Ylöjärvellä vain muutama juhannusjuhla

18.06.2014 13:10

Puutarhakaupungissa ei juurikaan ole ohjelmaa keskikesän juhlimiseen. Lukuun ottamatta kahta kokkoa ja yksiä tansseja Ylöjärven kadut ovat melko tyhjillään juhannuksena.
Seurakunnan juhannusjuhlaa on vietetty Lempiäniemen leirikeskuksella jo 1960-luvulta asti. Juhlimaan ovat tervetulleita kaiken ikäiset. (Kuva: Risto Takkinen)
Seurakunnan juhannusjuhlaa on vietetty Lempiäniemen leirikeskuksella jo 1960-luvulta asti. Juhlimaan ovat tervetulleita kaiken ikäiset. (Kuva: Risto Takkinen)

Kun yrittää ottaa selvää, mitä Ylöjärvellä tapahtuu juhannuksena, käy pian ilmi, että vaihtoehtoja ei kauheasti ole. Mökkeily on niin suuressa roolissa puutarhakaupunkilaisten juhannuksessa, ettei useille juhannusjuhlille ole oikeastaan tarvetta.
Jos mökkeily tai kotisohva eivät kuitenkaan maistu, voi suunnata seurakunnan juhannusjuhlille, katsomaan kokkoa Inkulan sillalle tai tanssimaan Toivolan lavalle.

Seurakunnalla pitkät juhannusperinteet

Ylöjärven seurakunta on järjestänyt jo 1960-luvulta asti juhannusjuhlat Lempiäniemen leirikeskuksella. Juhlan juuret ovat kuitenkin vielä pidemmällä, sillä ennen leirikeskus-juhannuksia keskikesää vietettiin Pappilan rannassa.
– Juhla alkaa juhannusaattona kello 18, kokko syttyy toivon mukaan kello 20 ja juhla päättyy 21, seurakunnan tiedottaja Sakari Vanhanen kertoo aikataulusta.
– Seurakuntakeskukselta on yhteiskuljetus leirikeskukselle ja takaisin esimerkiksi niille, joilla ei ole omaa autoa.
Seurakunnan järjestämä juhannusjuhla on ollut erityisesti lapsiperheiden suosiossa, mutta paikalle tullaan niin yksin kuin koko perheen voimin. Kävijöitä on ollut vuosittain parisensataa.
Juhla alkaa perinteisellä lipunnostolla. Seurakunta on myös rakentanut kokon, joka tulee nuotiopaikalle veden ääreen.
Tarjolla on kahvia ja mansikkakakkua. Makkaraa puolestaan on pientä korvausta vastaan.
– Ohjelmassa on kansanlaulukirkko eli kirkkohetki, jossa lauletaan. Tuttuihin kansanlauluihin on tehty hengelliset sanat, selventää vs. seurakuntapastori Johanna Porkola.
Lisäksi nuorisotyönohjaaja järjestää lapsille omaa ohjelmaa.
– Ilmeisesti jotain muskarihetkeä olisi tiedossa, Porkola arvelee.

Karhella tanssitaan

Tamperelainen Ilpo Siimes on järjestänyt juhannustansseja Karhella Toivolan lavalla jo kahdenkymmenen vuoden ajan.
– Olen järjestänyt elämäni aikana suurin piirtein 2 500 tanssit, Siimes nauraa.
Juhannusaattona ihmisiä tanssittamaan saapuu Espoon suunnalta Mika Hirvi & Habitus. Lauantaina, juhannuspäivänä, lavalla puolestaan musisoi Tanssiorkesteri Wähäkosket.
– Jos sää suosii, niin paikka on tupaten täynnä, Siimes uskaltaa lupailla edeltäviin vuosiin verraten.
– Kävijöitä on yleensä kolmisensataa, eikä sinne paljoa enempää mahdu, jos pitää olla myös tilaa tanssimiselle!
Toivolan lavan juhannustanssit ovat keränneet erityisesti mökkeilijöitä sekä lapsiperheitä.
– Juhannuskokko kuuluu tietenkin ohjelmaan. Aikaisempina vuosina kokko on ollut järvellä lautan päällä, mutta tänä vuonna se on rannalla. Kokko syttyy puoli yhdeltätoista illalla, Siimes vinkkaa.
Itse tanssit alkavat kello 20, ja jammailu jatkuu aina puoli yhteen asti. Ohjelmassa on myös kenttäpelejä, kuten tikan- ja renkaanheittoa.

Inkulan holvisiltayhdistys järjestää jo perinteeksi muodostuneen päihteettömän juhannusjuhlan Inkulan sillalla juhannusaattona. (Kuva: Krista Merikoski)
Inkulan holvisiltayhdistys järjestää jo perinteeksi muodostuneen päihteettömän juhannusjuhlan Inkulan sillalla juhannusaattona. (Kuva: Krista Merikoski)

Juhlintaa lapsiperheille

Inkulan holvisiltayhdistys on järjestänyt jo useana vuotena Inkulan sillalla päihteettömän juhannusjuhlan.
Juhannusaaton alkuillasta pidettävä juhla on suunnattu erityisesti lapsiperheille.
– Sillalla juhlitaan juhannusta kello 20:n ja 21:n välisenä aikana, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Juha Mäkinen.
Sillalle kokoontuu vuosittain noin 150 henkeä. Tänä vuonna ohjelmassa on kokko, ja hanurin soitolla ihmisiä viihdyttää Pekka Mäkelä.
– Hallituksen jäsen, Janne Saari, asuu sillan vieressä, joten kokkoa poltetaan hänen maallaan. Saari on itse koonnutkin kokon.