Vuonna 2001 Arto Paananen pyöritteli mielessään erikoista ideaa. Mitä jos Ylöjärven Pallon pesäpalloilijoille perustettaisiin salibandyjoukkue? Sehän toisi mukavaa lisää yhdessä olemiseen ja tekisi harjoittelusta ympärivuotista.
– Mitään muita odotuksia meillä salibandyjaoston perustajilla ei ollut. Vasta pari vuotta myöhemmin huomasimme, että tästähän voi tulla menestystarina, Paananen muistelee nyt.
Tänä päivänä Ylöjärven Pallon salibandytoiminta liikuttaa yli 400:aa puutarhakaupunkilaista.
– Ihan varma en tästä ole, mutta luullakseni olemme Ylöjärven suurin talvikaudella toimiva seura, hän sanoo ylpeänä.
Sisäpelikengät vinkuvat, mailojen lavat läpsyvät ja reikäpallo saa kyytiä. Ylöjärven Liikuntakeskuksen kentille vilkaistessaan huomaa, että syksy on saapunut puutarhakaupunkiin.
– Ensimmäiset juniorijoukkueet aloittivat harjoituksensa elokuun puolivälissä. Kaikki muut ikäluokat seuraavat perässä tulevina päivinä, Arto Paananen kertoo hymyillen.
Ylöjärven Pallon salibandytreenit ja -pelit vilkastuttavat jäähallin vieressä nököttävän liikuntakeskuksen arkea seuraavat yhdeksän kuukautta. Pallon perässä kirmataan lisäksi kaikissa kaupungin koulujen liikuntasaleissa.
– Kyllä Ylöjärveä voi mielestäni sanoa salibandykaupungiksi. Laji on täällä voimissaan, YPAn säbätoimintaa aloittamassa ollut Paananen miettii.
Vielä vuosituhannen alussa salibandy – jota silloin kutsuttiin lähinnä sählyksi – oli marginaalilaji. Nykyään se liikuttaa suuria harrastajajoukkoja kaikkialla Suomessa.
Ylöjärven Pallo aloitti lajin parissa puuhaamisen oikeaan aikaan. Valtakunnallinen buumi oli ovella, kun Arto Paananen ja kumppanit käynnistelivät järjestäytynyttä salibandytoimintaa Ylöjärvellä.
Vuosien varrella moni salibandyseura on lakannut olemasta ja vain vahvimmat ovat säilyneet. YPA kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.
– Ihan hyvällä mielellä tässä katsotaan tulevaisuuteen. Olemme nykyään suuri tekijä, jopa valtakunnallisesti. Sisä-Suomen alueella YPAa suurempia salibandyseuroja löytyy ainoastaan selvästi Ylöjärveä isommista kaupungeista.
”Ei pelkkä kasvattajaseura”
Viime viikolla YPAn salibandytreeneissä viiletti liuta alle kymmenvuotiaita tulevaisuuden lupauksia. Kaikkein pienimpien junioreiden harjoituksiin tuli Paanasen mukaan ennätysmäärä lapsia.
– Kuudesta seitsemään -vuotiaita G-junnuja aloitti tällä kertaa 22. Se on paljon enemmän kuin odotimme. Yleensä uusia harrastajia tulee vuosittain mukaan kymmenkunta, salibandyjaoston puheenjohtaja ihmettelee.
Syyksi harrastajaryntäykselle pitkän linjan urheilumies arvelee YPAn pyörittämiä sählykerhoja. Vajaat kymmenen vuotta jaosto on yrittänyt houkutella perheen pienimpiä mukaan salibandyn maailmaan, ja tulosta näyttää nyt tulevan.
– Minun käsittääkseni alle kouluikäiset ihan oikeasti odottavat, että pääsevät pelaamaan näissä joukkueissa. Pikkuisista harrastajista näkee sellaisen aidon ja pyytettömän ilon vuosi toisensa jälkeen, Paananen hymyilee.
Vaikka YPA:n junioritoiminta on voimissaan, seura ei halua profiloitua pelkäksi lasten liikuttajaksi. Arto Paanasen mukaan myös harrastajatason aikuisjoukkueisiin satsataan aivan tosissaan.
– Termi ”kasvattajaseura” ei ole koskaan oikein auennut minulle. Jos rahkeet riittävät pärjäämiseen myös aikuisten sarjoissa, niin miksi niin ei saisi olla? puheenjohtaja kysyy.
– Naisten ykkösjoukkueemme pelaa II-divisioonassa hyvällä menestyksellä, ja miesten puolella tilanne on sama IV-divarissa. Molempien pelaajisto on uudistunut rajusti, ja edessä on mielenkiintoinen kausi.
Urheilutalolla ei suurta vaikutusta
Pari viikkoa sitten ylöjärveläiset liikunnan ystävät riemuitsivat, kun kauan kestänyt Urheilutalon remontti saatiin vihdoin päätökseen. Juhlallisten avajaisten yhteydessä pelattiin lentopallon juniorimaaottelu Suomi–Viro, ikään kuin osoituksena siitä, että jatkossa upouusi sali on etenkin lentisväen komea koti.
Paikalliseen salibandyelämään tuore Urheilutalo ei sitä vastoin vaikuta kovinkaan suuresti. Ainakaan YPAn aikuisjoukkueiden kotiluolaa paikasta ei lähiaikoina voi tulla.
– Urheilutalon liikuntasali on liian pieni täysimittaiselle salibandykentälle, Arto Paananen tietää.
– Ja harjoitustemme kannalta paikka taitaa olla vähän turhan täyteen buukattu. Järjestämme Urheilutalossa varmasti joitakin natiaisturnauksia, mutta muilta osin siitä hyötyvät lähinnä toiset lajit, hän jatkaa.
Pitkän linjan salibandytoimija on joka tapauksessa mielissään, että puutarhakaupunki sai tärkeimmän urheilukeskuksensa vihdoin avattua. Kaikki liikunta on Paanasen mielestä kannatettavaa, oli laji mikä hyvänsä.
– Meidänkin salibandytreeneihimme mahtuu vielä monessa ikäluokassa mukaan. Tervetuloa, hän virnistää.
+++++
Ylöjärven Pallon salibandyjoukkueiden kausi 2014–2015 alkaa syyskuussa.