Päivä pitenee, valon määrä lisääntyy ja luonto alkaa pikkuhiljaa heräillä talviunestaan. Pitkälle edennyt kevät saa jurot suomalaiset iloiselle tuulelle, mutta joitakuita se saattaa myös hieman ahdistaa. Moni kokee, että on aika tarttua pesusankoon.
– Kevätsiivous on perinne, jota ei ole pakko noudattaa, ammattisiivooja Sari Keskinen miettii.
– Mutta jos siivouksen haluaa tehdä, niin ei se vaikeaa ole, hän lisää.
Kevätsiivouksessa – kuten siivousurakoissa yleensäkin – pääsee pitkälle käyttämällä tervettä maalaisjärkeä. Sari Keskisen mukaan selkeitä nyrkkisääntöjä on kaksi.
– Siivous hoidetaan aina ylhäältä alas ja puhtaimmasta kohteesta likaisimpaan, hän tiivistää.
Säännöistä ensimmäisen tuntevat varmasti useimmat. Toista sen sijaan ei ehkä aina tule ajatelleeksi, jos ei ole himosiivooja.
– Niin, kaikkihan luulevat osaavansa siivota, mutta ei se niin ole. Mitä enemmän siivouksesta saa tietoa, sitä enemmän se lisää tuskaa, Keskinen naurahtaa.
Syynä puhdas kohde ensin -sääntöön on bakteerien leviäminen: jos siivouksen aloittaa huoneen likaisimmasta paikasta, tulee todennäköisesti vain levittäneeksi sen epäpuhtauksia ympäriinsä. Myös huoneiden siivousjärjestystä miettiessä tämä periaate on syytä pitää mielessä.
– Aivan ensimmäisenä kannattaa pysähtyä katsomaan, missä kaikkialla sitä pölyä ja likaa itse asiassa onkaan. On hyvä tehdä itselleen selkeä suunnitelma, jota noudattaa, Keskinen opastaa.
– Tämän jälkeen voisi pestä ikkunat, jotta tilat saadaan mahdollisimman valoisiksi. Se auttaa etenkin seinä- ja kattomateriaalien pölyjen huomaamisessa.
Kun alkuvalmistelut on tehty, eräs looginen järjestys kevätsiivouksessa on edetä vaikeimmin siivottavista huoneista helpoimpiin. Yleensä hankalimpia putsattavia ovat keittiö, kylpyhuone ja wc.
– Lyhyesti sanottuna koti siivotaan kaikkialta vähän tarkemmin kuin yleensä. Sen tarkempia yleisohjeita on vaikea antaa, koska siivouksen yksityiskohtiin vaikuttaa niin moni pieni asia, ammattilainen toteaa.
Siivouskaappi kevätkuntoon
Keskisen mielestä olennaista hyvässä kevätsiivouksessa on, että sille varataan riittävästi aikaa. Suursiivous kun on nimensä mukaisesti suursiivous, ei mikään pikainen hutaisu.
– Samalla kannattaa päivittää siivouskaapin sisältö ajan tasalle. Nykyään kauppojen hyllyillä on niin paljon erilaisia alan tuotteita, että olennaisen ja epäolennaisen raja hämärtyy, Keskinen juttelee.
Ammattisiivoojan mielestä pienikin siivousainerepertuaari voi olla riittävä, jos kotiaan ei päästä aivan järkyttävän epäsiistiin kuntoon. Neutraali yleispuhdistusaine, emäksinen keittiön puhdistusaine ja saostumia poistava hapan aine ovat periaatteessa ainoat kemikaalit, joita osaava siivooja tarvitsee.
– Ihmisillä on tästä ihan kummallisia harhakäsityksiä. Jotkut luulevat, että suursiivouksessa pitäisi käyttää tavallista vahvempia aineita, mikä on tietysti ihan naurettavaa, Keskinen hymyilee.
– Siivouksen onnistumiseen vaikuttaa olennaisesti myös siivoojan fyysinen suoritus, hän muistuttaa.
Puhdistusaineiden lisäksi siivouskaapissa olisi hyvä olla kasa laadukkaita mikrokuitupyyhkeitä. Wc, keittiö, kylpyhuone ja muut kodin tilat kannattaa siivota omalla liinallaan, etteivät bakteerit leviä.
– Liinat voi mielessään värikoodata esimerkiksi niin, että vessojen liinat ovat punaiset, keittiöiden vihreät ja niin edelleen. Tärkeintä on, että itse tietää, mikä liina kuuluu minnekin.
Vaihtoehtona perussiisteys
Rotikolla perheineen asuva Keskinen kertoo, ettei hän itse ole suursiivousihmisiä muuten kuin työnsä puolesta. Kellon ympäri kestävälle siivousurakalle kun on olemassa miellyttävämpikin vaihtoehto.
– Kun pitää kiinni perusteellisista viikoittaisista siivouksista, pääsee mielestäni paljon helpommalla. Keskikokoisessa omakotitalossa aikaa perushyvään siivoukseen voi kulua ehkä kolmisen tuntia, Keskinen arvioi.
– Totta kai jotkin asiat – kuten ikkunoiden pesu – on pakko hoitaa muulloin kuin keskellä talvea, mutta perussiisteyttä voi pitää yllä helposti ympäri vuoden, hän jatkaa.
Kaikesta huolimatta Keskinen ei pidä suursiivouksiin taipuvaisia ihmisiä sen laiskempina kuin muitakaan. Kyse on hänen mukaansa vain siitä, mihin itse kukin on tottunut.
– Minulle perussiisteys on ollut itsestäänselvyys jo lapsesta asti. Mutta eivät kevät- ja joulusiivouksetkaan väärin ole, iloinen siivooja hymyilee.
+++++
Aiotko sinä tehdä kevätsiivouksen? Vastaa viikon kysymykseen etusivullamme!
Kommentointi on suljettu.