Myös nuori ja pieni seura voi menestyä

11.09.2014 09:00

Aina ei kannata valittaa resurssien vähyyttä tai etsiä syitä menestymättömyydelle. Kun asioita tekee intohimoisesti ja oikein, tulosta tulee. Ylöjärven Shotokan karateseura on osoittanut lyhyessä ajassa, että kaikki on mahdollista.
Ylöjärven Shotokan karateseuran puheenjohtaja Timo Koski (vas.) ja valmentaja Henry Niemi opettivat viime torstaina alkeiskurssilaisille karaten tekniikoita.
Ylöjärven Shotokan karateseuran puheenjohtaja Timo Koski (vas.) ja valmentaja Henry Niemi opettivat viime torstaina alkeiskurssilaisille karaten tekniikoita.

Kun vuonna 2008 perustetun Ylöjärven Shotokan Karate-Do ry:n perustaja ja vetäjä sairastui, jäi ylöjärveläinen karateharrastus tyhjän päälle. Onneksi jotkut paikalliset karateharrastajat olivat kuitenkin niin innokkaita, että vuonna 2012 Ylöjärvelle syntyi heidän ansiostaan uusi seura.
Nyt reilut pari vuotta myöhemmin Ylöjärven Shotokan niittää jo mainetta ja kunniaa ympäri Suomen.
Seuran puheenjohtajan nuijaan tarttui heti alusta alkaen Timo Koski, joka eksyi aikoinaan karatesalille lapsiensa alkeiskurssin myötä. Aiemmin koripalloa ja suunnistusta harrastanut Koski menetti nopeasti sydämensä karatelle.
– Alussa tulin vain rimpuilemaan salille. Kun sitten myöhemmin oli ryhdyttävä seuran puheenjohtajaksi, ei auttanut kuin katsoa, mihin rahkeet riittävät, Koski muistelee.
Tällä hetkellä Ylöjärven Shotokanin riveissä urheilee viidestäkymmenestä kuuteenkymmeneen aktiiviharrastajaa, joista parikymmentä on aikuisia.
Harjoituksia järjestetään kolmena iltana viikossa. Lisäksi sunnuntaisin on vielä niin sanottu vapaa vuoro, jossa voi käydä hiomassa taitojaan.

Edullinen harrastus

Tämän syksyn alkeiskurssi alkoi syyskuun alussa. Timo Koski kuitenkin sanoo, että mukaan mahtuu vielä myöhemminkin. Tilaa harjoitussalissa on aina.
– Karaten aloittaminen ei vaadi mitään muuta kuin intoa. Kaikki alkaa siitä, kun tulee salille ja ottaa sukat pois jaloista, Koski vinkkaa nauraen.
Jokaiselle urheilijan alulle tilataan karatepuku melko pian harrastuksen aloittamisen jälkeen. Etenkin junioreille puvun saaminen on tärkeä asia.
Syyskausi Ylöjärven Shotokanissa maksaa 100 euroa. Sen lisäksi maksettavaksi tulee karateliiton lisenssimaksu, joka on vakuutuksen kanssa 69 euroa. Ilman vakuutusta selviää 27 eurolla.
– Tämän lajin harrastaminen jää harvoin rahasta kiinni. Lisäksi meillä voi käydä pari kertaa kokeilemassa ilman maksua,  tuntuuko karate omalta lajilta, Koski kertoo.

Kohteliaisuus arvossaan

Joka viikko Soppeenharjun koulun liikuntasali täyttyy innokkaista karatekoista.
Joka viikko Soppeenharjun koulun liikuntasali täyttyy innokkaista karatekoista.

Alussa karaten harjoittelu on lähinnä liikkumisen ja lajille ominaisten asentojen opettelua. Harjoitteluun kuuluu alusta alkaen olennaisena osana lihaskunnon, yleisen liikkuvuuden ja koordinaation treenaaminen.
Opetus alkaa yksittäisistä perustekniikoista, joita aluksi harjoitellaan yksin ilman paria. Vähitellen yksittäisiä tekniikoita yhdistetään toisiinsa, jolloin saadaan moninaisia kombinaatioita.
Ylöjärven Shotokanissa opetetaan myös käyttäytymissääntöjä, karaten etikettiä, kurinalaisuutta, toisen ihmisen kunnioittamista ja kohteliaisuutta.
Nämä asiat ovat erottamaton osa perinteistä shotokan-karatea.
– Kohteliaisuudet ovat tärkeitä. Tässä lajissa opitaan ottamaan toinen ihminen huomioon. Tietysti karatessa pyritään kehittämään myös fyysistä kuntoa, Timo Koski kiteyttää.

Yksin mutta yhdessä

Kosken mukaan karatessa viehättää sopiva haasteellisuus. Karate on erittäin monipuolinen laji. Sen harrastamiseen on varmasti yhtä monta syytä kuin on harrastajia.
– Karatesta voi tehdä itselleen juuri niin helpon tai vaikean kuin haluaa tehdä. Karate on yksilölaji, jota kuitenkin harrastetaan porukassa.
Karateen kuuluu itsensä jatkuva kehittäminen ja itsensä voittaminen. Laji sopii sekä miehille että naisille, sillä lajissa on monta osa-aluetta, joihin voi halutessaan keskittyä yksityiskohtaisesti.

Runsaasti juniorimenestystä

Valmentaja Tero Rajala ohjaa Ylöjärven Shotokanin lahjakkaita junioreita.
Valmentaja Tero Rajala ohjaa Ylöjärven Shotokanin lahjakkaita junioreita.

Ylöjärven Shotokanin edustajat ovat tuttu näky kilpakentillä Suomessa mutta myös ulkomailla. Kilpatatamille pääsee halutessaan nopeasti harrastuksen aloittamisen jälkeen.
– Innokkaimmat juniorit osallistuivat kilpailuihin jo ensimmäisen harjoittelutalven jälkeen. Toki muutama kisa menee alussa kilpailusysteemejä opetellessa, Timo Koski selvittää.
Ylöjärven Shotokanin urheilijoita nähdään lähestulkoon jokaisessa Suomessa järjestettävässä kilpailussa. Menestystä on tullut upeasti seuran nuoruuteen ja pienuuteen verrattuna.
Viime toukokuussa järjestetyistä lajin SM-kisoista ylöjärveläiset nappasivat kaksi kultaa ja viisi muuta mitalia. Seuran junioreista Miikka Salonen, Miska Salonen ja Jimi Landström kuuluvat Suomen karateliiton 12–13-vuotiaiden Talentit-ryhmään, johon on kelpuutettu Suomen parhaimmisto.
Nämä herrat olisi nähty tänä syksynä myös FSKA-liiton MM-kisoissa, mutta loukkaantumisten vuoksi kisamatka jouduttiin perumaan.
Timo Koski on tietysti ylpeä ja innoissaan siitä, että ylöjärveläisseura niittää yllättävänkin paljon menestystä.
– Ehkä olemme tehneet jotain oikein. On onni, että olemme saaneet hyviä junioreita, jotka ovat innokkaita harjoittelemaan ja jotka haluavat pärjätä, Koski myhäilee.

Lisää rahaa toiveissa

Vaikka Ylöjärven Shotokan on ainakin toistaiseksi vielä melko pieni seura, riittää puheenjohtajalla töitä.
– Tässä hommassa saa tehdä kaikkea kirjanpidosta treenien vetämiseen. Mikään homma ei ole vieras, Koski sanoo.
Samaan hengenvetoon Koski myöntää, että hänellä on vielä paljon oppimista seuran johtamisesta.
– Olisi hyvä osata rakentaa nykyistä paremmin yhteistyökuvioita ja erilaisia suhteita. Aika ei kuitenkaan tahdo riittää kaikkeen.
Ylöjärven Shotokanin talous on tasapainossa. Tosin lisäraha ei olisi pahitteeksi.
– Pärjäämme ja saamme laskumme maksettua. Olisi kuitenkin hyvä, jos seura voisi osallistua nykyistä enemmän kisamatkojen kustannuksiin, koska etenkin ulkomaille suuntautuvat matkat laittavat perheiden taloudet koetukselle, Koski miettii.
Hänen mukaansa karaten tulevaisuus Ylöjärvellä näyttää joka tapauksessa valoisalta.
– Ykköstavoite on tietysti säilyttää laji elinvoimaisena. Tässä on kuitenkin myös mahdollisuus kasvattaa lajin suosiota. Ja aina on mukavaa, jos seuralle tulee menestystä, Koski lopettaa.