Suvessa on liikettä jokaiseen makuun

Urheilukesä on julistettu virallisestikin alkaneeksi, ja se sisältää erittäin mielenkiintoisia tapahtumia moneen makuun.
Kysyimme kolmelta paikalliselta valmentajalta, mitkä heidän mielestään ovat sporttisuven kohokohdat.
Ylöjärveläiset valmentajat uskovat yli lajirajojen Tero Pitkämäen ottavan mitalin Zürichin EM-keihäässä. (Kuva: Mika Kanerva)
Ylöjärveläiset valmentajat uskovat yli lajirajojen Tero Pitkämäen ottavan mitalin Zürichin EM-keihäässä. (Kuva: Mika Kanerva)

Ryhdin lentopallovalmentaja Kati Jalonen on innoissaan oman lajinsa tämän kesän poikkeuksellisen hienosta tarjonnasta.
– Eniten odotan syyskesän MM-turnausta Puolassa. On niin hienoa, kun Suomi on päässyt sinne! Hyvällä tsempillä ja yrityksellä Suomella on täydet mahdollisuudet päästä jatkoon alkulohkostaan.
– Sitten on maailmanliigaa Hakametsässä, jossa olen käynyt aiempina vuosinakin, jollei lomareissua ole osunut samaan aikaan.
– Elokuussa osallistumme seurana Tampereella pelattavien tyttöjen EM-kilpailujen järjestelyihin. Junioritkin pääsevät hommiin ja kannustamaan Ryhdin omia tyttöjä Suomen joukkueessa.
Katin mukaan junioripelaajien kannattaa seurata tarkasti niin miesten kuin tyttöjenkin huippulentistä, koska siitä voi saada arvokkaita vinkkejä omaan kehittymiseen.
– Katsokaapa esimerkiksi, miten Mikko Esko heittää jujun. Hän pimittää sen suunnan aivan viime tippaan asti, Jalonen neuvoo.
Jalosen tämäkin kesä alkaa tällä viikolla maailman suurimmalla junnuturnauksella, Power-cupilla E-tyttöjen mukana.
Jalkapalloilun MM-turnaus kuuluu myös Jalosten perheen kesäohjelmaan, onhan perheessä Katin ja nimenomaan passarina Ryhdissä pelaavan Emmin lisäksi myös mies ja Tapparassa kiekkoileva miehenalku.
– Meillä on se linja, että varsinkin loma-aikaan saa urheilua katsella telkkarista myös yöllä. Itselläni ei ole MM-suosikkia, mutta miesväki taitaa kannattaa Brasiliaa tai Englantia.
– Voivat he kyllä nyt Saksankin puolta pitää, kun siellä Bundesliiga-peleissä käynneistä on niin hyviä kokemuksia. Viimeksi katsottiin sekä Bremenin että Bielefeldin ottelut, Kati kertoo.

”Tourilla loistavat tv-selostajat”

Heinäkuussa Jalosilla seurataan tarkasti myös pyöräilyn Ranskan ympäriajoa – kiitos Eurosportin maanmainioiden selostajien Christer ja Peter Selinin.
– Miten he voivatkin tietää niin paljon kilpailureitin jokaisesta pikkukylästä – kirkoista ja kaikista! Jalonen ihmettelee.
– Moottoriurheilua meillä eivät miehetkään seuraa, mutta yleisurheilun isoimmat kilpailut katsotaan. Totta kai Tero Pitkämäki tuo EM-kultaa Zürichistä! Jalonen uskoo.
Kaikille urheiluihmisille hän suosittelee ennen kaikkea ulko-oven avaamista ja omakohtaisten kesäliikuntakokemusten hankkimista.
– Rohkeasti vain vaikka sulkapallomaila kädessä takapihalle tai uusia pyöräreittejä tutkimaan. Kesäinen sadekaan ei haittaa.

Toriseva toivoo Sandellsin nousua

Teemu Pukin täytyy latoa EM-karsinnassa maaleja, jotta Sami Päivisen toiveet toteutuvat. (Kuva: Vesa Koivunen)
Teemu Pukin täytyy latoa EM-karsinnassa maaleja, jotta Sami Päivisen toiveet toteutuvat. (Kuva: Vesa Koivunen)

Monessa lajissa mukana oleva valmentaja Seppo Toriseva seuraa erittäin tiiviisti kentän laidallakin suomalaisille rakkaita lajeja, yleisurheilua ja pesäpalloilua.
– Yleisurheilun kansallinen kilpailutoiminta on valitettavasti hiipunut, ja taso sen myötä. Aikoinani juoksin tonnivitosen 3.50:een, joka oli silloin kansallista keskiluokkaa, mutta riittäisi nyt Kalevan kisoihin.
– Kestävyysjuoksussa tosissaan yrittäjiä on harmittavan vähän. Kun käväisee esimerkiksi Räikällä tai Nokian urheilukentällä, eipä siellä juuri treenaajia näy, Toriseva murehtii.
Hän toivoo, että Niclas Sandells pääsisi terveysongelmistaan ja nousisi samaan kuntoon kuin kaksi kesää sitten.
– Silloin näytti, että hän menisi sukkasillaan, mutta viime kesänä taas siltä, että käsijarru on päällä.
Kysymykseen Tero Pitkämäen EM-menestyksestä Torisevalla on vakaa mielipide:
– Siitä lähdetään, että Tero voittaa! Kyllähän keihäsmiehet menestyksestä pitävät huolen, mutta saas nähdä, mihin kuntoon Keskisalon Jukka ja Erikssonin Sandra esteissä ehtivät.
Toriseva suunnittelee käyvänsä katsomassa ainakin joitakin Tähtikisoja, mutta mahdollisesti myös Kalevan kisoja Kuopiossa, jos aikataulut passaavat.

Taito kiehtoo pesiksessä

Pesäpalloiluun Torisevalla on läheinen suhde senkin takia, että Sotkamo on hänelle tuttu paikka.
– Hiukan stadionilla on uskomaton fiilis, kun 5 500 katsojaa kannustaa Jymyä finaaleissa. Olen nähnyt Jymyn treenaavan, ja voin sanoa, että se on todella hyvin joka osa-alueella valmennettu, markkinoitu ja organisoitu joukkue.
Toriseva suuntaakin kesäkuun puolivälissä Tampereen Kauppiin, kun Jymy kohtaa siellä Seinäjoen Maila-Jussit. Hän uskoo, että nimenomaan huippupelaajien taituruus vetää väkeä katsomoon muuallakin kuin Super-paikkakunnilla.
– Onhan se niin hienoa seurata vaikkapa kovia lyöntejä ja syöksykoppeja.
Kesän merkittävimmäksi urheilutapahtumaksi Torisevakin toki tunnustaa jalkapalloilun MM-lopputurnauksen Brasiliassa.
– Menen nukkumaan ja herään niin varhain, että yöottelut nauhoitan, mutta seuraan kyllä MM-turnausta tiiviisti. Brasilia, Saksa, Hollanti ja Belgia ratkovat mitalien värit, hän ennustaa.

Päivinen ei usko Espanjaan

Ylöjärven Ilveksen toiminnanjohtajalla Sami Päivisellä on piisannut askarta seuran logo- ja muiden muutosten tiimoilta niin, ettei hän ole vielä paneutunut MM-jalkapalloiluun tarkasti.
– Pitää perehtyä, kun pistetään pelaajille pystyyn perinteinen MM-veikkaus. Jollen itse touhua kentällä, katson varmasti ainakin etukäteen mielenkiintoisimmat pelit.
Päiviseltä ei irtoa veikkausta neljän parhaan joukkoon Brasiliassa selviävistä maista, mutta pari niistä hän nostaa kuitenkin esiin.
– Saksa menestyy aina, ja Brasilia haluaa varmasti voittaa kotiyleisönsä edessä, vaikka sillä on myös hirveät paineet. Moni veikkaa myös Espanjaa, mutta välttämättä se ei enää menesty.
– MM-turnauksessa etsin myös mahdollista yllättäjää. Seuraan jotain oudompaa joukkuetta – en välttämättä tulosten, vaan viihdyttävän pelin perusteella.
Kotimaan liigassa ei Päivisen mukaan yllätyksiä nähdä, vaan materiaaliltaan ylivoimainen HJK jatkaa voittokulkuaan.
– Toivottavasti jompi kumpi, Ilves tai Haka nousisi ykkösestä liigaan, mutta hieman arveluttaa, syövätkö ne toistensa resursseja.
– Naisissahan Tampereen Ilves haluaa pääsarjaan, mutta me emme tavoittele kuuta taivaalta, vaan pyrimme kehittämään peliämme niin, että sarjapaikkamme säilyisi, Päivinen sanoo.
”Kaikki on parasta paikan päällä”
Jalkapallomies seuraa muutakin urheilua kesällä sen, mitä ehtii.
– Kori- ja lentopallomaajoukkueilta toivon alkulohkoista jatkoon pääsyä MM-turnauksissa. Viime kesänä oli EM-koriksessa hienoa seurata sitäkin, että paikalla oli niin paljon suomalaisia kannattajia.
– Kävin pitkästä aikaa katsomassa korista, kun Pyrintö pelasi SM-välieriä. Siellä taas huomasin, että laji kuin laji on parasta paikan päällä.
– Meillä suomalaisissa on ihmeellinen ajatus, että mikään ei saisi maksaa mitään. Ei raaskita ostaa vitosen tai kympin pääsylippuja, mutta sitten reissataan ulkomaille ja maksetaan 70 euroa futismatsiin pääsystä, Päivinen ihmettelee.
Mitenkäs on yleisurheilun EM-kilpailujen laita – voittaako Tero Pitkämäki keihäskultaa?
– Mitalin kyllä ottaa, mutta kulta on enemmänkin epätodennäköinen.