Myrsky Kurun Keihäslahdesta

02.10.2013 10:20

Alkukesästä Ylöjärven koulutuslautakuntaa hämmensi erikoinen esityslistan kohta. Paperissa seisoi pykälä: Keihäslahden koulun nimen muuttaminen.
Esityksen olivat allekirjoittaneet Kuru-neuvoston sekä Kuru-seuran luotsit, mutta asiaa ei ollut kuitenkaan vielä käsitelty Kuru-neuvostossa.
Nimenmuutoksella pyritään Kuru-neuvoston puheenjohtajan Leena Törmän mukaan selventämään, missä päin Ylöjärveä nykyinen Keihäslahden koulu sijaitsee. (Kuva: Sari Riutta)
Nimenmuutoksella pyritään Kuru-neuvoston puheenjohtajan Leena Törmän mukaan selventämään, missä päin Ylöjärveä nykyinen Keihäslahden koulu sijaitsee. (Kuva: Sari Riutta)

Ylöjärven Uutisten mielipidepalstalla julkaistiin kesäkuussa kirjoitus nimenvaihdosasian tiimoilta juuri siksi, ettei asiasta ollut Kuru-neuvoston päätöstä.
Sittemmin neuvosto käsitteli asiaa ja päätti puoltaa nimenmuutosta. Vastarintaliikkeeksi aktivoitunut nykynimen puolustajien joukko keräsi kesän aikana adressin Keihäslahti-tittelin säilyttämiseksi.
Ulkopuolisesta Kurun tilanne saattaa näyttää hivenen hämmentävältä.
Kurulaiset itse halusivat muuttaa Keihäslahti-nimen mutta saivat itse aikaan myös metakan, joka liittyi koulun nimen muuttamisaikeisiin.
Sivistysjohtaja Matti Hursti ymmärtää, miksi koulun nimen muutos on otettu esille.
– Osa kurulaisista otti keväällä nimiasian esille. Lähtökohtana on kaiketi ollut se, että suuri osa ylöjärveläisistä – muista Tampereen seudun asukkaista puhumattakaan – ei osaa sijoittaa Keihäslahden koulua kartalle, mikä taitaa vähän harmittaa ainakin koulun väkeä.
– On varmasti turhauttavaa selittää koulun sijaintia jatkuvasti eri yhteistyökumppaneille jopa oman kunnan sisällä. Koulun nimen muuttaminen ei ole mitenkään harvinainen toimenpide. Ylöjärvellä on esimerkiksi muutettu Kirkonkylän koulu Ylöjärven yhtenäiskouluksi ja Loilan koulu Vanhaksi kouluksi, sivistysjohtaja latelee esimerkkejä.
Nimen vaihtaminen ei Hurstin mukaan ole monimutkaista.
– Teknisesti nimen muuttaminen on yksinkertainen toimenpide. Ilmoitamme muutoksesta valtion viranomaisille sekä tärkeimmille yhteistyökumppaneillemme. Nettiin muutos on helppo päivittää.
Hursti itse pitää järkevänä, jos koulun nimestä kävisi ilmi, missä päin kaupunkia oppilaitos sijaitsee.
– Lähtökohtaisesti ajattelen niin, että myös tässä asiassa pitää toimia kuntalaisten tarpeita ajatellen. On mielestäni hyvä, jos koulun nimi pitää sisällään tiedon koulun sijainnista. Ylöjärvellä koulujen nimet ovat pääsääntöisesti kaupunginosien mukaisia: Siivikkala, Vuorentausta, Metsäkylä, Takamaa ja Viljakkala.
Viranhaltija pitää valitettavana sitä, ettei aina onnistuta löytämään kaikkia miellyttävää lopputulosta.
– Ei ole suuri yllätys, että tässä asiassa käytännöllisyys ja perinteet ovat asettuneet toisiaan vastaan. Käytännöllisyys tarkoittaa muutosta, perinteet tarkoittavat säilyttämistä. Vastakkainasettelu on klassinen. Omat kannattajajoukkonsa on molemmilla vaihtoehdoilla. Luonnollista on niin ikään, että asia puhuttaa nimenomaan kurulaisia. Tämä on heitä lähellä oleva asia. Valitettavasti kaikkia tyydyttävää loppuratkaisua ei ole vielä näkyvissä, hän pahoittelee.
Hurstin mukaan asiasta päätetään koulutuslautakunnassa tämän syksyn aikana.
– Tätä asiaa ei ole mukava lähteä koulutuslautakunnassa tuomaroimaan. Toivon, että kurulaiset löytäisivät itse nimiasiaan kompromissiehdotuksen, jonka voisin viedä lautakunnan käsittelyyn. Ajankohdiksi sopivat 5. marraskuuta tai 3. joulukuuta, jolloin lautakunta kokoontuu.
– Nyt nimen muuttaminen on saanut Kuru-neuvoston taakseen ja palaa koulutuslautakuntaan luultavasti syksyn aikana, informoi Kuru-neuvoston puheenjohtaja Leena Törmä.

Nimellä on
tunnearvoa

Yksi nykynimen puolustaja on Eila Hoikka. Hänestä tuntuu eriskummalliselta, että koulun nimeä ollaan sorkkimassa.
– Olen taittanut oman koulutaipaleeni Keihäslahden koulussa. Minusta – ja monesta muustakin – tuntuisi varsin oudolta, jos tuttu nimi yllättäen muuttuisi joksikin muuksi. En usko, että mikään muu nimi tekisi Kurua nykyistä tunnetummaksi.
– Minusta on huvittavaa, kun nimenmuutosta masinoivat peruskurulaiset väittävät, ettei Keihäslahden kylää ole ollut olemassakaan, mikä on varsin kumma väite, Hoikka lisää.
Nimenmuutosta Kurun yhtenäiskouluksi perustellaan muun muassa sillä, että uusi nimi vahvistaa kurulaista identiteettiä. Hoikka on kuitenkin toista mieltä.
– Uskon, että tällä on kurulaisuuteen vastakkainen vaikutus. Kun itsenäisyys on jo viety, niin tämä panee ajattelemaan, että nyt viedään vielä koulun nimikin. Itse en koe ikinä olevani ylöjärveläinen vaan kurulainen. Kaikkea ei meiltä pitäisi viedä.
Uutta nimeä kannattava Leena Törmä on sen sijaan sitä mieltä, että Kurun yhtenäiskoulu -nimi vain vahvistaisi kurulaisuutta.
– Kyllähän Kurun yhtenäiskoulu kertoisi tarkalleen, missä päin Ylöjärveä koulu sijaitsee. Ei Keihäslahti nimenä kerro kantaylöjärveläiselle mitään.

Muitakin
vastassa

Kuru-neuvoston jäsen Anne-Maija Kivimäki äänesti kokouksessa Keihäslahti-nimen puolesta.
Nainen ehdotti kompromissinimeä Kurun Keihäslahden yhtenäiskoulu. Hän sanoo, ettei ollut yksin nimenmuutosta vastaan.
– Äänestystulos oli 4–2, yksi äänesti tyhjää ja yksi oli poissa, eli puolet Kuru-neuvostosta halusi poistaa Keihäslahden koulun nimen.
Kivimäki on pettynyt neuvoston kantaan.
– Olisi ollut mukava, jos oltaisiin käyty oikeasti laajaa keskustelua ja tehty kannanottoja asian puolesta sekä vastaan. Nyt tämä ratkaistiin liian nopealla aikataululla.
Kivimäen mukaan nimenmuutosta perusteltiin eräällä seikalla, joka on hyvin kummallinen.
– Sanottiin, että tämä on myös koulun opettajakunnan toive ja että esimerkiksi Kuruun muuttamista suunnittelevat ja keskustassa istuvat päättäjät eivät tiedä, että Kurussa on ensimmäisestä yhdeksänteen luokkien koulu, mikä taas heijastuisi määrärahojen saamiseen, Kivimäki kummastelee.
Hänestä Kurun yhtenäiskoulu -nimi ei ole myöskään yksiselitteinen.
– Lainsäädäntö mahdollistaa, että yhtenäiskoulu-nimen taakse voi kätkeytyä perusopetuksen lisäksi lukio. Eli ei ole ollenkaan varmaa, että yhdessä ovat aina vain ala- ja yläkoulu, Kivimäki painottaa.
Hän kritisoi lisäksi vallitsevaa ajattelutapaa.
– Nimi on tärkeä asia, jotta meillä olisi jotakin omaa. Se on yhtä tärkeää kuin Kuru-nimenkin käyttö. Asun itse yli 30 kilometriä Kurun keskustasta pohjoiseen, mutta tämä asia liikuttaa minua silti suuresti. Koulun nimellä on suuri merkitys kurulaisille – myös kesäkurulaisille, hän huomauttaa.
– On toisaalta kumma, kun Kuru-seuran pitäisi vaalia perinnettä, mutta se esittää historiallisen nimen muuttamista, Kivimäki lisää.

Tarkoitus
yhtenäistää

Leena Törmä katsoo, että Kurun olisi hyvä noudattaa koko kaupungin kanssa yhteistä linjaa.
– Ylöjärvellä ja Viljakkalassa on yhtenäiskoulut. Ne kertovat, missä opinahjot sijaitsevat. Kurun olisi hyvä noudattaa samaa nimeämistapaa, hän tiivistää.
Hän lisää myös, että nykyisen Keihäslahden koulun viereinen vanha koulu olisi tarkoitus muuttaa Keihäslahden kouluksi.
– Se on alkuperäinen Keihäslahti, joten sen arvolle olisi sopivaa, jos nimi palautettaisiin.
Törmä toteaa lisäksi, ettei nimenmuutosta vastustavaa adressia pitäisi ottaa kovin vakavasti.
– Minulle on kerrottu, että adressissa on myös ulkopaikkakuntalaisten nimiä.
Hän perustelee rivakkaa käsittelytahtia sillä, että uusi nimi olisi haluttu ottaa käyttöön jo meneillään olevan lukuvuoden alusta.
– Sen takia otimme ohjat käsiimme ja halusimme asian käsittelyyn jo koulutuslautakunnan kesäkuun kokoukseen.
Naista ihmetyttää lisäksi se, että hanakimmat vastustajat löytyvät Pohjois-Kurusta.
– Se on ihmeellistä, sillä alueen asukkailla ei ole käytännössä mitään kosketusta Keihäslahden kouluun. Eli tässä vastustetaan vain periaatteesta, Törmä kummastelee.

Kommentointi on suljettu.