Avioliittosimulaattori toi Veera Niemiselle kulttuuripalkinnon

11.12.2013 08:40

Jo kiinteäksi traditioksi muodostunut Nuorten itsenäisyyspäivän gaala pidettiin itsenäisyyspäivän aattona kaupungintalon Ylöjärvi-salissa. Juhlayleisön fiilikset olivat katossa, kun se sai seurata taitavia musiikkiesityksiä ja näytelmiä. Kiinnostuneina odotettiin myös palkittavia henkilöitä ja ryhmiä. Ilta huipentui, kun juhlayleisö kajautti yhteisesti Maamme-laulun.
Karhelaisen Veera Niemisen kirjailijaura on lähtenyt hienosti käyntiin.
Karhelaisen Veera Niemisen kirjailijaura on lähtenyt hienosti käyntiin.

Gaala käynnistyi nuorisoedustajiston puheenjohtajan Antti Kempin juhlapuheella. Hän kiinnitti huomiota muun muassa itsenäisyyteen mahdollistavana voimana.
– Amerikan Yhdysvaltoja on pidetty usein mahdollisuuksien valtiona. Mielestäni Suomi on nykyään paikka, jossa lähestulkoon kaikki on mahdollista kenelle tahansa. Meillä on toivoa paremmasta, kun olemme itsenäisiä, nuoren polven edustaja muistutti.
Kemppi lisäsi vielä, että nykyään itsenäisyyttä voi puolustaa pienin teoin.
– Itsenäisyyden puolustaminen on nykyään paljon helpompaa kuin ennen. Se voi olla esimerkiksi kaverin auttamista.

”Olen ollut ihmeissäni”

Juhlaillan yksi odotetuimmista vieraista oli luonnollisesti tällä hetkellä voimakkaasti kirjailijan uraa luova ja Ylöjärven kaupungin Vuoden kulttuuripalkinnolla palkittu Veera Nieminen. Hänen kirjoittamansa esikoisteos Avioliittosimulaattori on saanut hienon vastaanoton syksyn aikana. Tämä on yllättänyt myös kirjailijan itsensä.
– Palaute on ollut lähes yksinomaan positiivista. Olen ollut ihmeissäni ja olen sitä edelleen. Paineet ovat ainakin kasvaneet seuraavaa kirjaa varten. Luulen kyllä, että kritiikkiäkin täytyy tulla jostain jossakin vaiheessa, kun tästä ensimmäisestä kirjasta sitä ei ole tullut, Nieminen arveli.
Karhelaisen odotukset ovat ylittyneet monikertaisesti siitä hetkestä lähtien, kun hän lähetti käsikirjoituksen kustantajille.

Nuorten itsenäisyyspäivän gaalassa palkittiin eri harrastuspiirien taitajia.
Nuorten itsenäisyyspäivän gaalassa palkittiin eri harrastuspiirien taitajia.

– Oletin, että tuskin kukaan lähtee edes julkaisemaan opustani. En myöskään osannut odottaa esikoiskirjapalkintoa, karhelainen kuvaili tuntemuksiaan hurjan menestyksekkäästä kirjailijasyksystä.
Vaikka menestys on ollut hienoa, kirjan kirjoittaminen on prosessi, johon kuuluu ylä- ja alamäkiä.
– Minulla oli useitakin sellaisia hetkiä, jolloin tuntui, että kirjoittaminen ei etene oikeaan suuntaan. Minulla oli vaikeuksia lähinnä silloin, kun luin tekstiä, jota olin siihen mennessä saanut aikaiseksi. Silloin tuli sellainen olo, että tämä on ihan hirveää.
Toisaalta tiukka itsekritiikki on jokaisen luovaa työtä tekevän ihmisen seuralainen.
– Tuo pitää paikkansa. Välillä sitä ajatteli, että tämä on järkyttävää roskaa. Toisaalta kun luin samaa tekstiä uudelleen jonkin ajan kuluttua, tuntui, ettei tässä mitään sen kummemmin pielessä olekaan.
– Siinä tulee varmaan jokin sellainen tympääntyminen omaa tekstiään kohtaan, kun on kirjoittanut sitä tarpeeksi kauan, Nieminen analysoi.
Ylöjärveläinen aloitti kirjaprojektinsa vuonna 2011. Uutta tekstiä syntyi tasaiseen tahtiin.
– Projekti eteni omalla kohdallani kuin juna. Kirjoitin koko ajan – aina kun ehdin. Matkalla ei ollut mitään pitkiä taukoja.
Avioliittosimulaattori on fiktiivinen kirja, mutta toki sen taustalta löytyy faktaakin.
– Kirjassa on ehkä sellaisia tosiasioiden hippusia, joiden ympärille on koottu valtava määrä fiktiota. Avioliittosimulaattorista löytyy omakohtaisiakin kokemuksia ja tavallaan sellaisia tuntemuksia, joita olisi varmaan aika vaikea kuvailla, jos riittävää kokemuspohjaa ei olisi.
– Päähenkilössä on persoonana aika paljon itseäni, mutta tapahtumissa taas yhtäläisyyksiä ei niinkään löydy, Nieminen analysoi.
Ylöjärveläisen seuraava kirjaprojekti valmistuu pikkuhiljaa.
– Seuraava kirja jalostuu mielessäni. Paperille asti ei ole vielä päätynyt mitään. Kyllä se sieltä joskus tulee.

Partiosta plussaa työelämään

Oona Taulu (oik.), Kaisa Lyytinen ja Pauliina Siren ovat kokeneet partion sosiaaliseksi areenaksi, josta he ovat saaneet uusia kavereita.
Oona Taulu (oik.), Kaisa Lyytinen ja Pauliina Siren ovat kokeneet partion sosiaaliseksi areenaksi, josta he ovat saaneet uusia kavereita.

Itsenäisyyspäivän gaalassa palkittiin myös äskettäin 60-vuotisjuhliaan viettänyt partiolippukunta Ylöjärven Otava. Palkintoa olivat vastaanottamassa Oona Taulu, Kaisa Lyytinen ja Pauliina Siren. Partiota harrastaneet saavat hyviä eväitä muun muassa työelämän pelikentille.
– Useat työnantajat arvostavat työntekijää, joka on harrastanut partiota, Pauliina Siren tiesi kertoa.
Uudet kaverit olivat suurin motiivi Oona Taululle partion aloittamiseksi.
– Aluksi menin partioon ihan vain mielenkiinnosta. Sen jälkeen huomasin, että löysin sieltä uusia ystäviä.
Kaisa Lyytinen lähti mukaan partioon aika lailla samoista syistä kuin Oona Taulukin.
– Menin partioon, koska tiesin, että Oona on siellä. Ajattelin, että sitä voisi kokeilla aivan hyvin. Huomasin, että partiossa on hyvä henki ja että sieltä saa todella paljon kavereita.
Pauliina Sirenin mukaan partio on myös kehittynyt vuosien saatossa.
– Partiossa tarjotaan nykyään paljon elämyksellisyyttä lapsille ja nuorille. Kysymyksessä on paljon muutakin kuin esimerkiksi metsässä samoilemista. Myös kansainvälisyys on nykyään korkeassa kurssissa, Siren kiteytti.

Vuoden urheilijat

Vuoden urheilija: Teemu Hällfors (voimanosto, Ylöjärven Ryhti).
Vuoden joukkue: Valotar (joukkuevoimistelu, Ylöjärven Isku).
Vuoden valmentaja: Niina Laurikka (taitoluistelu, Uplakers).
Vuoden nuori urheilija: Venla Niemenmaa, (joukkuevoimistelu, Tampereen voimistelijat).
Muut palkitut: Jimi Helin (karate), Joonas Helin (nyrkkeily), Jeremy Hakala (melonta), Joni Karvinen (yleisurheilu), Urho Kujanpää (yleisurheilu), Jessi Landström (yleisurheilu), Antti Ojansivu (hiihto), Edda Ollikainen (islanninhevosratsastus), Hanna Ovaska (ringette) ja Valtteri Toimela (yleisurheilu).