”Yksinäisyys on aivan kamalaa”

26.02.2014 09:00

Luoteen kylän vieressä Luomajärven rannalla asuvaa Vappu Luomajärveä harmittaa. Yksinäisyys on tuntunut ikävältä jo pitkään, ja nyt se kalvaa mieltä entistä lujemmin. Luomajärvi ei pääse kotoaan harrastuksiin tai tapaamaan ihmisiä kuin ani harvoin. Vielä viime vuonna Luomajärvi sai taksikyydin neljä kertaa kuukaudessa, mutta nyt Ylöjärven kaupunki ei enää myönnä taksiseteleitä.
Vappu Luomajärvi asuu hirsisessä omakotitalossa kauniin Luomajärven rannalla.
Vappu Luomajärvi asuu hirsisessä omakotitalossa kauniin Luomajärven rannalla.

Luomajärvi ei ole harmituksensa kanssa yksin. Ylöjärven kaupungin säästölinja vei taksisetelit yli 80 vanhukselta.
– Soitin tammikuussa tavalliseen tapaan tilatakseni taksiseteleitä, mutta minulle sanottiin, ettei Ylöjärvi myönnä niitä enää. Sitä ennen minulle ei kerrottu asiasta mitään, Luomajärvi sanoo.

Ajokortti vanhentui aikoja sitten

Luomajärven kotitalolta on 17 kilometriä Kuruun ja 60 kilometriä Ylöjärvelle. Lähimmän tien haaraan on kilometri. Luomajärven liikkuminen hankaloitui merkittävästi, kun hänen miehensä kuoli toista vuotta sitten. Luomajärvi antoi ajokorttinsa vanhentua jo vuonna 1975.
– Luulimme autoilevan mieheni kanssa, että elämme ja harrastamme yhdessä pitkään. Eihän siinä sitten niin käynyt. Tosin enpä voisi enää itse ajaa autoa, vaikka minulla olisi ajokortti. En näe toisella silmälläni enää kunnolla, koska minua vaivaa silmänpohjan rappeuma, Luomajärvi kertoo.
Vielä edellisinä vuosina Luomajärvi sai taksikyytioikeuksia, joiden avulla hän sai tehdä neljä edestakaista taksimatkaa kuukaudessa.
– Kävin kerran kuukaudessa Parkanossa tapaamassa tyttäreni perhettä. Lisäksi pari kertaa kävin Tampereella ja pääsin mukavasti harrastuksiin, Luomajärvi sanoo.
Nyt tilanne on muuttunut. Linja-auto ei kulje lähistöltä lainkaan. Koulukyyditys toki menee joka aamu klo 7.35, mutta kilometrin matka pysäkille on Luomajärvelle liian pitkä käveltäväksi aamupimeässä.
Kaksi kertaa viikossa Luomajärvi pääsee aamuisin kutsutaksilla hoitamaan välttämättömiä asioita Kuruun. Silloin ei tosin ehdi hoitaa muuta kuin kauppakäynnin ja kenties pankkiasioita. Kutsutaksit ajavat ennalta määrättyä reittiä ennalta sovittuina aikoina. Ne lähtevät liikkeelle vain, jos kyytiin on tulijoita. Lisäksi Kela korvaa tietysti lääkärikäynteihin tarvittavat taksimatkat.

Muutto harkinnassa

Luomajärvi on lopen kyllästynyt yksinäisyyteen. Hän sanoo, että saattaa vierähtää usea päivä perättäin ennen kuin hän näkee ainuttakaan ihmistä.
– Yritän pysyä kunnossa kävelemällä, mutta ei tuossa meidän tiellä kulje juuri kukaan. Joskus toki saattaa mennä auto ohi.
Eniten Luomajärveä harmittaa, ettei hän pääse harrastuksiin ja muiden ihmisten joukkoon.
– Yksinäisyys on välillä aivan kamalaa. Minulla on yksinäisyyteen jo masennuslääkekin.
Seutu, jossa Luomajärvi asuu, on erittäin harvaan asuttua. Ihmiset, harrastusmahdollisuudet ja palvelut ovat kaukana.
– Hirvipeijaiset on kerran vuodessa tuossa seuratalolla. Lisäksi viiden kilometrin päässä asuvat naapurit hakevat minut joskus seurakunnan tapahtumiin. Mitään muuta täällä ei sitten tapahdukaan, Luomajärvi kertoo.
Luomajärvi olisi ikionnellinen, jos hän saisi taksisetelit takaisin käyttöönsä, pieni eläke kun ei anna mahdollisuutta taksikyyteihin omalla kustannuksella.
– Jos saisin taksisetelit, kävisin voimistelemassa, kuntosalilla ja uimassa. Lisäksi menisin eläkeläisten kokoontumisiin ja kävisin teatterissa. Nyt en pääse teatteriin käytännössä ikinä, Luomajärvi sanoo.
Jos taksisetelit jäävät jatkossakin saamatta, Luomajärvi aikoo jättää kotitalonsa ja muuttaa lähemmäksi palveluja.
– Kesän asun vielä tässä, mutta ensi talvea en aio täällä enää olla. Olen suunnitellut muuttavani Parkanoon tai Ruovedelle, josta olen kotoisin. Tai sitten muutan Kuruun. Minun pitää päästä ihmisten ilmoille ja harrastuksiin.

Palveluliikennettä pitäisi lisätä

Vappu Luomajärvellä on 200 metrin matka postilaatikolleen. Sinne hän kävelee päivittäin.
Vappu Luomajärvellä on 200 metrin matka postilaatikolleen. Sinne hän kävelee päivittäin.

Ylöjärven valtuusto päätti tämän vuoden talousarviosta viime joulukuussa. Talousarvioon ei enää sisällytetty sosiaalisin perustein myönnettyjä taksikyytioikeuksia eli taksiseteleitä.
Perusturvaosaston sisällä olisi vielä voitu tehdä tililtä toiselle siirtoja, joiden myötä taksiseteleihin olisi saatu rahaa. Perusturvalautakunta käsitteli talousarviota 21. tammikuuta tänä vuonna. Lautakunta päätyi siihen, että tilisiirtoja ei tehdä.
– Lähetimme taksiseteliasiakkaillemme kirjeen tästä päätöksestä perusturvalautakunnan kokouksen jälkeen. Harmi,
ettemme voineet tiedottaa asiasta aiemmin, mutta elättelimme vielä toiveita, että perusturvalautakunta olisi tehnyt toisenlaisen päätöksen, Ylöjärven kaupungin kotihoitopäällikkö Anu Kallio kertoo.
Ylöjärven kaupungin säästöt osuivat nyt rankasti kotihoitopuolelle ja nimenomaan taksiseteleihin. Moni vastaava sosiaalialan palvelu on lakisääteinen. Taksisetelien myöntäminen on puolestaan harkinnanvaraista.
– Olemme aiemmin pystyneet pienellä rahalla auttamaan monta ihmistä. Ehkä jostakin olisi voinut löytyä esimerkiksi jokin laitehankinta, jota olisi voitu siirtää, jotta olisimme saaneet taksisetelit. Tämä on tietysti jälkiviisautta, Anu Kallio pohtii.
Taksisetelit olivat Ylöjärvellä käytössä vuodesta 2009 saakka. Alussa taksiseteleiden käyttäjiä oli alle 50, mutta tarvitsijoiden määrä on kasvanut kaiken aikaa.
Ylöjärven kaupungin vanhustyön strategiassa korostetaan sitä, että vanhus selviytyisi kotona mahdollisimman pitkään. Anu Kallio myöntää, että taksisetelien poistaminen käytöstä ei tue tätä tavoitetta.
– Totta kai eteen tulee hankaluuksia, kun vanhuksia edesauttavat tukipalvelut ovat säästökohteina. Meidän täytyy nyt yrittää auttaa jollakin toisella keinolla. Olen jo viestittänyt kaupungin logistiikkapuolelle, että palveluliikennettä tulisi lisätä etenkin Kurussa, Kallio kertoo.