Vuoden takaisen koulu-uudistuksen vaikutukset jäivät taas vähäisiksi

Oppilasjaossa ei isoja ongelmia

Viime keväänä Ylöjärven kaupunginhallitus hämmensi puutarhakaupungin perusopetusta odottamattomalla päätöksellään. Kuuden eri peruskoulun oppilaaksiottoalueiden yhdistäminen oli yllätys monelle, aina kaupungin johtavia virkamiehiä myöten.
Lyhyellä harkinta-ajalla tehdyn linjauksen pelättiin olevan hätiköity. Opetuspäällikkö Leena Pöntysen mukaan näkyviltä käytännön vaikutuksilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty.
– Ensi syksyn oppilasjako on tehty, ja se sujui erittäin hyvin. Aika pitkälti tutulla aluejaolla mennään, Pöntynen kertoo.
Karhen koulu on yksi niistä kuudesta Ylöjärven opinahjosta, joita vuosi sitten tehty oppilaaksiottoalueiden uudistus koski. (Arkistokuva: Päivi Taskinen-Kekki)

Karhen koulu on yksi niistä kuudesta Ylöjärven opinahjosta, joita vuosi sitten tehty oppilaaksiottoalueiden uudistus koski. (Arkistokuva: Päivi Taskinen-Kekki)

Ensi syksynä opintielleen astuvat vuonna 2007 syntyneet ylöjärveläiset. Kutsut oman alakoulun tutustumispäivään ovat kolahdelleet huoltajien postilaatikkoihin maaliskuun aikana.
Länsi- ja Pohjois-Ylöjärvellä kirjeiden sisältö olisi periaatteessa voinut yllättää. Kurun, Viljakkalan, Karhen, Mutalan, Takamaan ja Vahannan koulujen oppilasjakoa kun ei päätetty simppelisti osoitteiden, vaan erillisen harkinnan perusteella.
– Muutama perhe on hakenut lapselleen siirtoa toiseen kouluun, mutta sellaista sattuu joka vuosi. Sinänsä se ei siis liity tähän alueuudistukseen, Leena Pöntynen toteaa.
Pöntysen mukaan oppilaiden sijoittamisessa otettiin huomioon liuta eri tekijöitä, kuten sisarusten koulupaikat ja koulukyytien järkevät reitit. Päänvaivaa aiheuttivat lopulta vain muutamat yksittäiset rajaseudut.
– Esimerkiksi Kurun eteläisellä alueella ja Mutalan sekä Vahannan koulun välillä rajanvetoa jouduttiin miettimään aika tarkkaan. Mutta rehtoreiden kanssa kimpassa jaot saatiin sovittua, Pöntynen kiittelee.
Yhteensä Länsi- ja Pohjois-Ylöjärvellä koulunsa aloittaa syksyllä 137 ekaluokkalaista. Muutaman yksittäisen lapsen kohdalla lopullinen paikka saattaa vielä valitusprosessien vuoksi muuttua.
– Tällaiset päätökset ovat vähän kuin palapelin rakentamista, mutta olen lopputulokseen tyytyväinen. Kesken olevat tulkintakysymyksetkin saadaan ratkaistua vielä lähiviikkojen aikana, Pöntynen vakuuttaa.

”Karhella ei syytä huoleen”

Nyt vallitsevaan oppilasjakojärjestelyyn päädyttiin Ylöjärvellä viime vuonna käytännön syistä. Kuuden toisistaan kaukana sijaitsevan koulun oppilaaksiottoalueet yhdistettiin, jotta oppilaita voitaisiin jaotella joustavasti ja kustannustehokkaasti eri kouluihin.
Monen maallikon korvaan muutos kuulosti kummalliselta. Todellisena motiivina uudistukselle pidettiin yleisesti Karhen koulun hiljaista alasajoa. Perinteikäs kyläkoulu kun kävi juuri ennen kaupunginhallituksen päätöstä kovan taistelun lakkauttamistaan vastaan.
Ainakaan ensi syksyn oppilasjaossa uudistus ei kuitenkaan Karhella näy.
– Siellä suunnalla hankalia tapauksia ei ollut juuri ollenkaan. Jako tehtiin aika pitkälti vanhan koulupiirin rajan mukaan, Leena Pöntynen sanoo.
Itsekin lakkautuskeskustelun aikaan julkiseen ryöpytykseen joutunut opetuspäällikkö muistuttaa, ettei Karhen oppilasmäärissä ole koskaan ollut huomauttamisen aihetta. Koulun alasajoa mietittiin ennen kaikkea rakennuksen vaatimien investointien vuoksi.
– Ja kun päätös jatkosta tehtiin, asia oli sillä selvä. Riittävät korjaukset toteutettiin, ja koulutyö jatkui, hän kertaa.
Nykyään Karhen koulu toimii Viljakkalan yhtenäiskoulun alaisuudessa. Molempien oppilaitosten rehtorina työskentelevän Kaisa Mannersuon mukaan vanhan kyläkoulun tulevaisuus näyttää kaikin puolin hyvältä.
– Oppilasmäärä vaikuttaisi pysyvän Karhella lähivuosina aika vakiona. Tilanne on tällä hetkellä vakaa, joten ei syytä huoleen, Mannersuo rauhoittelee.

Lavajärveltä oppilasryntäys?

Grafiikka: Jani Saarenpää

Grafiikka: Jani Saarenpää

Vaikka peruskoulujen oppilasjako sujui melko kivuttomasti, eräs suuri mullistus saatetaan silti pian nähdä. Elokuussa lakkautettavan Hämeenkyrön Lavajärven kyläkoulun oppilaat nimittäin haluaisivat jatkaa opintietään puutarhakaupungissa.
– Saimme kaikkiaan 19:ää lasta koskevan kirjelmän, jossa tiedusteltiin mahdollisuutta opiskeluun Ylöjärvellä, Pöntynen vahvistaa.
Ylöjärvelle lavajärveläisiä vetävät käytännön syyt. Kylän keskustasta on huomattavan paljon lyhyempi matka esimerkiksi Takamaan koululle kuin Hämeenkyrön kirkonkylän koulukeskukseen.
Mikäli Lavajärven alakoululaiset päätyisivät opiskelemaan Ylöjärvelle, kyseeseen tulisi Pöntysen mukaan ainoastaan Takamaan koulu. Muualla kun ei tilaa liialti ole.
– Jotkut haluaisivat Viljakkalan kouluun, mutta siellä on ikävä kyllä ihan täyttä. Takamaalla sen sijaan on tilaa, hän pyörittelee.
Päätökset Lavajärven alakoululaisten ensi syksyn opinahjoista tehdään lähiviikkoina.

Karhen eskarissa lappu luukulle

Ylöjärven Karhella ei järjestetä ensi vuonna esiopetusta. Perinteisesti paikallisen alakoulun yhteydessä toiminut eskari suljetaan, koska kylällä ei ole riittävästi esikouluikäisiä lapsia.
– Eskariryhmän perustamisen rajana on pidetty kymmentä lasta. Nyt lapsimäärä on jäämässä kuuteen, eli tarvittavan lukeman alle, kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti selvittää.
– Lisäksi Karhen kouluun on ensi syksynä tulossa myös hyvin suuri 1.– 2. luokka. Niinpä eskarin yhdistäminen siihenkään ei ollut mahdollista, hän jatkaa.
Muita muutoksia Ylöjärven eskariverkostoon ei ole ensi syksyksi luvassa. Kaikille kouluiän kynnyksellä oleville ylöjärveläislapsille tarjottavaa esiopetusta järjestetään kaikkiaan 20 muussa paikassa ympäri puutarhakaupunkia.
– Karhen koulun perusopetukseen eskarin lähtemisellä ei ole mitään vaikutusta, rehtori Kaisa Mannersuo vakuuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?