Halpa-Halli lopettaa liiketoimintansa Tampereen seudulla – ”tulokset eivät riittävän hyviä”

Suurvuokralainen jättää Elon

Suuren rummutuksen saattelemana Ylöjärvelle aikoinaan tullut Kokkolan Halpa-Halli Oy sulkee myymälänsä Kauppakeskus Elossa. Yhtiön toimitusjohtajan Janne Ylisen mukaan syyt lähdölle ovat puhtaasti taloudelliset.
– Olemme yrittäneet menestyä Pirkanmaalla jo kymmenen vuotta, mutta toimintaa ei ole saatu tarpeeksi kannattavaksi, Ylinen tiivistää.
Lopullisesti Elon Halpa-Hallin ovet menevät säppiin ensi vuoden alkupuolella. Samaan aikaan suljetaan myös ketjun toinen myymälä Tampereen Kalevassa.
Vuonna 2009 alkanut Kauppakeskus Elon ja Kokkolan Halpa-Halli Oy:n yhteiselo päättyy ensi keväänä. Edullisista tuotteistaan tunnetun myymäläketjun Ylöjärven toimipisteen loppuunmyynti on jo alkanut.

Vuonna 2009 alkanut Kauppakeskus Elon ja Kokkolan Halpa-Halli Oy:n yhteiselo päättyy ensi keväänä. Edullisista tuotteistaan tunnetun myymäläketjun Ylöjärven toimipisteen loppuunmyynti on jo alkanut.

Janne Ylisen mukaan Halpa-Halli ei ole missään vaiheessa onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa Tampereen suurella talousalueella. Siksi yrityksen johdossa tehtiin taannoin vaikea mutta välttämätön päätös: koko kaupunkiseutu saa jäädä taakse.
– Tulokset eivät ole olleet missään nimessä katastrofaalisia mutta eivät toisaalta riittäviäkään. Yrityksen on oltava kannattava; se on liike-elämän laki, Ylinen toteaa.
Laajan tuotekirjon omaavan Halpa-Hallin kompastuskiveksi Tampereen seudulla muodostui päivittäistavarakaupan puuttuminen. Vaikka käyttötavaroidenkin myynti on halpakauppaketjulle elintärkeää, muodostavat elintarvikkeiden kaltaiset kulutustuotteet merkittävän osan yhtiön liikevaihdosta.
– Emme ole voineet toimia tällä seudulla konseptimme mukaisesti, mikä on ollut harmillista. Menestys riippuu pitkälti kauppapaikkojen onnistuneesta valinnasta. Kyse on kaava-asioista, Ylinen kommentoi.
Kauppakeskus Eloa Halpa-Halli ei kuitenkaan halua syyttää mistään. Ylinen kuvaa osapuolien välistä työskentelyä hyväksi ja hedelmälliseksi.
– Ylöjärven liikkeen sulkeminen on osa koko Tampereen seudun Halpa-Hallien alasajoa. Pirkkalan myymälän lopetimme viime keväänä ja nämä kaksi jäljellä olevaa suljemme ensi vuoden alkupuolella, hän selvittää.

Yt-neuvottelut käytiin kesällä

Halpa-Hallin suunnitelmista supistaa toimintojaan Pirkanmaalla kertoi ensimmäisenä jokin aika sitten Aamulehti. Ylisen mukaan moni asia – muun muassa liikkeiden tarkka sulkemispäivämäärä – on vielä tässä vaiheessa auki.
Ylöjärven ja Tampereen myymälöiden henkilökunnalle suunnitelmat eivät kuitenkaan tule yllätyksenä.
– Pidimme yt-neuvottelut näissä yksiköissä viime kesänä. Yhteensä Kauppakeskus Elon ja Kalevan Halpa-Halleissa on viitisenkymmentä työntekijää, Ylinen kertoo.
Nyt julkisten myymälälakkautusten jälkeen Kokkolan Halpa-Halli Oy:lle jää Pirkanmaalle vielä yksi myymälä Parkanoon. Se ei ainakaan tällä haavaa ole sulkemisuhan alla.
– Tampereen ja Ylöjärven henkilöstölle tarjottiin mahdollisuutta sijoittua muihin myymälöihimme, mikä on täysin normaali yt-lain mukainen toimenpide. Aika harva tarttui lopulta näihin mahdollisuuksiin, koska matkaa lähimpiin jäljelle jääviin Halpa-Halleihin on aika paljon, Ylinen sanoo.

”Pirkanmaa kiinnostaa yhä”

Niin ikään Elossa toimivan konkurssiyritys Tiimarin tulevaisuus on yhä hämärän peitossa.

Niin ikään Elossa toimivan konkurssiyritys Tiimarin tulevaisuus on yhä hämärän peitossa.

Epäonnistuminen Pirkanmaalla ei ole suurelle Halpa-Halli-konsernille jättimäisen vakava isku. Yhtiö on taantumasta huolimatta kasvattanut liikevaihtoaan tasaisesti jo useana vuonna peräkkäin.
Vahvaa voitollisuutta ei kuitenkaan haluta riskeerata toimimalla siellä, missä kauppa ei käy.
– Olemme avanneet tänä vuonna kaksi uutta myymälää Pohjois-Pohjanmaalle. Niiden lisäksi ensi keväänä vietetään avajaisia muun muassa Pohjois-Savossa Siilinjärvellä. Kukin uusi myymälä työllistää noin 40 henkilöä, joten olemme palkanneet viime aikoina enemmän väkeä kuin irtisanoneet, Ylinen muistuttaa.
Tampereen seudun myymälöiden alasajoa Ylöjärven Uutisille harmistuneen kuuloisena kommentoiva toimitusjohtaja ei pidä mahdottomana, että perheyrityksen keltainen logo nähtäisiin vielä joskus Pirkanmaan sydämessä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole sen aika.
– Pirkanmaa kiinnostaa yhä, siitä ei ole epäselvyyttä. Olemme valmiit harkitsemaan paluuta, jos hyviä tiloja tulee tarjolle. Haluaisimme kuitenkin myydä alueella myös päivittäistavaroita, Ylinen linjaa.

Kokkolan Halpa-Halli Oy

• Mikä: vuonna 1969 perustettu suomalainen halpakauppa-alan yritys.
• Tunnetaan:  39 Halpa-Halli -myymälästään ympäri Suomen.
• Tuotteet: muun muassa tekstiilejä, taloustavaroita, kemikaliotuotteita, autotarvikkeita, pienelektroniikkaa ja elintarvikkeita.
• Liikevaihto: 262 miljoonaa euroa (2012).
• Muuta: ei kauppaa tupakkaa tai alkoholia eikä pidä myymälöitään auki sunnuntaisin. Syynä tähän on yhtiön kristillinen arvopohja.

Lähteet: hhnet.fi ja Wikipedia

Matinlompolo ei panikoi – ”keväällä luvassa muutoksia”

Kauppakeskus Eloon yrityksiä työkseen houkutteleva Timo Matinlompolo jaksaa olla positiivinen. Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda Oyj:ssä kauppakeskusjohtajan tittelillä työskentelevä mies myöntää, että Halpa-Hallin lähtö on Elolle kova isku, mutta tuleen ei aiota jäädä makaamaan.
– Ei tässä auta synkistellä. Uskomme yhä, että Ylöjärvellä ja Kauppakeskus Elolla on vetovoimaa. Uusi toimija löydetään kyllä, Matinlompolo vakuuttaa.
Halpa-Hallin sulkeutumisen myötä Elovainion ostoskeitaan pohjoispääty on vaarassa hiljentyä pahemman kerran. Neste-huoltoaseman jo aiemmin tyhjäksi jättämään suureen liiketilaan ei vieläkään ole löytynyt uutta yritystä, ja se näkyy.
Matinlompolo kuitenkin korostaa, että kokonaisuutena Elo voi verraten hyvin.
– Vuokrattavista tiloistamme on liikekäytössä karvan verran alle 90 prosenttia. Tänä vuonna olemme lisäksi saaneet vuokrattua vajaat 800 neliötä uusille toimijoille, kauppakeskusjohtaja muistuttaa.
Vajaan 3 000 neliömetrin Halpa-Hallin ja keskeisellä paikalla sijaitsevan konkurssiyrityksen Tiimarin lähdön jälkeen edellä mainittu prosentti on vaarassa laskea merkittävästi. Matinlompololla on kuitenkin uskoa huomiseen.
– Yhden lähtö voi olla mahdollisuus uudelle. Keväällä Elossa on luvassa muutoksia, mutta niistä en voi vielä puhua. Voi olla, että uusia liikkeitä tulee tai että nykyiset laajentavat tilojaan, hän sanoo arvoituksellisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?