Koivikon Kalle hoiteli suomenhevosten arvokilpailun

Express Duo dominoi Kriteriumia miten tahtoi

Teivon kilpailukauden päätapahtuma Kriterium ravattiin lauantaina. Sekä lämminveristen että suomenhevosten suurkilpailuissa nähtiin tasokasta raviurheilua. Express Duo riisui vastustajiltaan aseet jo lähtökiihdytyksessä. Suomenhevosten superkoitoksessa puolestaan Koivikon Kalle kiitti tarkasta sisäratajuoksusta ja pakeni lopussa omille teilleen.
Ari Moilanen sai tuulettaa lämminveristen Kriteriumin voittoa Pekka Korven valmentamalla Express Duolla. (Kuvat: Pauli Impola/ Paul’s Special)

Ari Moilanen sai tuulettaa lämminveristen Kriteriumin voittoa Pekka Korven valmentamalla Express Duolla. (Kuvat: Pauli Impola/ Paul’s Special)

Merkittävää molemmissa Kriterium-lähdöissä oli se, että niissä tehtiin uudet Suomen ennätykset: Koivikon Kalle noteerasi 2100 metrin ryhmäajossa tuloksen 25,2. Express Duo paukutteli puolestaan 2 600 metrin autostartissa uusiksi ennätyslukemiksi 13,9.
Express Duo otti finaalilähdön komentoonsa heti kättelyssä. Pekka Korven valmentama ja Ari Moilasen rattailleen saanut ori porhalsi ensimmäisen puolikkaan kirpeästi 12,5-tempoa. Tuossa vaiheessa rinnalle ilmestyi Tuomas Korvenojan Jonesy. Korvenojan ajokki hidasti vauhtiaan kuitenkin siinä määrin, että kotiradan valmentaja Markku Nieminen päätti tehdä ratkaisun Harmi’s Fridollaan. Hän jyskytti sen kuolemanpaikalle.
Toinen kierros täyttyi kilometriaikaan 14,0. Express Duo polki keulassa edelleen kepeästi. Sen sijaan Harmi’s Fridolle matkanteko riitti, ja se vajosi takajoukkoihin. Express Duo tykitti 10,5-tempoa päätöspuolikkaalla voittajaksi kuin luotijuna.
Kakkoseksi kiri Mika Forssin naruttelema Greenleaf Slim, ja pronssille ylsi Tommi Kylliäisen Big Headache.
Express Duon ohjastajan Ari Moilasen mukaan lähtökiihdytys oli täysin kolmevuotiaan oriin hallinnassa.
– Hevonen lähti tänään ihan omasta halustaan, Moilanen kommentoi.
Mainittavaa Express Duon Kriterium-voitossa on myös se, että oriin ravi on todella taloudellista. Se ei hukkaa voimavarojaan turhaan.
– Tämä menee lujaa vähän niin kuin varkain. Sen vauhti näyttää paljon hiljaisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on.
Express Duon tulevaisuus näyttää luonnollisesti aurinkoiselta.
– Oriille on pakko povata hyvää tulevaisuutta. Hevonen on kilpaillut hienosti koko tähänastisen uransa. Mitään merkkejä taantumisesta ei ole havaittavissa – päinvastoin. Nytkin se meni suomenennätyksen 2 600 metrin matkalla kuin leikiten, Ari Moilanen vertaili.
Kriterium-voittajan valmentaja Pekka Korpi oli luonnollisesti myös tyytyväinen suojattinsa esitykseen.
– Kun katsoin hevoseni juoksua kierros ennen maalia, olin vakuuttunut, että se pitää ykköseksi.
Kriterium-voittaja nähtäneen syksyn aikana sekä Suomen että Ruotsin kasvattajakilpailuissa.

Koivikon Kallen täsmäkiri puri

Suomenhevosten Kriteriumin voittajaksi kiri Koivikon Kalle. Arvovoitosta napsahti vaivanpalkkaa 38 000 euroa. Hevosen omistaa Team Kallellaan, jonka jäsenet pääsivät juhlimaan voittoa Teivossa. Koivikon Kallea ohjasti finaalilähdössä Tuomas Pakkanen, ja sitä valmentaa Markus Porokka.

Suomenhevosten Kriteriumin voittajaksi kiri Koivikon Kalle. Arvovoitosta napsahti vaivanpalkkaa 38 000 euroa. Hevosen omistaa Team Kallellaan, jonka jäsenet pääsivät juhlimaan voittoa Teivossa. Koivikon Kallea ohjasti finaalilähdössä Tuomas Pakkanen, ja sitä valmentaa Markus Porokka.

Jos lämminveristen Kriterium oli suoraviivainen mittelö, samaa ei voi sanoa suomenhevosten vastaavasta koitoksesta. Tapahtumia riitti alusta alkaen. Aivan ensi metreillä nopein oli Hannu Kamppurin naruttelema Sisuvius.
Se luovutti piikkipaikan kuitenkin jo ensimmäisellä takasuoralla pelisuosikki Ypäjä Eilalle. Avauspuolikas rymisteltiin 22,0-tempoa.
Ypäjä Eila sai kevennettyä vauhtia kierroksen täyttyessä. Päätöspuolikkaalla alkoi sitten tapahtua. Ypäjä Eilan rinnalle ilmestynyt Koivikon Kalle heitti todellisen haasteen.
Pitkään kolmannessa sisäparissa väijynyt Koivikon Kalle kehitti rahasuoralla rautaisen kirin, johon Ypäjä Eila ei kyennyt vastaamaan.
Päätöspuolikas kaasuteltiin 22,0-kyytiä. Kakkoseksi kiri vielä Koivikon Kalleakin vähemmän pelattu Suiketar. Ypäjä Eila oli kolmas. Kriterium-finaali oli Koivikon Kallelle tietyllä tavalla päinvastainen kuin karsintajuoksu. Toisaalta siinä oli myös samaakin.
Karsinnassahan Koivikon Kalle aloitti juoksun räväkästi ja hiljensi vauhtia lopussa. Finaalissa kävi toisinpäin. Se otti alun rauhallisesti ja kiri lopun terävästi. Samaa molemmissa juoksuissa on tietysti se, että tuloksena oli voitto.
– Valitsimme hevoselle finaaliin sisäradan, jotta sillä ei olisi lähtöhetkellä hevosia sen molemmin puolin. Näin se otti starttihetken rauhallisesti, eikä ryhtynyt ryntäilemään liiaksi, Koivikon Kallen valmentaja Markus Porokka perusteli.
Ohjastaja Tuomas Pakkanen ennustaa Kriterium-sankarille hyvää tulevaisuutta.
– Kriterium on nuorten hevosten ykköskilpailu. Kun tällaisen mittelön voittaa, on selvää, että tulevaisuuden odotukset ovat silloin korkealla.
Lämminveristen Kriterium-sankari Express Duo kuittasi voitostaan 75 000 euroa, ja suomenhevosten ykkösnimi Koivikon Kalle puolestaan 38 000 euroa.

Toto75-peli oli antelias

Teivossa ratkaistiin myös viikon Toto75-ravirivi. Kriterium-sankareiden ohella voittajiksi nousivat Jonnan Emeritus, Valentin Laday, Turoveli, BWT Typhoon ja Finish Flyer. Suurimmista yllätyksistä vastasivat Jonnan Emeritus ja BWT Typhoon.
Rivi oli siinä määrin vaikea, että täysosumalla kuittasi
333 975,50 euroa. Kuutosella lunasti 317,20 euroa ja vitosella 9,80 euroa. Kriterium houkutteli yleisöä Teivon kaviouran ääreen 4 102 henkeä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?