Neljä laudaturia ja kolme eximiaa

20.05.2014 16:00

Tampereen lyseon lukiosta valmistui tänä vuonna 18 ylöjärveläistä ylioppilasta. Heistä parhaiten ylioppilaskirjoituksissa pärjäsi Arttu Kivimäki, joka kirjoitti neljä laudaturia ja kolme eximiaa.

Kivimäki kirjoitti e:n pitkästä englannista, pitkästä saksasta ja äidinkielestä. L:n hän sai keskipitkästä ruotsista, pitkästä matematiikasta, maantieteestä ja historiasta.
Vaikka ylioppilaskirjoitusten saldo on huikea, Kivimäen ei ole tarvinnut viettää kaikkea aikaansa päntäten.
– Olen aina ollut hyvä näissä aineissa, joten minun ei ole tarvinnut päntätä ihan hirveästi, Kivimäki toteaa.
Kivimäki tiesi jo kirjoituksista tullessaan pärjänneensä hyvin, joten virallisten tulosten tultua hän ei juurikaan yllättynyt.
– Ehkä pitkän matematiikan l oli vähän yllättävä. YTL laski l:n pisterajaa ja nosti alustavia tuloksiani vielä kolmella pisteellä, Kivimäki mainitsee.
– Odotin ennemmin pitkästä saksasta l:ää, koska YTL hehkutti laudaturin rajan pudottamista, mutta raja putosi vain yhdellä pisteellä. Siinä suhteessa olen ehkä vähän pettynyt.

Arttu Kivimäki valmistuu Tampereen lyseon lukiosta. Hän kirjoitti neljä laudaturia ja kolme eximiaa.
Arttu Kivimäki valmistuu Tampereen lyseon lukiosta. Hän kirjoitti neljä laudaturia ja kolme eximiaa.

Kirja per päivä -lukutaktiikka

Kertauskurssit olivat Kivimäen mielestä tarpeellisia.
– Reaaliaineisiin luin intensiivisesti juuri ennen kirjoituksia. Sellaisella kirja per päivä -taktiikalla, Kivimäki nauraa.
– Kirjoitin maantieteen syksyllä ja ajattelin silloin, että keväällä aloitan lukemisen aikaisemmin, kuin syksyllä aloitin. Nyt kuitenkin tein saman historian kanssa.
Kivimäki on aina pärjännyt kielissä. Saksan opiskelun hän aloitti jo kolmannella luokalla ja jatkoi sen opiskelua vielä lukiossakin, koska pärjäsi siinä.
– Ruotsi oli sellainen helppo l. Olen aina ollut hyvä siinä, ja saksan kielen opiskelu on auttanut ruotsin opiskelussa.
Historian Kivimäki kävi kirjoittamassa kokeilupohjalta maantieteen kylkeen.
– Historian, maantieteen ja matematiikan kohdalla tuli vähän kiire. Lisäksi pidän kynää hieman väärin kädessä, joten kirjoittaminen alkoi hiertää, Kivimäki naurahtaa.
– Viime syksynä englannin kirjoituksissa oli kirjoitusvirhe luetun ymmärtämisessä. Kysymyksessä luki ”tutkimuksessa”, vaikka sen olisi pitänyt olla ”tutkimuksesta”. Mietin sitä pitkään. Muiden kielten kirjoituksissa olin vain reilut neljä tuntia.

Opiskelupaikkoja valmiina

Työskentely ulkomailla tulevaisuudessa on Kivimäelle todennäköinen vaihtoehto.
– Olen matkustellut paljon ja käynyt varmaan 30:ssä eri maassa. Perheen kanssa käymme kesäisin kaupunkilomalla ja talvisin lomailemassa jossain lämpimässä maassa.
Matkustelu onkin osasyy siihen, että Arttu Kivimäestä kiinnostavin aine lukiossa oli maantiede.
Hänellä on Helsingin yliopistossa jo valmiina opiskelupaikka maantieteen laitoksessa.
– Maantieteen olympialaisten karsinta aloitettiin kansallisilla kilpailuilla, joissa pärjäsin hyvin. Sitten minut kutsuttiin Helsingin yliopistosta valmennuskurssille ja pääsin olympiajoukkueeseen, Kivimäki kertoo.
– Tämän myötä tuli myös opiskelupaikka. Olympialaiset pidetään elokuussa Puolassa.
Yhteishaussa Kivimäki haki opiskelemaan Tampereen yliopistoon matematiikkaa ja tilastotiedettä. Tätä hänen pitäisi päästä lukemaan pelkästään kirjoitustensa tulosten perusteella.
– Ensiksi menen kuitenkin armeijaan. Saattaa olla, että sinä aikana alkaa kiinnostaa jokin muukin ja haen yhteishaussa vielä muuallekin, Kivimäki tuumii.
Armeija kutsuu Kivimäkeä tänä kesänä. Hän haki erityisjoukkoihin Tikkakoskelle lentoteknilliselle aliupseerikurssille.

3 vuotta ja 90 kurssia

Ylöjärveläinen Kivimäki lähti kolme vuotta sitten Tampereen lyseon lukioon.
– Se on Pirkanmaan kovatasoisin lukio, Kivimäki hymyilee.
Yhteensä Kivimäki suoritti lukiossa 90 kurssia.
– Saksan kursseissa oli aina vain yksi ryhmä, joten se lukitsi vähän kurssivalikoimaa, Kivimäki naurahtaa.
– Kirjoitetuista aineista kävin maantieteen, pitkän matematiikan ja saksan kursseista kaikki mahdolliset.
Lukion bileissä Kivimäki ei ollut kertaakaan.
– Olen absolutisti. En ole mitenkään raivoraitis;nautin joskus viiniä kohteliaisuudesta, kun sitä tarjotaan. Mutta humaltumistarkoituksessa en juo.
Vaikka luulisi, että näin kova koulumenestys vaatisi myös lohduttoman paljon aikaa ja voimaa, Kivimäellä on kuitenkin ollut myös vapaa-aikaa lukion ohella.
– Matkustelen perheen kanssa pari kertaa vuodessa, käyn kerran vuodessa vaeltamassa Lapissa viikon ajan ja olen soittanut haitaria kuusivuotiaasta asti.

Kommentointi on suljettu.