pitkä jono, kun pukuhuoneissa ei ole kaikille heti tilaa.
Allasosastolla on tupaten täyttä. Riemunkilahdukset, naurahdukset ja juttelu täyttävät ilman. Menossa on Ylöjärven kaupungin liikunnallinen syyslomatempaus.
– Joku pappa purnasi saunassa, kuka tämän lystin maksaa. Minä en moista valitusta ymmärrä. Näistä jutuista kaupunki ei nimenomaan saisi alkaa säästää, lapsensa vesihuvipuistoon tuonut Tommi Jumpponen hymyilee.
Virpi ja Tommi Jumpposella viime viikko vierähti normaalisti töissä. Torstaina pariskunta ehti kuitenkin rentoutua hetken Ylöjärven uimahallissa. – Poikamme telmii vesihuvipuistossa, ja me uiskentelemme tässä vieressä, Virpi summasi hymyillen.

Virpi ja Tommi Jumpposella viime viikko vierähti normaalisti töissä. Torstaina pariskunta ehti kuitenkin rentoutua hetken Ylöjärven uimahallissa. – Poikamme telmii vesihuvipuistossa, ja me uiskentelemme tässä vieressä, Virpi summasi hymyillen.

Uimahallin monitoimialtaaseen pykätty tilapäinen huvipuisto oli vain yksi esimerkki kaupungin liikuntapalvelujen järjestämistä syysloma-aktiviteeteista. Kouluikäisillä ja vähän heitä vanhemmillakin piisasi sporttista tekemistä pitkin viikkoa, ympäri Ylöjärveä.
Maanantaina lapsia opastettiin urheilutalolla erilaisten voimistelutemppujen pariin. Tiistaina uimahallilla vesijumpattiin ja Viljakkalassa vietettiin liikuntapäivää. Keskiviikkona nappulat ja vanhemmat valtasivat puolestaan Kurun urheilutalon.
– Näiden lisäksi jäähallilla oli pidennetyt yleisöluisteluvuorot koko viikon. Sanoisin, että ylöjärveläisille oli ainakin tarjolla valinnanvaraa, kaupungin liikuntakoordinaattori Sini Kukkonen naurahtaa.
– Tällaiset tempaukset ovat meille perinne, ja järjestämme niitä yleensä koulujen lomaviikkoina. Tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkeelle ja tutustumaan erilaisiin liikuntamahdollisuuksiin, hän jatkaa.
Liikuntakoordinaattorin mukaan ylöjärveläinen veronmaksaja ei joudu kaivamaan syyslomaliikuntojen takia kuvettaan yhtään tavallista enempää. Vaikka tapahtumat onkin kustannettu julkisin varoin, lisäresursseja niiden pyörittämiseen ei tarvita.
– Yleisinä lomapäivinä tavalliset liikuntatapahtumat ovat tauolla, joten liikunnanohjaajillamme on ylimääräistä aikaa. He ehtivät siis vetää tällaisia tempauksia aivan hyvin, Kukkonen kertoo tottuneesti.
Ylöjärven kaupungin vuosia jatkuneet säästötalkoot ovat ulottuneet myös liikuntatoimeen, mutta toistaiseksi sporttitapahtumia on onnistuttu järjestämään entiseen malliin. Kukkosen mukaan tämä olisi toivottavaa myös jatkossa.
– Lomatapahtumat ovat etenkin lapsille todella tärkeitä ja odotettuja. Esimerkiksi torstain vesihuvipuistosta kuhistiin hallilla ennakkoon jo monta päivää, liikuntakoordinaattori tietää.

Moninkertaiset kävijämäärät

Antero (vas.) ja Helena Mäkiranta kävivät syysloman kunniaksi luistelemassa jäähallilla. Sisarukset toi jään äärelle heidän vaarinsa Pentti Mäkiranta.

Antero (vas.) ja Helena Mäkiranta kävivät syysloman kunniaksi luistelemassa jäähallilla. Sisarukset toi jään äärelle heidän vaarinsa Pentti Mäkiranta.

Torstaina vilinää riitti niin uimahallilla kuin jäähallillakin. Ensiksi mainittu ajautui täysin tukkoon jo aamupäivästä, kun runsaan kymmenen metrin mittainen vesihuvipuisto – eli kelluva temppurata – avattiin yleisölle.
Erään arvion mukaan pulikoijia oli ruuhkaisimpina tunteina paikalla jopa 400. Temppuradan paikalle tuonut hämeenlinnalainen yrittäjä Jari Roive ei ollut luvusta yllättynyt.
– Eilen olimme tämän saman vesihuvipuiston kanssa Loimaalla, ja siellä väkeä tuli kolme kertaa yli uimahallin normaalin kävijämäärän. Lapset tykkäävät temppuradasta eivätkä yleensä kyllästy siihen ainakaan tuntiin, Roive hymyili.
Myös jäähallilla syysloma näkyi tavallista isompina kävijämäärinä. Kun monen jääurheiluseuran harjoitukset olivat tauolla, oli avoimille yleisövuoroille normaalia enemmän kysyntää.
– Jotkut ovat tulleet tänne puoli tuntia etuajassa kyselemään, pääsisivätkö he jo pelaamaan. Ja päivän lopussa innokkaimpia saa ajaa pois seuraavan vuoron alta, hallipäällikkö Pauli Mäkinen tiivisti Ylöjärven Uutisille.
Viime viikon torstaina jäähallilla oli puoliltapäivin vielä melko rauhallista. Mäkisen kanssa valvontakopissa istunut Rami Honkala kuitenkin uskoi, että ruuhka oli pian tulossa.
– Yleensä iltapäivällä tulee ahdasta. Parina edellispäivänä kahdessa kaukalossa on ollut yhtä aikaa jopa 70 luistelijaa, hallin toimitusjohtaja ennakoi.

Pian sulatellaan jo joulukinkkuja

Temppurata veti uimahallin täyteen lapsia ja nuoria. Eksoottista hupilaitetta uskaltautui kokeilemaan jokunen aikuinenkin.

Temppurata veti uimahallin täyteen lapsia ja nuoria. Eksoottista hupilaitetta uskaltautui kokeilemaan jokunen aikuinenkin.

Koviin kävijälukuihin päästiin kantakaupungin ohella myös Viljakkalan ja Kurun kirkonkylissä. Jälkimmäisessä järjestettyyn koko perheen liikuntapäivään osallistui Sini Kukkosen tietojen mukaan jopa 91 nuorta liikkujaa.
– Se on todella hyvä luku ja juuri sitä, mitä näiltä tempauksilta toivoimmekin. Tarkoituksena on järjestää kaikenlaista koko perheelle, mutta aivan ensisijaisena kohderyhmänä ovat juuri lapset ja nuoret, Kukkonen kertoo.
Vaikka syysloma on tämän jutun ilmestyessä jo ohi, jatkuu elämä Ylöjärven liikuntapaikoilla edelleen vilkkaana. Vesijumpat, kuntosaliryhmät ja uimakoulut alkoivat jälleen maanantaina pyöriä kaupunkilaisten iloksi entiseen malliin.
– Ensi viikolla eli viikolla 44 jumppiimme pääsee mukaan puoleen hintaan. Ja joulun jälkeen olemme perinteisesti järjestäneet kinkunsulatusjumppia – niin tänäkin vuonna, Kukkonen paljastaa.

+++++
Onko Ylöjärvellä tarpeeksi lomatekemistä? Kerro mielipiteesi allaolevassa kommenttikentässä!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?