– Voisinhan minä sanoa että helkkaristi pelottaa, mutta eihän se mitään auttaisi. En aio menettää yöuniani. Odotellaan, mitä tapahtuu, postinkantaja Matti Honkkila juttelee ennen työkierrostaan Metsäkylässä.
Tammikuun lopulla alkaneet Itellan yt-neuvottelut uhkaavat Ylöjärvellä hieman yli 20 ihmisen toimeentuloa. 1980-luvulta lähtien kirjeitä ja lehtiä jakanut Honkkila on yksi toimeentulonsa puolesta jännittävistä jakeluduunareista.
48-vuotiaan Honkkilan vastuulla on päiväpostin jakaminen Metsäkylään. Mies myöntää, että toimitettavan tavaran määrä on vuosikymmenten mittaan vähentynyt selvästi.
– Nykyään työpäivät ovat todella vaihtelevia. Kiireisyys riippuu pitkälti kirjepostin ja mainosten määrästä. Keskiviikko ja torstai ovat yleensä kiivaimpia päiviä, hän miettii.
Tekemisen puutetta Honkkilalla ei kuitenkaan ole koskaan. Pitkän linjan postilaisen mukaan perusjakelun työteho on tänä päivänä huomattavasti parempaa kuin niinä aikoina, kun hän tuli yhtiöön ensi kertaa kesätöihin.
– Jos nyt olisi 1980-luku, olisin jo tähän aikaan kotona! Silloin tehtiin urakkatöitä kuukausipalkalla, mutta nykyään meininki on ihan toinen, Honkkila naurahtaa hieman ennen aamukymmentä.
– Kyllähän tämä firma on muuttunut ja ala on ollut hirveässä myllerryksessä. Postit pitää silti edelleen jakaa jokaiseen talouteen, hän jatkaa.
Huhuja liikkunut jo pitkään
Ylöjärven Postin esimiehen Tommi Puumalan mukaan työntekijät ovat ottaneet taannoisen uutisen yt-neuvotteluista vastaan varsin rauhallisesti. Tunnelma Mikkolantien jakelukeskuksessa on ennen kaikkea odottava.
– Kaikkia tietysti kiinnostaa, miten heidän käy, mutta tietoa paikallisista vaikutuksista ei toistaiseksi ole, Puumala tiivistää.
Suomen postitoiminnasta vastaava Itella Posti Oy on käynyt 2000-luvun aikana yt-neuvotteluja varsin tiheään tahtiin. Viimeksi suurennuslasin alle joutui johtoportaan asiantuntijatehtäviä hoitava henkilöstö noin vuosi sitten.
Puumalan mukaan viimeisintä yt-ilmoitusta osattiin jossain määrin odottaa ennakkoon.
– Kyllä tästä on kuulunut puhetta jo noin vuoden ajan. Mutta kyllä se silti säpsähdytti, kun puheet kävivät toteen, hän kertoo.
Noin 30 työntekijän esimiehenä työskentelevä Puumala ei halua ottaa julkisesti kantaa pari viikkoa sitten alkaneisiin neuvotteluihin. Hän toivoo, että molemmille osapuolille suodaan täysi työrauha.
– On ihan mahdotonta ennakoida, miten tässä käy. Neuvottelujen on ilmoitettu kestävän vähintään kuusi viikkoa, joten paljon ehtii vielä tapahtua suuntaan jos toiseenkin, Puumala kommentoi lyhyesti.
”Palvelut säilyvät käyttämällä”
Nyt meneillään olevat yt-neuvottelut ovat nostattaneet Suomessa kovan kohun – kahdesta syystä. Irtisanomisuhan laajuuden lisäksi on kauhisteltu, miten juuri postinkantajien työ voi olla vaakalaudalla. Takavuosina posteljoonin jopilla oli vakaa maine.
– Joo, kieltämättä. Ennen vanhaan ajateltiin, että postialalla työpäivät ovat lyhyitä ja helppoja. Voin kuitenkin vakuuttaa, että ainakaan enää niin ei ole, Tommi Puumala toteaa.
– Saamme koko ajan toimintamme tehostamista koskevia ohjeita ja noudatamme niitä. On päiviä, kun työaika riittää pakollisten töiden tekemiseen ja päiviä, kun se ei riitä, hän jatkaa.
Kenties eniten palstatilaa viime aikojen yt-uutisoinnissa on saanut Itellan puolelta esitetty ehdotus, jonka mukaan kirjepostia jaettaisiin suomalaisille enää kolmena päivänä viikossa. Neuvottelujen työnantajapuoli katsoo, että lain vaatimien velvoitteiden täyttäminen on hankalaa, mikäli jopa joka seitsemäs jakaja passitetaan kilometritehtaalle.
Nykymallilla kuvio on kuitenkin selvä: kaikki jakelukierrokset täytyy ajaa alusta loppuun, oli postia sen varrelle minkä verran tahansa. Tästä ei voitaisi tinkiä ilman lakimuutosta.
Matti Honkkilan mukaan postinkantajan työ tunnetaan tänä päivänä muutenkin yllättävän huonosti. Täydet kahdeksan tuntia töissään säännöllisesti huhkiva mies muistuttaa, että kirjeiden pudottaminen laatikkoon on vain jäävuoren huippu.
– Suurin työ tehdään joka päivä jakelukeskuksessa. Lisäksi meidät sekoitetaan usein sanomalehtien varhaisjakelijoihin ja mainosten jakajiin, hän selvittää.
Omasta postin saamisestaan huolestuneille ylöjärveläisille Honkkilalla on selvä ja yksiselitteinen viesti.
– Kun palveluita halutaan säilyttää, niitä tulisi myös käyttää. Eli jos postia haluaa jatkossakin saada, sitä pitää myös lähettää. Muulloinkin kuin jouluisin.
Kommentointi on suljettu.