Hallintojohtaja Jarkko Sorvannosta tulee vs. kaupunginjohtaja

Johtajavaihdos nostaa puheenjohtajuudet uuteen valoon

Kunnallisneuvos Pentti Sivusen eläkkeelle siirtyminen ja uuden kaupunginjohtajan palkkaaminen vaikuttavat valtuuston puheenjohtajistoonkin.
Sosiaalidemokraatit ovat eläneet käsityksessä, jonka mukaan ykköspuheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) siirtyisi tehtävästään syrjään ensi vuoden alussa ja  samalla nuijan varteen tarttuisi Jussi-Pekka Ahonen (sd.).
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Kotiranta toppuuttelee puheenjohtajakierrätystä. Hän muistuttaa, että monen keskeisen toimijan vaihtaminen ei ole Ylöjärven edun mukaista.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (vas.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus johtavat uuden kaupunginjohtajan valitsemisprosessia. He uskovat, että asiansa taitavasti hoitanut Ylöjärvi saa monipuolisen ja laajan joukon hakijoita liikkeelle. Joensivu ja Luojus aikatauluttavat, että Sivusen seuraaja voi olla tiedossa jo lokakuun lopussa, jos asiat etenevät suotuisasti.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (vas.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus johtavat uuden kaupunginjohtajan valitsemisprosessia. He uskovat, että asiansa taitavasti hoitanut Ylöjärvi saa monipuolisen ja laajan joukon hakijoita liikkeelle. Joensivu ja Luojus aikatauluttavat, että Sivusen seuraaja voi olla tiedossa jo lokakuun lopussa, jos asiat etenevät suotuisasti.

Ylöjärven kaupungin vastuunkantajilla on ratkaistavinaan useita isoja henkilövalintoja.
Kunnallisneuvos Pentti Sivusen lähteminen jo marraskuun lopulla pakottaa luottamushenkilöt palkkaamaan vs. kaupunginjohtajan. Tehtävä ei lankea automaattisesti kaupunginjohtajan varamiehelle, kehitysjohtaja Riku Sirenille.
Luottamushenkilöt nostavat vs. kaupunginjohtajaksi hallintojohtaja Jarkko Sorvannon.
Sorvannon nimi vilahtelee monen kaupunginvaltuutetun kommenteissa mahdollisista kaupunginjohtajakandidaateista.
Myös Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtajalla Timo Isolähteenmäellä on kannatusta kaupunginjohtajaksi. Hänen meriittilistallaan on vahva paikkakunnan tuntemus, vakuuttavat näytöt tuloksellisesta työskentelystä sekä luja sitoutuminen Ylöjärveen.

Joensivu jatkaa puheenjohtajana?

Kaupunginhallituksen puheenjohta Katja Luojus (kok.) toivoo, että Ylöjärven ylimmässä johdossa ei tapahtuisi liian monta suurta muutosta yhdellä kerralla.
Luojus nostaa esille kahden vuoden takaiset sosiaalidemokraattien viestit, joiden mukaan neljän vuoden valtuustokausi olisi jaettu pariin kahden vuoden mittaiseen pestiin. Ensimmäisen jakson kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus olisi Leena Joensivulla ja jälkimmäinen puolikas Jussi-Pekka Ahosella.
Luojus pelkää, että Ylöjärven kaupungin johtaminen halvaantuisi monen henkilömuutoksen seurauksena.
– Jo tässä kuussa koko Tampereen kaupunkiseutu jatkaa selvitysmies Rauno Saaren viitoittamaa työtä alueen tulevaisuuden ratkaisemiseksi. Leena Joensivu on ollut hankkeessa keskeinen toimija, hallituksen puheenjohtaja perustelee.
Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Pasi Kallio aikoo kutsua pian valtuutetut koolle ja selvittää porukan kannan kaupunginvaltuuston puheenjohtajuudesta.
Kokoomuksen valtuustoryhmän veturi Mika Kotiranta muistuttaa, että sen enempää ykköspiheenjohtajan kuin ensimmäisen varapuheenjohtajan vaihtaminen ei ole vain sosiaalidemokraattien tai perussuomalaisten vallassa.
– Koko kaupunginvaltuustolla on sanansa sanottavana puheenjohtajakysymyksiin, hän korostaa.
– Jokaisen on syytä pitää mielessä, että niin kaupunginvaltuuston kuin kaupunginhallituksenkin puheenjohtajat edustavat koko kaupunkia. Näin ollen ei ole yhdentekevää, ketkä kärkipaikoilla toimivat. Valittujen on nautittava laajaa kannatusta eri puolueiden keskuudessa, Kotiranta lisää.

Paras vaihtoehto valitaan

Uuden kaupunginjohtajan valintaprosessia johtavat Leena Joensivu ja Katja Luojus tapasivat menneenä maanantaina kaikkien valtuustoryhmien edustajat. Tilaisuudessa sovittiin hakuilmoituksesta, viran täyttämisen aikataulusta, valintakriteereistä sekä laadittavan johtajasopimuksen sisällöstä.
Joensivu ja Luojus tarttuvat vaativaan pestaamisurakkaan luottavaisin mielin.
– Istuvat päättäjät ovat tehneet onnistuneita virkamiesvalintoja viime aikoina. Uskomme, että hyvämaineinen kasvukaupunkimme kiinnostaa laajasti, he sanovat.
Luojus korostaa, että uuden kaupunginjohtajan palkkaaminen on koettava myönteiseksi mahdollisuudeksi.
Joensivu sanoo suoraan, että hänelle tulee ikävä pitkän ja tuloksellisen uran tehnyttä Sivusta.
– Tässä yhteydessä me menetämme jotakin. Emme vielä tiedä, mitä saamme tilalle, hän painottaa.
Luojus ja Joensivu kokevat, että Tampereen kaupunkiseudun rohkean edelläkävijän manttelia pitkään kantanut Ylöjärvi saisi ohjaksiinsa vahvan visionäärin.
– Kuntarakenneuudistus jatkuu. Tampereen ja kehyskuntien viime vuonna käynnistämä selvitystyö nytkähtää liikkeelle jo tässä kuussa. Edessä on vaativa tehtävä.
– Sote-uudistus vaikuttaa kaikkeen. Saamme hankkeen koordinaatit varmasti pian.
Joensivu ja Luojus toivovat, että seuraavalla kaupunginjohtajalla on monipuoliset ja toimivat verkostot yhteiskunnan keskeisiin toimijoihin.
– Vaikka jokainen ihminen tarvitsee vapaansa ja lomansa, kaupunginjohtajan tehtävä vaatii kuitenkin sitoutumista 24 tuntina seitsemänä päivänä viikossa. Työ edellyttää vahvaa sitoutumista ja heittäytymistä, he pohtivat.
Hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat sanovat, että oman haasteensa Ylöjärven ykkösjohtajalle heittää lisäksi kaupungin keskusjohdon ohuus.
– Meillä on runsaan 32 000 asukkaan kaupungiksi todella matala organisaatio.
Luojus ja Joensivu huomauttavat, että Ylöjärven kaupunki mittauttaa imagonsa kaupunginjohtajan haussa.
– Jos käsityksemme kaupunkimme innovatiivisuudesta ja toimeliaisuudesta ovat oikeita, saamme pätevän johtajan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?