Säästöpaineiden alla kärvistelevän Ylöjärven kaupungin takavuosien suursatsaus, kaupungintalon veistoshanke, on yhä elossa. Alun perin jo vuonna 2009 rakennettavaksi kaavailtu taideteos KoKoKo odottaa kaupunginjohtaja Pentti Sivusen mukaan kuitenkin nykyistä parempia talouden aikoja.
– En usko, että euromme riittävät siihen ainakaan lähivuosina. Toivon kuitenkin hartaasti, että teos nähdään jonakin päivänä paikallaan, Sivunen kertoo.
Toisin kuin moni paikallinen voisi luulla, ei Ylöjärven kaupungintalon aukion pitäisi olla sen näköinen kuin se nyt on. Tyhjillään ammottavalle alueelle kolmen eri virkamiesrakennuksen välissä suunniteltiin viitisen vuotta sitten suurta tilataideteosta.
Kaavailut liittyivät Ylöjärven kaupungin silloisiin 140-vuotisjuhliin. Vaikka merkkipäivä ja -vuosi on jo kauan aikaa sitten ohitettu, taideteoksesta ei ole Kirkonseudulla tietoakaan.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivusen mukaan syy hidasteluun on vallitseva taloustilanne.
– Kun kaikkialta täytyy säästää, rahaa teoksen toteuttamiselle ei ole löytynyt. Asiaa on kuitenkin käsitelty viime aikoina suunnilleen kerran vuodessa, Sivunen selvittää.
Kaupungin järjestämän kutsukilpailun perusteella paikalle pystytettäväksi valittu teos on helsinkiläisen taiteilijatyöpari OLO:n käsialaa. Pasi Karjulan ja Marko Vuokolan luoma seitsemän metriä korkea metallirakennelma KoKoKo miellytti kaupunginhallituksen nimeämää palkintotyöryhmää enemmän kuin neljä muuta ehdolla ollutta kisatyötä.
Teos koostuu neljästä peilikirkkaasta teräspylväästä, jotka nojaavat näennäisesti toisiinsa. Yläpäästään huomaamattomilla liitoksilla yhteen hitsatut tangot muodostavat kokonaisuuden, joka tekijöidensä mukaan muistuttaa ennen kaikkea vanhaa kotaa.
Vuonna 2009 tehdyn kustannusarvion mukaan KoKoKo maksaisi kaupungille yhteensä 131 600 euroa. Hinnassa ei ole mukana niin sanottuja perustuskustannuksia, jotka olisivat suuruudeltaan noin 13 500 euroa.
– Olimme tämän asian kanssa täysin vakavissamme vielä vuonna 2009, mutta sitten alkoivat kuntatalouden vaikeudet, joita emme voineet mitenkään ennustaa, Pentti Sivunen kertaa harmitellen.
– Viimeksi KoKoKo oli puheena viime vuoden talousarvioprosessin yhteydessä. Tuolloin katsottiin, ettei Ylöjärvellä ole vallitsevissa oloissa yksinkertaisesti varaa teoksen toteuttamiseen, kaupunginjohtaja jatkaa.
”Ei haittaisi tapahtumia”
Noin kymmenen senttimetriä paksut, 7,5 metriä pitkät ja kaikkiaan 2 000 kiloa painavat teräspylväät eivät kulttuurisihteeri Minna Vallinin mukaan haittaisi aukion tapahtumaelämää millään lailla. Mikäli KoKoKo joskus rakennettaisiin, olisi se loppujen lopuksi hyvin kepeä ja ilmava kokonaisuus.
– Tämä seikka otettiin huomioon jo silloin, kun kutsukilpailu järjestettiin. Kaikille taiteilijoille tehtiin selväksi, että aukiolle sijoitettava teos ei saisi haitata vapaata kulkemista tai oleskelua millään tavalla, Vallin muistelee.
Viime vuosina Ylöjärven kulttuurielämää on elävöittänyt juuri kaupungintalon aukiolla järjestetty musiikkitapahtuma Kaupunkijazz. Muun muassa televisiosta tutun svengimiehen Sami Pitkämön kaltaisten tähtien esiintymiset eivät olisi KoKoKon toteutuessakaan puutarhakaupungissa vaakalaudalla.
– On monessa muussakin kaupungissa julkisilla alueilla taideteoksia, eivätkä ne estä tapahtumien järjestämistä, Vallin muistuttaa.
Ylöjärveläisen kulttuurielämän etua työkseen ajava Vallin myöntää olevansa hankkeen pitkittymisestä hieman harmissaan. Hän ei omien sanojensa mukaan osaa arvioida, onko hänellä vielä uskoa KoKoKon toteutumiseen.
– Kyse ei taida olla uskosta, vaan rahasta. Lähivuosina teos on varmasti aivan mahdotonta rakentaa, kulttuurisihteeri miettii.
”Kulttuuri on yhtä tärkeää kuin leipä”
Suomen Taiteilijaseuran virallisten kuvataiteen kilpailusääntöjen mukaan järjestetyn kutsukisan voiton ratkaisi Ylöjärvellä kuuden hengen tiivis palkintotyöryhmä. Eräs sen jäsenistä oli veteraanipoliitikko Liisa Schali (vas.), joka istui vuonna 2009 vielä kaupunginhallituksessa.
– Päätös 150 000 euron varaamisesta veistoksen toteuttamiseen oli tehty jo edellisen vuoden maaliskuussa. Jotkut päättäjät eivät olisi alun perinkään halunneet satsata rahaa tällaiseen taiteeseen, mutta vastustus ja eriävät mielipiteethän kuuluvat elämään, Schali juttelee Ylöjärven Uutisille.
Nykyäänkin kaupunginvaltuustossa vaikuttava politiikan konkari ei lähde veikkaamaan, nähdäänkö KoKoKoa koskaan osana Ylöjärven kulttuurielämää. Schalin mukaan kaupungin nopea kasvu ja maailmantalouden samanaikainen heikkeneminen ovat ajaneet Ylöjärven tilaan, jossa leijonanosa yhteisistä varoista palaa jo pelkkiin peruspalveluihin.
– En ole kulttuurin vastustaja, päinvastoin. Oikein toteutettuna kulttuuri on ihmiselle yhtä tärkeää kuin leipä. Mutta nyt muut asiat ovat ajaneet väkisin tämän teoksen edelle, Schali tuumaa.