Vielä on mahdollista päästä opiskelemaan

16.07.2014 13:00

Jos opiskelupaikkaa ei kevään yhteishakujen myötä herunut, hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen. Seuraavaksi lukuvuodeksi ei tarvitse jäädä maleksimaan sohvan nurkkaan, sillä voit saada opiskelupaikan täydennyshaun tai lisähaun kautta.

Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot järjestävät omia lisähakuja kevään yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille 17.6.2014 alkaen. Mikäli haluamasi lisähaku on mennyt ohi suun, kannattaa kuitenkin tiedustella suoraan oppilaitoksilta vapaaksi jääneitä paikkoja.
Jos haluamaasi tai edes miellyttävää opiskelupaikkaa ei ole saatavilla, lukio ja ammattikorkeakouluopintoja voi myös suorittaa kansanopistoissa.
Peruskoulun päättäneet ehtivät vielä hakea kymppiluokalle, ammattistarttiin sekä maahanmuuttajien valmistaviin koulutuksiin. Hakuaika on 16.6–25.7 syksyllä 2014 alkaviin koulutuksiin.

Kolmannen asteen opiskelijaksi

Ammattikorkeakoulujen vapaiksi jääneille opiskelupaikoille järjestetään valtakunnallinen täydennyshaku 28.–31. heinäkuuta. Täydennyshaku koskee vuoden 2014 syksyllä alkavaa nuorten suomen- ja ruotsinkielistä koulutusta.
Täydennyshaussa voi hakea, vaikka olisi vielä varasijalla kevään yhteishaussa hakemaansa koulutukseen.
Ammattikorkeakoulut ilmoittavat, mitä koulutuksia heillä on mukana täydennyshaussa. Vapaaksi jääneitä paikkoja kannattaakin tiedustella suoraan oppilaitoksien hakutoimistoista.
Täydennyshaku mukana oleviin AMK-koulutuksiin tapahtuu sähköisesti osoitteessa www.amkhaku.fi.
Yliopistoihin ei järjestetä varsinaista täydennyshakua. Yliopistoihin on kuitenkin saattanut jäädä vapaita paikkoja, joista kannattaa kysyä suoraan oppilaitoksilta.

Avoin yliopisto yksi oljenkorsi

Suomessa ei ole yhtä erillistä avointa yliopistoa, vaan suomalaiset yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta. Opetukseen voi osallistua iästä, pohjakoulutuksesta ja tavoitteista riippumatta.
Opintoihin liittyvät käytännöt ovat erilaisia eri avoimissa yliopistoissa. Tarkempia tietoja saa avointen yliopistojen omilta verkkosivuilta.
Yliopistojen internetsivuilta löytyvät myös tiedot opetustarjonnasta. Toinen sivusto on avoinyliopisto.fi, josta löytyy tietoa avoimen yliopiston opiskeluista paikkakunnittain, oppiaineittain, sekä yliopistoittain. Sivulla on myös tietoa etäopinnoista, joihin voi osallistua miltä paikkakunnalta tahansa.
Opiskelu avoimessa yliopistossa antaa mahdollisuuden muun muassa tutustua yliopisto-opiskeluun ja eri oppiaineisiin, valmentautua valintakokeisiin sekä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi. Avoimen yliopiston opinnot voi myöhemmin liittää osaksi yliopistotutkintoa.
Useimmiten opiskelijat otetaan avoimiin yliopisto-opintoihin ilmoittautumisjärjestyksessä – vain joissakin opinnoissa järjestetään valintakoe. Ilmoittautuminen syksyllä alkaviin opintoihin käynnistyy pääosin elokuussa, kevätlukukaudella alkaviin opintoihin marras-joulukuussa ja kesällä järjestettäviin opintoihin huhti-toukokuussa. Opintoihin voi olla myös jatkuva ilmoittautuminen läpi lukuvuoden.
Opiskelija saa ilmoittauduttuaan sisällöllisesti ja ajallisesti rajatun opinto-oikeuden suorittaa avoimen yliopiston opintoja. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa avointa yliopisto-opetusta, minkä lisäksi opinnoista peritään yleinen opintomaksu, joka on enintään 10 euroa per opintopiste.
Tarkat tiedot maksuista, ilmoittautumisesta ja perumisehdoista saa avoinyliopisto.fi -palveluun kootuista opetusohjelmista ja opetuksen järjestäjältä.
Opiskelu avoimessa yliopistossa on sivutoimista ja yleissivistävää, eikä opiskelija siksi ole oikeutettu valtion opintotukeen eikä muihin opiskelijaetuihin. Avoimen yliopiston opiskelijan on kuitenkin mahdollista saada aikuiskoulutustukea, jos yliopisto-opiskelu on opiskelijalle ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta.
Avoimen yliopiston opetus järjestetään useimmiten iltaisin ja viikonloppuisin. Opetusta on ympäri vuoden.
Tutkinnon osien suorittaminen avoimessa yliopistossa ei kuitenkaan anna oikeutta suoraan yliopistotutkinnon suorittamiseen, vaan tutkinnonsuoritusoikeutta on haettava.

Suuri osa kansanopistoista hakee opiskelijoita tällä hetkellä. Voionmaan opistollakin haut ovat käynnissä.
Suuri osa kansanopistoista hakee opiskelijoita tällä hetkellä. Voionmaan opistollakin haut ovat käynnissä.

Kansanopistoissa paljon vaihtoehtoja

Kansanopistot järjestävät monipuolista koulutusta. Niissä järjestetään peruskouluopintoja, kymppiluokkia, ammatillista koulutusta, lukio-opetusta, avoimen yliopiston opintoja, maahanmuuttajakoulutusta sekä vuoden kestäviä opintolinjoja.
Suomessa on 88 kansanopistokampusta Ahvenanmaalta Rovaniemelle. Taustaltaan opistot voi jakaa neljään ryhmään: sitoutumattomat, kristilliset, yhteiskunnalliset ja erityisopistot.
Kaikki opistot saavat rahoitusta valtiolta ja useimmat ovat yksityisiä.
Kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, eli halutessaan opiskelija voi asua opiston asuntolassa.
Yleissivistävillä kansanopistolinjoilla opiskelu on maksullista. Opiskelu ja asuminen kansanopiston peruskoululinjalla, kymppiluokalla, lukiossa ja ammatillisessa perus- ja lisäkoulutuksessa on pääosin maksutonta.
Kansanopisto-opintojen ajalle voi hakea opintotukea, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta koulutuksesta riippuen.
Kansanopistojen opintolinjat alkavat useimmiten elo-syyskuun vaihteessa ja päättyvät huhti-toukokuun vaihteessa. Kansanopistojen yleissivistäville linjoille haetaan opiston omien kotisivujen kautta.
Opetus on useimmiten yleissivistävää eli vapaatavoitteista kuten kieliä, taideaineita tai viestintää.
Kansanopistovuoden aikana voi kerrata kouluaineita, perehtyä erityisaloihin ja kokeilla ihan uutta tapaa opiskella. Monilla kansanopistolinjoilla valmistaudutaan jatko-opintoihin ja suoritetaan avoimen yliopiston opintoja, jotka voi hyödyntää myöhemmissä yliopisto-opinnoissa. Opiskelijat saavat kansanopistovuoden aikana opiskeltavan alan perustietoja ja -taitoja, jotka antavat pohjaa varsinaiselle ammattikoulutukselle.
Linjoilta ei valmistuta tutkintoon. Linjan suorittamisesta saa todistuksen ja kuusi lisäpistettä haettaessa toisen asteen ammatilliseen koulutukseen.
Tiettyihin ryhmiin kuuluvat opiskelijat voivat saada opintosetelin, jolla opinnot ovat ilmaisia tai niistä saa alennuksen.
Hakuajat ja pääsyvaatimukset ovat linja- ja opistokohtaisia, kuitenkin yleensä opintoihin haetaan keväällä ja kesällä. Läpi lukuvuoden voi kysyä peruutuspaikkoja.
Opiskelijat otetaan linjalle joko ilmoittautumisjärjestyksessä tai soveltuvuustestin tai pääsykokeen perusteella. Hakeminen tapahtuu joko vapaamuotoisella hakemuksella tai opistosta saatavalla hakulomakkeella.
Myös ulkomaalaiset opiskelijat voivat hakea kansanopistoihin, mutta vain joissakin opistoissa on mahdollista opiskella englanniksi.
Ylöjärven omassa kansanopistossa, Voionmaan opistossa, pyritään tekemään opiskelijavalinnat viimeistään perjantaina 25.7. Opiston internetsivuilta löytyy hakulomake, jossa myös valitaan itselle sopiva haastattelupäivä. Mikäli haluamasi linjan haastattelupäivät ovat jo menneet, kannattaa kysellä vapaaksi jääneistä paikoista suoraan opistolta.

Koulutusta aikuisille

Aikuisopiskelu on suosittu opiskelumuoto. Aikuisopiskelija voi päivittää osaamistaan ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa, yliopistossa, avoimessa yliopistossa sekä kansanopistossa.
Vapaiksi jääneisiin aikuisten ammatillisen koulutuksen opiskelupaikkoihin haetaan suoraan oppilaitokseen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma on tarkoitettu 20–29-vuotiaille nuorille aikuisille, joilla ei vielä ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Vapaiksi jääneisiin koulutuspaikkoihin haetaan suoraan oppilaitokseen.
Opiskelijoilta voidaan periä opiskelu- tai tutkintomaksuja, sillä osaamisohjelmassa toteutettava koulutus noudattelee kaikin osin lakia ammatillisesta aikuiskoulutuksesta.

Erillishaut käynnissä

Erillishaku on oppilaitoksen järjestämä oma haku tiettyihin koulutuksiin, jotka eivät kuulu yhteishaun piiriin. Ammatillisen perustutkinnon erillishaku on tarkoitettu niille hakijoille, jotka eivät ole voineet hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. Tällaisia ovat hakijat, joilla on aikaisempi ammatillinen perustutkinto, muu perusopetuksen jälkeen suoritettu ammatillinen tutkinto, korkeakoulututkinto, ylioppilastutkinto tai lukion oppimäärä.
Hakeutuminen erillishaussa tapahtuu suoraan oppilaitokseen. Kukin oppilaitos päättää itse, milloin he järjestävät erillishakunsa.

+++++
Valtakunnallinen yhteishaun ohjaus- ja neuvontapalvelu puh. 029 533 1010, arkisin klo 9–13, hakuajan viimeisenä päivänä klo 9–16.15 sähköposti: kouluta@opintopolku.fi