Takka mukaan messuilta

Ylöjärveläinen Vesa Laitinen kiiruhti Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen perjantaina heti kello kymmeneltä, kun  Asta Rakentaja 2014 -messujen ovet avautuivat. Laitinen on jo jonkin aikaa suunnitellut ostavansa kotiinsa takan. Messuilla Laitinen pääsi tutustumaan useiden takkavalmistajien tuotekirjoon.
Ylöjärveläinen Vesa Laitinen (oik.) harkitsi kuvassa olevan takan hankkimista. Takkapalvelut JJJ:n uunimestari Juha Jokinen (vas.) palveli messuilla asiakkaita.
Ylöjärveläinen Vesa Laitinen (oik.) harkitsi kuvassa olevan takan hankkimista. Takkapalvelut JJJ:n uunimestari Juha Jokinen (vas.) palveli messuilla asiakkaita.

Useimmiten ihmiset rakennuttavat itselleen ensin takan ja ostavat sen jälkeen polttopuita. Laitiselle takan hankkiminen tuli kuitenkin eteen hieman nurinkurista reittiä.
– Tapasin taannoin erään puutoimittajan, joka oli viemässä puulastia Asuntilaan. Pyysin häntä tuomaan minullekin vähän puita, joita voisin polttaa pihagrillissä. Puutoimittaja toikin sitten kaksi motillista tavaraa. Nyt minulla on sitten 70 vuodeksi koivuhalkoja grilliin, Laitinen nauraa.
Laitinen päätti siis hankkia takan, jotta saisi puut hyötykäyttöön.
– Päätin investoida sellaiseen takkaan, joka säästää lämmityskustannuksia pitkässä juoksussa. Ja onhan takka myös hieno sisustuselementti.
Messuilla Laitinen asteli ensimmäisenä ylöjärveläisen takka- ja piippumyymälän Takkapalvelut JJJ Oy:n messuosastolle.
– Pöyräilin viime kesänä Metsäkylän suunnalla ja näin tämän takkaliikkeen. Tällä firmalla on kiinnostavia uusia takkamalleja, jollaisia en ole aikaisemmin nähnyt, Laitinen kertoo.

Uudet mallit näyttävästi esillä

Laitista messuilla palveli Takkapalvelu JJJ Oy:n uunimestari Juha Jokinen. Hänen mukaansa takkayrityksen on oltava jatkuvasti näkyvillä, jotta kauppa käy.
– Meidän on oltava mukana tällaisilla messuilla, jos meinaamme myydä takkoja. Ihminen ei ehkä osta takkaa nyt täältä messuilta, mutta hän saattaa ostaa sen kahden vuoden päästä ja muistaa silloin meidät, Jokinen sanoo.
Jokisen mukaan takkakauppa kävi viime vuonna tavallista verkkaisemmin. Nyt havaittavissa on kuitenkin selviä vilkastumisen merkkejä.
– Ihmisillä on ollut koko ajan rahaa, mutta kun televisiossa sanotaan, että on lama, niin kukaan ei osta. Nyt ihmiset ovat ilmeisesti kyllästyneet tähän taantumaan. Odotan tältä vuodelta paljon parempaa myyntiä kuin viime vuodelta.
Takkapalvelut JJJ toi messuille parhaat mallinsa, joiden joukossa on jokunen uutuus.
– Meillä on täällä esillä muun muassa varaava takka, jossa on kiertoilmaominaisuus. Mallistoomme tulee uusia takkoja joka vuosi, Jokinen kertoo.

Remontti-innokkuus on kasvussa

TMG-remontin Jukka Kellosaari on tyytyväinen alkuvuoden tilausmääriin.
TMG-remontin Jukka Kellosaari on tyytyväinen alkuvuoden tilausmääriin.

Takkapalvelut JJJ:n ohella myös moni muu ylöjärveläisyritys esitteli tuotteitaan ja toimintaansa Asta Rakentaja 2014 -messuilla.
Mukana olivat pienkuormaajia ja niiden lisälaitteita valmistava Avant Tecno Oy, nuohous- ja ilmanvaihtoalan yritys Pirkanmaan Nuohouspalvelu Oy, puutavara- ja rakennustarvikeliike Puutoimi Oy, rakennus- ja lämpökuvausyritys Virtaviiva Oy, kivituotteiden valmistaja  Kivilähde – Kaavin Kivi Oy sekä remonttipalveluja tarjoava TMG-remontti Oy.
TMG-remontin työnjohtaja Jukka Kellosaaren mukaan messuilta tavoitellaan uutta asiakaskuntaa.  Kellosaari kuitenkin myöntää yleisen taloustilanteen näkyvän siinä, että ihmiset harkitsevat etenkin isoja kodin remontteja hyvinkin pitkään.
– Harva päättää ostaa remontin ensitapaamisella. Alkuvuosi on kuitenkin sujunut kohtalaisen hyvin, vaikka remonttipuolella onkin aina alkuvuodesta hiljaista. Nyt olemme kuitenkin myyneet ihan kivasti remontteja keväälle.
Kellosaaren mukaan TMG-remontti on saanut yritykseensä lisää myyjiä, mikä näkyy tuloksekkaana liiketoimintana.
– Olemme myös laajentaneet toimintaamme. Nykyään pystymme uusimaan omakotitalon koko käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmät, Kellosaari kertoo.

Kivilähde tutuksi pirkanmaalaisille

Kivilähdettä Ylöjärvellä luotsaava Pekka Räsänen odotteli saavansa asiakaskontakteja.
Kivilähdettä Ylöjärvellä luotsaava Pekka Räsänen odotteli saavansa asiakaskontakteja.

Viime marraskuussa Kivilähde-nimeä kantavan toimipisteen Ylöjärvellä avannut Kaavin Kivi Oy saapui Asta Rakentaja 2014 -messuille tekemään Ylöjärven liikettä tunnetuksi.
– Ja tottakai kaupanteko on aina mielessä, kun lähdemme messuille. Ehkä kaikilla ihmisillä kiven hankinta ei ole juuri nyt ajankohtaista, mutta kun he näkevät meidät täällä, he tietävät mihin osoitteeseen pitää tulla ostamaan kiviä. Pyrimme kertomaan tarjonnastamme ja  siitä, että kivimyymälä on tässä lähellä, Ylöjärven tuotantolaitosta johtava Pekka Räsänen sanoo.
Kaavin Kivi on tuttu näky rakentamiseen liittyvillä messuilla.
– Pari viikkoa sitten olimme Turussa messuilla ja maaliskuussa menemme Lahteen. Nämä kaksi edellä mainittua ja Asta Rakentaja -messut ovat melko vakituisesti kalenterissamme, Räsänen kertoo.
Hänen mukaansa messut ovat poikineet kiviyritykselle melko kohtalaisesti uusia asiakkaita.
– Jos kauppa ei synny nyt heti, se voi syntyä myöhemmin, Räsänen tuumaa.
Räsänen kertoo, että Ylöjärven toimipisteessä on saatu kivituotanto jo hyvään vauhtiin.
– Nyt saamme jo asioita aikaiseksi. Lisäksi on ollut mukava huomata, että ihmiset ovat alkaneet liikkua ja että kaupan ovi käy tiuhaan.
Viime viikonloppuna järjestetyt Asta Rakentaja 2014 -messut vetivät Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kolmen päivän ajaksi täyteen rakentamisesta, remontoinnista ja asumisesta kiinnostuneita ihmisiä.
Messuilla oli kahdessa isossa näyttelyhallissa ennätykselliset 316 näytteilleasettajaa. Viikonlopun tarjonnan täydensi Keräily Kevät 2014 -tapahtuma, jossa oli 44 näytteilleasettajaa.