Vahantajoen vesihuolto-osuuskunta painii kassakriisissä. Osuuskunnan puheenjohtaja Vesa Arvonen myöntää, että kaupunki saattaa joutua ottamaan osuuskunnan toiminnan harteilleen.
– Tällä hetkellä se näyttää todennäköiseltä, vaikka vaihtoehtoja selvitellään edelleen, Arvonen sanoo.
Arvosen mukaan osuuskunnan kassatilanne on tällä hetkellä heikko.
– Pystymme maksamaan normaaliin toimintaan liittyvät laskut, mutta muun muassa maanomistajille maksettavat johtoaluekorvaukset ovat jäissä. Emme ole myöskään voineet edetä osuuskunnan vastuulla olevien viimeistelytöiden osalta.
Esitys lisämaksuista hylättiin
Vahantajoen vesihuolto-osuuskunta piti vuosikokouksen kaksi viikkoa sitten. Kokouksen alla tilanne oli sellainen, että ilman lisämaksujen perimistä osuuskunnan asiakkailta osuuskunnalla on vakava uhka ajautua konkurssiin.
Kokouksessa kuitenkin päätettiin hylätä osuuskunnan hallituksen esitys lisärahoituksen keräämisestä.
Osuuskunnan esittämän kassavirtalaskelman mukaan osuuskunnan taloustilanne näyttää johtavan lähitulevaisuudessa joko konkurssiin, verkoston siirtymiseen kaupungin haltuun tai liiketoiminnan siirtoon kaupungille erillisellä sopimuksella ja erillisillä ehdoilla.
Ylöjärven kaupungin kehitysjohtaja Riku Siren on tietoinen Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan vaikeasta tilanteesta. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida asiaa kovinkaan tarkasti.
– Mielestäni ei ole korrektia arvioida tilannetta vielä tässä vaiheessa. Kaikki on vielä pitkälti osuuskunnan omissa käsissä, Siren toteaa.
Kaupunki takausvastuussa
Ylöjärven kaupunki on osallistunut Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan hanketoiminnan tukemiseen noin 3,2 miljoonalla eurolla.
Kaupunki on lisäksi takausvastuussa osuuskunnan 300 000 euron ja 732 410 euron pankkilainoista.
Syyskuun alussa kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen, jossa vesihuolto-osuuskunnalle myönnettiin 300 000 euron lainalle maksuohjelmamuutos. Sen avulla lainan maksuaika pidentyi kolmella vuodella.
Edellisten lainojen lisäksi kaupungilla on saatavia vesihuolto-osuuskunnalta noin 495 000 euroa.
Kaupungin takausvastuu tarkoittaa sitä, että se joutuu maksamaan vesihuolto-osuuskunnan lainat, jos osuuskunta ei itse pysty.
Tässä tapauksessa kaupunki todennäköisesti muodostaisi entisestä osuuskunnan toimialueesta oman taseyksikkönsä Ylöjärven Vesi liikelaitokseen. Lopullisesti asiasta päättäisi kaupunginvaltuusto.
– Kaupunki toki varautuu erilaisiin vaihtoehtoihin. Edellä esitetty skenaario aiheuttaisi talou-
dellishallinnollista säätämistä, mutta toki kaupunki aikanaan huolehtisi, että kyseessä olevan alueen vesihuolto toimisi, Riku Siren sanoo.
Asiakkaat edelleen maksajina
Vaikka Vahannan vesihuolto-osuuskunnan toiminta ja asiakkaat siirtyisivät kaupungille, katettaisiin toiminta-alueen kustannukset todennäköisesti asiakkaiden maksuilla.
Riku Sirenin kaupunginhallitukselle antaman selvityksen mukaan näin menetellään sen vuoksi, että toiminnan taloudellisuus voidaan turvata kaikissa oloissa.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupungille koituneet kustannukset, kuten luottotappio ja takaus, katetaan alueen viemäriverkostoon liittyneiltä ja tulevilta liittyjiltä perittävillä liittymismaksuilla tai perusmaksuilla.
Kaupunki ei aio myöskään tukea taloudellisesti yksittäisten kiinteistöjen liittymistä osuuskunnan verkkoon. Osuuskunnan jäsenyys ei ole tässä ratkaisevaa, vaan menettelyä ohjaa vesihuoltolain mukainen liittymispakko toiminta-alueella.
Riku Sirenin mukaan kaikkien kannalta olisikin paras vaihtoehto, että osuuskunta pysyisi toimintakykyisenä.
– Osuuskunta on joustava tapa toimia haja-asutusalueella. Se pystyy toimimaan ketterämmin kuin kaupunki, ja se on yleishallintokustannuksiltaan edullisempi kuin liikelaitos, Siren sanoo.
Vesa Arvosen mukaan tällä hetkeltä Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan uusilta liittyjiltä peritään jälkiliittyjän maksua.
– Liittymismaksulla saa ainoastaan oikeuden liittyä verkostoon. Rakentamisen ja materiaalien kustannuksista vastaa liittyjä itse. Tämä on yksi keino osuuskunnan talouden tasapainottamisessa, Arvonen kertoo.