Avantoon on päästävä, oli jäätä tai ei

Tavallisesti avanto tunnetaan laiturin päässä ammottavana aukkona jääpeitteessä. Avantokausi alkaa kuitenkin jo huomattavasti ennen kuin järvi jäätyy.
Ylöjärvellä avantosesonkia on starttailtu jo pitkin lokakuun alkua. Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan keskusta-alueilla on mahdollista pulahtaa sään viiletessä yhä hyisempään veteen.
Hiihdon ja avantouinnin parissa aikaansa käyttävä Jukka Havanka kannustaa arkailijoita sekä vilukissoja tarttumaan rohkeasti uimahousuihin ja suuntaamaan avantouintipaikoille.
– Ensimmäisen kerran jälkeen kynnys astella avantoon madaltuu. Kun käy saunassa välillä, vesi ei tunnu enää niin
kylmältä, hän lupaa.
– Kun avantosauna aukeaa puolenpäivän aikaan. Silloin ruuhkaa on pari tuntia. Iltapäivällä on muutaman tunnin hiljainen jakso, jonka jälkeen töistä päässeet suuntaavat avantoon, Jukka Havanka valottaa.
– Kun avantosauna aukeaa puolenpäivän aikaan. Silloin ruuhkaa on pari tuntia. Iltapäivällä on muutaman tunnin hiljainen jakso, jonka jälkeen töistä päässeet suuntaavat avantoon, Jukka Havanka valottaa.

– Mahdollisuudet ovat ihan toiset nyt kuin silloin, kun avantouintikulttuuria Ylöjärvellä pantiin alulle, Jukka Havanka kommentoi muutama viikko sitten käynnistynyttä ylöjärveläisen avantouinnin 30-vuotisjuhlakautta.
Hän kertoo, että avantouinti on kehittynyt koko 30-vuotisen historiansa aikana kaikin puolin.
– Alkuun avannossa vierailu kiinnosti vain muutamaa ihmistä. Sittemmin täällä käyvä väkijoukko on suurentunut. Tänä päivänä talviuinti on todella suosittua.

Kaikille
avoin avanto

Se, että Ryhdin hiihtojaosto järjestää avantouinnin talkoilla, aiheutti – ja aiheuttaa edelleen – väärinkäsityksiä.
– Moni luulee, että Räikällä uiminen on Ryhdin sisäpiirijuttu. Haluan kuitenkin painottaa, että kaikki ovat tervetulleita Räikälle avantouimaan.
Hän huomauttaa, että avantouinnista tuleva tuotto ohjataan Ryhdin hiihtojaoston hyväksi.
– Rahat menevät lyhentämättöminä nuorten hiihtäjien harrastuksen mahdollistamiseksi.
Vaikka mies itse on ollut mukana Ylöjärven Ryhdin talkoovoimin järjestämässä avantotoiminnassa toistakymmentä vuotta, hän kuitenkin tietää, millaisissa olosuhteissa ensimmäiset täkäläiset avantouimarit pulikoivat.
– Avannon reikä tehtiin itse sahalla, ja miehet saivat vaihtaa vaatteensa vanhassa asuntovaunussa, joka palveli uimareita noin 15 vuotta. Naisille oli sentään pukuhuone sisällä Räikän vanhassa huoltorakennuksessa, hän kertaa.
– Nykyään sahaa ei enää tarvita, sillä pumppu, joka kierrättää pintavettä avannossa, pitää reiän sulana läpi talven, hän luonnehtii.

Kaupungilta
tärkeää tukea

Ylöjärven Ryhti on vuokrannut Räikän rakennuksesta sauna- ja pukuhuonetilat käyttöönsä.
– Yhteistyö ja rinnakkaiselo kaupungin kanssa ovat pelanneet loistavasti. Ei voi muuta kuin kiittää.
Hän korostaa Ylöjärven huomattavaa roolia avantouintitoiminnan tukijana.
– Kaupunki on tehnyt todella paljon avantouimareiden eteen. Olemme saaneet käyttöömme ajanmukaiset tilat, joissa on suihkuja riittävästi, ja pukuhuoneet löytyvät sekä naisille että miehille. Lisäksi kaakelilattiat on helppo pitää puhtaina. Vanhassa rakennuksessa tuli tallustaa betonilla, joka oli haastava ylläpidettävä ja epämiellyttävän kylmä talvella, hän listaa.
Kaupunki huolehtii tilojen siisteydestä. Ryhdin puolelta talkootyötä paiskii kuuden hengen porukka – koko joukko on innokasta avantouintiseuruetta.
– Lähes jokainen meistä on jo eläkkeellä, joten saunatilan uksien avaaminen ja sulkeminen lutviutuu meiltä mainiosti. Kaikkia huoltoryhmän jäseniä tarvitaan, koska kyly lämpiää neljästi viikossa. Yhden ihmisen ei olisi mahdollista hoitaa yksin koko palettia. Rahastajaa ei paikan päällä tarvita, sillä sisäänpääsysumma suoritetaan itsepalvelumenetelmällä eteisessä olevaan lippaaseen, hän kuvailee.

Erilaisia
ihmisiä

Jukka Havanka toteaa, että avantosaunalla vierailee monen sorttisia ihmisiä.
– Päiväsaikaan pulahtamassa poikkeaa pääasiassa iäkästä väestöä. Toki nuoret ihmiset, jotka ovat vuorotyössä, ennättävät päivällä räpiköimään. Iltasella piipahtelee myös työssäkäyviä – jopa lapsiperheitä. Pienokaiset pääsevät avantoon aikuisia huokeammalla hinnalla, hän kannustaa uiskentelemaan.
Kävijämäärissä sukupuolten välillä ei näy suuria eroja.
– Miehiä ja naisia käy yhtäläinen määrä. Paljon poikkeaa myös pariskuntia, mihin vaikuttaa se, ettei Räikällä ole erikseen miesten ja naisten saunoja, vaan kaikki käyvät yhteissaunassa.
Päivällä Räikän saunarakennuksen ovet käyvät aamupäivää harvemmin. Tämän ongelman poistamiseen Havangalla on villi ajatus: yhteistyön kehittäminen Ylöjärven koulujen kanssa.
– Olisi mukavaa, jos koulujen liikuntaryhmiä saataisiin innostumaan avantouinnista. Ylöjärven Ryhdillä on kahdeksan hengen kuljetukseen soveltuva minibussi, jolla voisin jopa kuljettaa oppilaita avantouinnin äärelle, Havanka heittää.
Avantouinti on Ylöjärvellä yhä suositumpaa.
– Kävijämäärä on ollut hienoisen nousujohteinen katsottaessa kokonaiskuvaa pitkällä tähtäimellä. Kun vanhat kävijät lopettavat, tulee aina uusia tilalle. Tilanne on siis kaikin puolin positiivinen.
Havangan mielestä avannossa polskiminen passaa melkein mille tahansa ihmisryhmälle.
– Jollei ole mitään uimista rajoittavaa sairautta, ei ole myöskään estettä vierailla avannossa. Meillä käy paljon sellaisiakin vesipetoja, joita lääkäri on erikseen kieltänyt käymästä avannossa. Mutta nämä tulevat silti, eikä ongelmia ole ilmennyt, mies naurahtaa.
Räikällä avantorannan ja -saunan välillä on suhteellisen pitkä matka. Havanka näkee tämän ominaisuuden eduksi.
– Lämpötilaero ennättää tasaantua, kun kulkee kuumasta saunasta kylmään veteen.
Liki parinkymmenen vuoden kokemuksella Havanka toteaa, että kävijäkunta on lähes vakiintunut.
– On ne tietyt ihmiset, jotka käyvät kauden aikana päivästä toiseen nauttimassa raikkaasta vedestä. Vanhojen konkarien lisäksi räpiköimässä on tänä syksynä alkanut käydä myös paljon uusia tuttavuuksia, vaikkei kautta ole vielä kovin pitkään jatkunutkaan, hän pohtii.
Mies muistaa erään tapauksen parin vuoden takaa, jolloin avantosaunan kiuas hajosi.
– Kiuas oli pari viikkoa poissa pelistä, minkä seurauksena puolet uimariporukasta hävisi. Tästä opimme, että sana kiirii. Täytyy siis pitää kädet ristissä, että välineet pelaavat läpi sesongin.

Rauhallisesti
avantoon

Ryhtiläinen poimii mahdollisia syitä, miksi joku ei haluaisi hypätä avantopolulle.
– Moni pitää kylmään veteen pulahtamista järjettömänä. Itse olen huomannut, että aivan ensimmäinen kerta tuntuu kaikkein viileimmältä. Toinen ja kolmas pulahdus on jo kuin menisi uima-altaaseen.
Jukka Havangalla itsellään on pitkä kokemus avantouinnin saralta. Hän tahtookin rohkaista vielä arkailevia lähtemään ennakkoluulottomasti avantoon. Pari juttua on kuitenkin syytä ottaa varteen.
– Kun lähtee astelemaan saunasta kohti avantoa, on syytä edetä maltilla. Veteen tulee laskeutua rauhallisesti – mutta pysähtyä ei kannata.

Terveyttä
edistävä vaikutus

Avantouinnin terveysvaikutuksia ei ole tutkittu tieteellisesti. Avantoon mennessä sydämen syke kiihtyy ja verenpaine nousee. Ihminen saattaa lisäksi haukkoa henkeään.
Kylmäsokki saa kehon erittämään useaa, muun muassa kipua lievittävää hormonia. Myös reumapotilaat ovat todenneet avannon mainioksi kivunlievittäjäksi.
Vaikka tieteellistä näyttöä avannon terveysvaikutuksista ei ole, käytännössä on kuitenkin huomattu avantouinnin merkityksestä esimerkiksi kolotukseen, unen laatuun sekä stressitasoon.
Kylmässä vedessä uiminen saattaa parantaa kuivaa ihoa, kun sen verenkierto vilkastuu.
Havanka näkee avantouinnissa vain positiivisia puolia. Yksi tärkeä seikka on sosiaalinen kanssakäyminen ja henkinen hyvinvointi.
– Kaikkein arvokkainta on sosiaalinen ja henkinen terveys, jota avantouinnilla kohennetaan. Kun tulee saunaan, unohtuu uskonto ja politiikka. Kaikki ovat avoimia toisiaan kohtaan, ja huulta heitetään. Lisäksi, kun pulahtaa avantoon, stressi näivettyy. Tai ainakin se lieventyy.

Kello on rapiaa vaille 12 keskiviikkopäivällä, ja Jukka Havanka tarttuu Räikän rakennuksen ulko-oven kahvaan. – On aika lämmittää sauna ja katsoa, että avantouintiarki lähtee rullaamaan, Havanka, yksi kuusihenkisen saunaa hoitavan tiimin jäsenistä toteaa. Päivän päätteeksi mies käy tekemässä pikasiivouksen ja panemassa ovet säppiin.
Kello on rapiaa vaille 12 keskiviikkopäivällä, ja Jukka Havanka tarttuu Räikän rakennuksen ulko-oven kahvaan. – On aika lämmittää sauna ja katsoa, että avantouintiarki lähtee rullaamaan, Havanka, yksi kuusihenkisen saunaa hoitavan tiimin jäsenistä toteaa. Päivän päätteeksi mies käy tekemässä pikasiivouksen ja panemassa ovet säppiin.

+++++
Avantouintikausi jatkuu huhti–toukokuun taitteeseen.
Ylöjärven Ryhdin Räikän avantouimala on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12–20. Ovet ovat avoinna myös lauantaisin ja arkipyhinä kello 11–18. Aikuiselle uiminen maksaa 3 euroa. Lapset pääsevät puoleen hintaan.
Ylöjärven avantouimareiden Veittijärven-sauna on auki keskiviikkona ja perjantaina kello 16–21 sekä lauantaina kello 14–20. Perjantaisin ja lauantaisin lämpiää myös savusauna. Lysti kustantaa aikuisilta 5–7 euroa, lapsilta 2–2,50 euroa.
Kurussa on mahdollista harrastaa avantouintia Kurun Samoilijat ry:n johdolla Hirsilinnassa osoitteessa Hevossaarentie 91.
Viljakkalan Kurjen rantasaunalla on niin ikään avantouintimahdollisuus. Yleinen vuoro on keskiviikkoisin kello 18–21. Sauna sijaitsee Kurjentiellä Viljakkalan keskustan tuntumassa. Lisätietoja saa numerosta 040 749 5111.