Talousarvio tekee kipeää

matti_paakirjoitus_320x194pxlYlöjärven kaupungin ensi vuoden talousarvio vaikuttaa palveluihin niin paljon, että asukkaat tuntevat säästöt jokapäiväisessä elämässään.
Kun kaupunginhallitus ja -valtuusto käsittelevät sekä hyväksyvät budjetin ja päätökset konkretisoituvat, kaupunkilaiset kokevat jäätävän suihkun ja alkavat perätä, näinkö tässä piti käydä.
Hyvästä esimerkistä käy debatti, joka alkoi, kun Ylöjärven Uutiset muutama viikko sitten paljasti suunnitelman Viljakkalan terveysaseman sulkemisesta.
Päivänselvää on, että ylöjärveläiset aktivoituvat nyt loppuvuodesta ja viimestään ensi vuonna, kun palvelut eivät toimikaan yhtä kivuttomasti kuin menneinä vuosina. Ylöjärveläiset turvautuvat kansalaisaktiivisuuteen.
Laajan kuntalaiskeskustelun aika vain olisi ollut jo aikaisemmin.
Kaupunki perusti asukaslautakunnan, joka aloitti toimintansa tämän vuoden alussa. Sen aktiivisuus on jäänyt valitettavan heikoksi. Tarvetta olisi jo ollut ja on edelleen muutoksen avaamiseen suurelle yleisölle.
Ensi vuotta eteenpäin elettäessä moni ylöjärveläinen huomaa varmasti, ettei tiedä kotikaupunkinsa ratkaisuista juuri mitään. Uudet käytännöt tulevat yllätyksinä, kun asiakas on eri palveluluukuilla ja kokee niukkuuden saarnaa.
Kuten tässä lehdessämme uutisoimme, moni palvelu heikkenee. Ylöjärveläiset joutuvat turvautumaan sukulais- ja naapuriapuun sekä etsimään muita yhteistyökumppaneita arkeensa.
Samalla verot ja maksut nousevat. Esimerkiksi tuloveroprosentti on ensi vuoden alusta 20,50.
Kaupungin johto tekee raskaat ratkaisunsa taloutensa tervehdyttämiseksi ja tasapainottamiseksi. Se korjaa nyt aikaisempien vuosien virhearviointeja.