Rötösporukat liikkuvat taas

Eräälle ylöjärveläiselle yritykselle kesä 2014 on ollut toistaiseksi melkoista piinaa. Keskusta-alueen tuntumassa toimivassa perinteikkäässä pk-yhtiössä on jouduttu kiristelemään hampaita useammin kuin kerran – murtovarkaiden takia.
– Tiloihimme murtauduttiin kolme kertaa kahden viikon sisään. Ei tämä paljon naurata, nimettömänä pysyttelevä yrittäjä huokaa.
Ylöjärven poliisin mukaan puutarhakaupungissa on ollut alkukesän aikana liikkeellä parikin eri murtovarasporukkaa.
Ylöjärveläiset yritykset ja yksityishenkilöt ovat asentaneet kiinteistöihinsä valvontakameroita, mutta komisario Erkki Walisen mukaan parantamisen varaa on yhä. – Hyvän liiketunnistimella varustetun kameran saa parilla sadalla eurolla, hän muistuttaa.
Ylöjärveläiset yritykset ja yksityishenkilöt ovat asentaneet kiinteistöihinsä valvontakameroita, mutta komisario Erkki Walisen mukaan parantamisen varaa on yhä. – Hyvän liiketunnistimella varustetun kameran saa parilla sadalla eurolla, hän muistuttaa.

Ylöjärven Uutisille murtovarkaustarinansa jakaneessa yrityksessä kutsumattomien vieraiden piipahtaminen huomattiin ensi kerran touko-kesäkuun vaihteessa. Vaikka yhtiö on kymmeniä vuosia vanha, se ei koskaan aiemmin ollut joutunut tämän mittaluokan varkauden kohteeksi.
– Laitteistoa ja työkaluja oli viety lähes 7 000 euron edestä. Meidän kokoisellemme yritykselle se on ihan oikeasti merkittävä menetys, yrittäjä manailee.
Murtovarkaat olivat päässeet arvotavaran äärelle varsin perinteisin keinoin. Rötöstelyn esteenä olleet portti ja lukko oli rikottu väkivalloin, minkä jälkeen saalis oli helppo napata matkaan.
Tapauksesta viisastuneena yrittäjä asensi rikospaikalle liiketunnistimella varustetun riistakameran. Sille tulikin käyttöä jo yllättävän pian.
– Kamera hälytti uusista varkaista reilu vuorokausi ensimmäisen murron jälkeen. Soitin heti poliisille ja lähdin itsekin kaahaamaan rikospaikalle, yrittäjä muistelee.
– Rosvot – kaksi miestä – olivat paikan päällä työn touhussa, mutta emme saaneet heitä kiinni. Seuraavana iltana julkaisin sosiaalisessa mediassa varkaiden tarkat kasvokuvat, ja vihjeen perusteella pääsin heidän jäljilleen, hän jatkaa.
Kävi ilmi, että samat vorot olivat käyneet murtokeikoilla myös naapurikaupungissa Nokialla. Rahallisista menetyksistään sisuuntunut yrittäjä alkoi salapoliisiksi ja jäljitti roistojen käyttämän harvinaisen henkilöauton lopulta itse. Se löytyi Tampereelta.
– Yhdessä poliisin kanssa saimme huijattua auton omistajan nalkkiin kesäkuun alussa. Nyt varkaat ovat telkien takana odottamassa oikeudenkäyntiä.
Hetken aikaa kovan onnen yrittäjä jo luuli, että rikolliset olivat jättäneet hänen yrityksensä rauhaan. Uusi murtotapaus odotti kuitenkin kulman takana.
– Pari viikkoa sitten valvontakamera hälytti taas. Tällä kertaa poliisi ennätti paikalle niin nopeasti, että tekijät jäivät kiinni takaa-ajon jälkeen. Rosvot eivät ehtineet saada tavaraa mukaansa, mutta aiheuttivat tietysti murtautumisellaan vahinkoa, yrittäjä kertaa.

”Hankkikaa valvontakameroita”

Komisario Erkki Walisen mukaan Ylöjärvellä on tänä kesänä nähty varsin tavanomainen määrä yritys- ja asuntomurtoja. Valtakunnallisesti omaisuusrikoksia on tehty alkuvuonna noin kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuoden 2013 vastaavana aikana.
– Ylöjärvenkin murtoluvut asettuvat tuohon samaan haarukkaan. Kesä ei ole ollut katastrofaalinen, jos ei toisaalta hiljainenkaan, Walinen pyörittelee.
Suurin osa Ylöjärven poliisin tietoon tulevista omaisuusrikoksista tehdään yksityisillä loma-asunnoilla. Äärimmäinen esimerkki tästä oli viime talvena sattunut laaja mökkimurtojen sarja Näsijärven rannan kesähuviloihin.
Walisen mukaan kyseiset murrot paljastivat rutkasti puutteita kesäasuntojen valvontalaitteistoissa.
– Oli todella yllättävää huomata, että jopa miljoonan euron arvoisilla kesämökeillä ei välttämättä ollut turvakameroita. Parin sadan investoinnilla rosvojen kiinni saamisen todennäköisyys olisi ollut aivan toinen kuin mitä se nyt oli, Walinen ihmettelee.
Komisarion mukaan maalaisjärkeä käyttämällä saa hankittua itselleen paljon mielenrauhaa murtovarkauksien suhteen. Edulliset valvontakamerat – kuten jutussa mainitun ylöjärveläisyrittäjän käyttämä riistakamera – ovat tätä nykyä erittäin edullisia ja käteviä.
– Kamerat ovat helppo ja hyvä tapa saada rosvot kiinni jälkikäteen. Valvontalaitteet kannattaa kuitenkin asentaa mahdollisimman korkealle, koska viime vuosina varkaat ovat alkaneet anastaa myös kameroita saaliikseen, Walinen kertoo.
– Tämän kesän murtotapauksissa valvontakameroista on ollut meille merkittävää etua, hän painottaa.

”Murroista ei pidä vaieta”

Mökkimurtoja on tehty tänä kesänä Ylöjärvellä suunnilleen yhtä paljon kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Mökkimurtoja on tehty tänä kesänä Ylöjärvellä suunnilleen yhtä paljon kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Ylöjärven poliisin tiedossa on tältä kesältä jo monta yrityksiin kohdistunutta omaisuusrikosta. Suosittuja kohteita ovat olleet Erkki Walisen mukaan esimerkiksi rakennustyömaat, koska niillä arvokkaat työkoneet ovat useimmiten vapaasti rosvojen tavoitettavissa. Portteja tai lukkoja ei työmailla ole.
Työtä varkaiden kiinni saamiseksi tehdään jatkuvasti.
– Taannoin saimme esimerkiksi kiinni erään romanialaisen rosvojoukon. Voisi sanoa, että yllättävän moni Tampereen seudun kesäisten murtojen tekijöistä on kotoisin ulkomailta, Walinen sanoo.
– On yleisesti tiedossa, että kesäaikaan Suomeen saapuu laivoilla ihmisiä tekemään omaisuusrikoksia. Näissä tapauksissa kyse on tilaustöistä ja siten järjestäytyneestä rikollisuudesta, komisario tarkentaa.
Omaisuusrikoksen uhriksi joutuville ylöjärveläisille Walisella on selkeä neuvo. Poliisiin tulee ottaa yhteyttä heti, kun murtovarkaus on havaittu ja todettu.
Samaa toivetta heitetään ilmoille myös aiemmin tässä jutussa mainitusta ylöjärveläisyrityksestä.
– Meidän lisäksemme myös naapuriyrityksiimme murtauduttiin touko-kesäkuun vaihteessa. Kaikille yrittäjille ei tuntunut olevan itsestään selvää, että rikosilmoitus tulee tässä tilanteessa tehdä, yrittäjä kertoo.
– Näistä tapauksista ei pidä vaieta. Eihän rikollisia muuten koskaan saada oikeuden eteen, hän päättää.