Miran enkelit

Ylöjärveläisillä lapsilaulajilla menee lujaa. Juuri kun kaupungissa on päästy iloitsemasta mutalalaisen Oona Pätärin viime kevään KIDSing-menestystä, nostavat uudet lahjakkuudet jo vahvasti päätään.
Vuorentaustan koulun kuudetta luokkaa käyvät Helmi Jonasson ja Yasmin De Souza tekivät Nelosen The Voice Kidsissä kovan tempun ja selviytyivät Ääni Ratkaisee -vaiheesta komeasti jatkoon. Seuraavaksi edessä on pudotuspeli, jossa ystävykset voivat joutua jopa toisiaan vastaan.
Helmi Jonasson (vas.) ja Yasmin De Souza käyvät koulua Vuorentaustassa, mutta myös Soppeenmäen opinahjo on tullut kaksikolle tutuksi. Alakerran bänditiloissa on musiikkiharrastuksen vuoksi käyty soittamassa ja laulamassa kerran jos toisenkin.
Helmi Jonasson (vas.) ja Yasmin De Souza käyvät koulua Vuorentaustassa, mutta myös Soppeenmäen opinahjo on tullut kaksikolle tutuksi. Alakerran bänditiloissa on musiikkiharrastuksen vuoksi käyty soittamassa ja laulamassa kerran jos toisenkin.

12-vuotias Helmi ja 11-vuotias Yasmin ovat monella tapaa samassa tilanteessa kuin valtakunnan tietoisuuteen ponnistanut Oona Pätäri puolisen vuotta sitten. Hekin kun ovat harrastaneet musiikkia koko pienen ikänsä, käyvät peruskoulun kuudetta luokkaa ja suhtautuvat kykykilpailuunsa terveen kevyesti.
– Ihan iisisti tätä ei voi ottaa, mutta sillä tavalla vakavan rennosti kuitenkin, Helmi Jonasson tarkentaa.
Yksi erityinen piirre erottaa ylöjärveläistytöt kaikista tämänkertaisista kilpakumppaneistaan. Tuskin kukaan 52 muusta jatkoon päässeestä voi sanoa kisaavansa omaa luokkatoveriaan vastaan – vieläpä saman tähtivalmentajan alaisuudessa.
Sekä Yasminin että Helmin nappasi joukkueeseensa PMMP-yhtyeestä tuttu laulaja-lauluntekijä Mira Luoti.
– Ollaan me naurettu tätä meidän tilannetta yhdessä. Onhan se nyt aika huvittavaa, että olemme edenneet tähän saakka ihan samalla tavalla, tytöt myöntävät.
Helmi Jonassonin vei jatkoon tulkinta Johanna Kurkelan herkästä kappaleesta Sun särkyä anna mä en. Biisin puolivälissä Mira Luoti painoi oman tuolinsa I want you -nappia ja ilmoitti tykänneensä esityksestä kovasti.
Samoin kävi Yasmin De Souzalle, joka lauloi Idols-voittaja Diandran Outta My Headin. Molempien tyttöjen esitykset keräsivät kehuja myös kahdelta muulta tähtivalmentajalta, eli rapartisti Elastiselta ja poppari Krista Siegfridsilta.
– Minä olin niin onnesta ja jännityksestä sekaisin, etten muista mitä tuomarit sanoivat, Helmi nauraa.
– Sama täällä, Yasmin komppaa hymyillen.
Jatkoon pääsy löi kummankin tytön ällikällä. Vaikka kokemusta laulamisesta oli jo ennestään, ei eteneminen oman ikäluokan Suomen huippujen joukkoon ollut mikään itsestäänselvyys.
– Olin varma, että yksikään tuomari ei kiinnostu minusta, unohdan sanat ja kaikki nauravat minulle, Helmi virnuilee jälkeenpäin.
– Onneksi kuitenkin kävi näin, hän jatkaa.

Pitkä salailu jatkuu yhä

Ylöjärveläisten tähtivalmentajana suositussa laulukisassa on PMMP-yhtyeestä tuttu Mira Luoti.
Ylöjärveläisten tähtivalmentajana suositussa laulukisassa on PMMP-yhtyeestä tuttu Mira Luoti.

Kuten muihinkin nykyaikaisiin television laulukilpailuohjelmiin, myös The Voice Kidsiin liittyy aimo annos kameroiden ulkopuolista byrokratiaa. Vaikka Helmin tähdittämä Ääni Ratkaisee -jakso lävähti tv-ruutuihin jo kolmisen viikkoa sitten ja Yasminin esitys viime sunnuntaina, tiesivät tytöt kohtalostaan jo keskikesästä lähtien.
– Joo, ne jaksot kuvattiin jo kesäkuussa. Yasmin on meinannut lipsauttaa tiedon meidän pärjäämisestämme jo monta kertaa. On ollut esimerkiksi tilanteita, joissa olemme puhuneet koulussa kahdestaan kisasta ja joku on tullut kysymään, mitä oikein höpötämme. On ollut tosi lähellä, että olisimme paljastuneet, Helmi kertaa.
Ohjelman tiedotuksesta vastaavan Nelonen Median Kati Parkkosen mukaan sarja on kuvattu kokonaisuudessaan etukäteen. Siis se, mitä The Voice Kidsissä jatkossa nähdään, on todellisuudessa ollut kisaajien tiedossa jo ennakkoon.
Yasminin äidin Minna Lihavaisen mukaan arjen hankaluuksilta on kuitenkin vältytty.
– Meille tehtiin hyvin selväksi, että ohjelmassa pärjäämisestä ei saa puhua kenellekään. Ja totta puhuen moni tuttumme ei ole edes ollut kovin utelias. Jaksot on haluttu itse katsoa televisiosta, Lihavainen kertoo.
Kisan seuraavassa vaiheessa eri tähtivalmentajien suojatit ottavat mittaa toisistaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Ylöjärven tytöt saattavat joutua kisaamaan toisiaan vastaan. Se ei laululintusten itsensä mukaan ole ongelma.
– Tämä salailu on lähentänyt meitä ihan tosi paljon. Jos toinen tippuu kisasta ja toinen menee jatkoon, niin sitten kaveria kannustetaan ihan täysillä, Helmi toteaa hymyillen.

”Voiko tämä olla tottakaan?”

Vaikka koko kansan nähtäville venytettävät lasten kykykilpailut ovat kirvoittaneet joissakin vanhemmissa kritiikkiä, vallitsee Yasminin ja Helmin taustajoukoissa tyystin erilainen ajattelu. Minna Lihavaisen mukaan oman tytön osallistumista ei tarvinnut ilmoittautumisvaiheessa kovin kauaa miettiä.
– Itse asiassa en ole koskaan kuullut sitä ääninauhaa, jolla Yasmin haki kisaan. Tyttö teki sen itse läppärillään omassa huoneessaan, ylpeä äiti naurahtaa.
Lihavainen kertoo kisan tuotantoyhtiön hoitaneen The Voice Kidsin tausta-asiat kaikin puolin mallikkaasti. Olot kameroiden ollessa vielä sammutettuina eivät poikineet oikeastaan mitään valittamisen aihetta.
– Pitkiä odotusaikoja oli silloin tällöin, mutta ne olivat ymmärrettäviä. Osallistujia oli kuitenkin sen verran paljon, hän tuumii.
Tyttärensä matkaa kohti tv-julkisuutta läheltä seuranneen äidin mukaan vanhemmat olivat yleensä ne, joita jännitti kuvauksissa kaikkein eniten. Oman jälkikasvun näkeminen suurella lavalla tuomareiden edessä herkisti huoltajista liki jokaisen.
– Kyllä siinä tuli itsellenikin sellainen olo, että voiko tämä olla tottakaan. Kokemus oli hurja, mutta ehdottomasti hyvällä tavalla, Lihavainen kiittelee.

Tytöt valmiina keikkailuun – duona

Huolimatta siitä, että Yasminin ja Helmin lopulliset sijoitukset The Voice Kidsissä eivät ole vielä julkisia, uskaltavat tytöt itse miettiä jo ohjelmaa seuraavaa tulevaisuutta. Tarkoituksena on kuulemma keikkailla duona, kävi miten kävi.
– Jep, näin olemme päättäneet. Nimi on vielä hakusessa, mutta meitä saa jo kysyä keikoille, Yasmin paljastaa.
Molemmat Voice-kisaajat pitävät vahvuuksinaan sellaisia biisejä, joissa on menoa ja meininkiä. Tähän mennessä isoimmat yleisöt, joiden edessä tytöt ovat esiintyneet, ovat olleet parin sadan hengen kokoisia.
– The Voice Kidsissä katsojia on tullut tietysti tv-lähetysten myötä kymmeniä tuhansia. Siellä lavalla kun esiintyi, oli sellainen olo, että nyt taitaa olla aika unohtumaton ja erityinen hetki menossa, Helmi ja Yasmin tunnelmoivat.

+++++
Ylöjärveläiset Helmi Jonasson ja Yasmin De Souza kilpailevat The Voice Kidsin Kehäkamppailu-jaksossa sunnuntaina 20. lokakuuta. Ohjelman lähettää Nelonen kello 19 alkaen.