YIlveksen Rosa Siren: Joukkue on tärkein

Vaikka Ylöjärven Ilves on pienehkön paikkakunnan seura, löytyy seuran riveistä usea lahjakas, jopa kansallista huipputasoa hätyyttelevä juniori. Yksi heistä on erittäin ansiokkaasti koko lyhyen uransa ajan pelannut B-tyttöjen lupaus Rosa Siren.
Rosa Sirenin (vas.) pelaamista saadaan ihastella taas tulevana kesänä (Kuva: Esa Norvia)
Rosa Sirenin (vas.) pelaamista saadaan ihastella taas tulevana kesänä (Kuva: Esa Norvia)

Siren aloitti jalkapallon pelaamisen suhteellisen myöhään, vasta vuoden 2012 kesällä, jolloin hän liittyi Ylöjärven Ilveksen D-tyttöihin.
Sirenin sopeutumista peleihin edesauttoi vahva urheilutausta, sillä hän on harrastanut aiemmin myös telinevoimistelua, ringetteä sekä yleisurheilua.
Vuonna 1999 syntynyt Siren pääsi debytoimaan YIlveksen naisten edustusjoukkueen riveissä ensimmäisen kerran jo viime heinäkuussa. Siren huomasi nopeasti, että naisten Kakkosessa pelin taso on kovempi kuin junioriotteluissa.
– Naisten peleissä tilaa ja aikaa on vähemmän kuin junnujen otteluissa. Peli on myös erittäin fyysistä, Siren sanoo.

Tiivis harjoittelutahti

Nykyisin Rosa Sirenin voi nähdä harjoituksissa harva se päivä. Joukkueharjoituksia on neljästä viiteen viikossa. Lisäksi Siren kertoo harjoittelevansa omatoimisesti. Futislupaus sanoo, että tiiviistä harjoittelutahdista huolimatta koulunkäynnin ja jalkapalloilun yhdistäminen onnistuu hyvin.
– Arkipäivät ovat kiireisiä, mutta viikonloppuisin minulla on aikaa sitten muulle tekemiselle.
Jalkapallon Mestarien liigaa ja Suomen A-maajoukkueen otteluita tiiviisti seuraava ylöjärveläisneito ei halua arvioida, mitkä ovat hänen vahvuutensa pelaajana. Kehityskohteen hän kuitenkin löytää helposti.
– Eniten kehitettävää minulla on pelin lukemisessa, Bayern Münchenin suosikkijoukkueekseen nimeävä Siren toteaa.

”Poikkeuksellinen lupaus”

Ylöjärven Ilveksen naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Mikko Lepistö aikoo seurata suurennuslasilla Rosa Sirenin edesottamuksia.
– Haluan ehdottomasti, että Rosa saa kehittyä edelleen pelaajana. Se vaatii sitä, että meidän on otettava harjoittelussa huomioon myös yksilön kehittäminen. Emme voi treenata pelkästään taktisia asioita, Lepistö sanoo.
Lepistön mukaan Siren on poikkeustapaus jopa koko valtakunnan tasolla.
– Ei noin aggressiivista hyökkääjää löydy koko maasta. Rosa on taistelutahdon huipentuma ja valmentajan unelmapelaaja.
Lepistön mukaan Sirenillä on nuoresta iästään huolimatta mahdollisuus esiintyä naisten Ykkösessä jo alkavalla kaudella.
– Toki B-tyttöjen menestyminen on myös tärkeää, ja Rosa on merkittävä pelaaja B-tyttöjoukkueelle. Jos kuitenkin kaikki sujuu odotusten mukaisesti, Rosa saa varmasti minuutteja myös Ykkösessä, Lepistö toteaa.

Harrastus on tarjonnut jo paljon

Siren on saanut kokea lyhyellä jalkapallourallaan jo monta hienoa hetkeä.
Toistaiseksi parhaaksi muistokseen hän nostaa viime syksynä C-tyttöjoukkueen tekemän harjoitus- ja lomamatkan Espanjan Salouhun.
– Myös naisten viime kauden sarjavoitto ja nousu Ykköseen on huippu juttu. Lisäksi ensimmäinen maalini naisten joukkueessa on jäänyt hyvin mieleen, Rosa Siren kertoo.
Alkavalle kesäkaudelle Sirenillä on selkeät tavoitteet.
– Tavoitteena on, että joukkueemme menestyy B-tyttöjen Kakkosessa. Lisäksi itselläni on tavoitteena tulla valituksi Tampereen piirijoukkueseen, jotta pääsen pelaamaan kesän piirijoukkuecupiin.
Sirenin asenteesta kertoo kuitenkin paljon se, että henkilökohtaiset tavoitteet tulevat nuoren neidon ajatuksiin vasta joukkueen tavoitteiden jälkeen.
– Hienoin ja tärkein asia jalkapallossa on oma joukkue, Siren tiivistää.