Motoristit vastustavat kiusaamista

Reilut parikymmentä moottoripyörää päräytti viime keskiviikkona Vuorentaustan koululle. Ohjelmassa oli moottoripyörien ihailua sekä koulukiusaamisesta puhumista. Motoristeilla on edessään vielä monta samanlaista vierailua. Mistä oikein on kyse?
Jami Rantasen mielestä motoristien vierailu koululla oli mahtava.

Jami Rantasen mielestä motoristien vierailu koululla oli mahtava.

Kaikki alkoi viime syksynä, kun Jorma ”Jompe” Vuopio sai nuorisotyönohjaaja Ari ”Sande” Santaharjun innostumaan ideasta luoda kampanja nimeltä Motoristit koulukiusaamista vastaan!
– Viisi vuotta sitten pidin ensimmäisen kokeilun tällaisesta. Päätin silloin, että käytän tähän vielä enemmän aikaa sitten, kun olen oloneuvos, Vuopio kertoo pilke silmäkulmassa.
Kampanja on vapaaehtoistoimintaa, jossa on mukana niin moottoripyöräkerhoja kuin yksittäisiä ajajia. Osallistujat tekevät moottoripyörillä vierailuja kouluille ja puhuvat koulukiusaamisesta.
– Olemme tärkeällä asialla. Koulukiusaamisella voi olla rankat ja vakavat seuraukset, Santaharju toteaa.
Motoristit luovat luottamussuhteen oppilaisiin reilussa puolessa tunnissa, ja usein oppilaat haluavat tulla juttelemaan kahden kesken.
– Oppilaat kertovat asioistaan avoimesti. Olen kuullut hyvin koskettavia tarinoita, Vuopio kertoo surullisena.

 

Motoristien yhteinen juttu

Motoristit käyvät etupäässä Pirkanmaan kouluissa, mutta vierailuja on tehty ympäri Suomea. Valtakunnallisen kampanjan suojelijana on opetusministeri Krista Kiuru.
– En olisi ikinä uskonut, että tämä leviäisi näin isoksi jutuksi. Mutta hyvähän se vain on! Vuopio toteaa ilahtuneena.
Facebook-ryhmä toimii motoristien tiedotuskanavana ja jokaiselle vierailulle lähtee usea motoristi mukaan. Viime syksynä Turussa Moision koululla oli yhteensä jopa 78 pyörää.
Huhti-toukokuun aikana motoristeilla on tiedossa parisen kymmentä, vierailua ja aikatauluja on sovittu jo ensi syksyynkin. Toukokuun aikana Santaharju lähtee jopa Ouluun ja Kajaaniin asti.
– Tämä on tällaista maakuntamatkailua, Santaharju hymyilee.

 

Ylävitosia ja nimikirjoituksia

Vuorentaustan alakoululla oli juhlittu vapunaattoa erilaisilla puvuilla sekä kykykilpailulla. Puolenpäivän aikaan koulun pihaan päräytti reilut kaksikymmentä moottoripyörää.
Pihalla olleet oppilaat siirtyivät rinkiin moottoripyörien ympärille. He pitivät hetken kymmenen metrin turvavälin motoristeihin ja vain tarkkailivat. Seuraavaksi kaikki ryntäsivät moottoripyörien ja motoristien luokse. ”Saanko istua tässä?” ”Voitko viedä mut ajelulle?”
Ensiksi kuitenkin lapset sekä motoristit suuntasivat liikuntasaliin. Motoristien sanoma oli, että motoristit eivät hyväksy kiusaamista koulussa tai missään muuallakaan.
Vaikka koulukiusaaminen oli pääpuheenaiheena, vierailu ei kuitenkaan ollut surumielinen. Oppilaat nauroivat ja taputtivat. Ulkona he halusivat heittää ylävitosia motoristien kanssa sekä kerätä näiltä nimikirjoituksia. ”Sä oot äijä!”, Vuopiolle huikattiin.
– Pidän lapsista. Alun perin minusta pitikin tulla lastentarhanopettaja. Olin kuitenkin työelämässä kokkina sekä Alkon myyjänä, Vuopio nauraa.

 

Kiusaamista ei hyväksytä

– Me motoristit emme hyväksy koulukiusaamista, Vuopio ilmoitti oppilaille.
Hän kertoi omakohtaisen kokemuksen. Vuopiota kiusattiin koulussa isojen hörökorvien ja värikkään villapaidan takia.
– Äiti oli kutonut todella värikkään villapaidan siskolleni ja joskus jouduin itsekin käyttämään sitä. Se oli inhottavaa, mutta onneksi en saanut mitään suuria traumoja, Vuopio totesi nauraen ja viittasi kokonaan mustaan asuunsa.
Motoristit korostivat, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla kavereita mutta pitää silti osata käyttäytyä.
– Miettikää, että jollakulla teidän luokkakaverillanne voi olla kotona tosi ikävää syystä tai toisesta. Koulu voi olla kivoin paikka, joka hänellä on, Santaharju antoi oppilaille toisen näkökulman.

 

Melkein julkkiksia

4B-luokkalaisen Iiris Tuulentien mielestä oli hyvä, että motoristit tulivat puhumaan koulukiusaamisesta. Lisäksi moottoripyörät olivat hänestä todella hienoja.
Tuulentie keräsi koulun pihalla jokaiselta motoristilta nimikirjoituksen.
– Nämä ovat minun mielestäni julkkiksia, Iiris kertoi nauraen.
Jami Rantanen 4A:lta ihaili moottoripyöriä.
– On hienoa päästä tutustumaan näihin pyöriin. Harrastan itsekin tätä lajia, Jami kertoi.
– 65-kuutioinen motocrosspyöräni varastettiin vähän aikaa sitten, hän lisäsi harmistuneena.
Jamia ei ole koskaan kiusattu, mutta hän uskoo, että motoristien vierailut vähentävät koulukiusaamista.

 

Uusia näkökulmia

Motoristit saavat jokaisesta vierailustaan posiitivista palautetta niin oppilailta kuin opettajilta sekä vanhemmilta.
Vuorentaustan koulun rehtorin Tapio Alpin mielestä motoristien vierailu pisti sekä oppilaat että opettajat ajattelemaan kiusaamista uudessa valossa.
– Vierailu oli oikein repäisevä ja sopi jo valmiiksi vilkkaaseen päivään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?