Ryhti täyttää mieslentiksen aukon

Ylöjärven Ryhdin kapteeni Sami Mäkinen tiivistää yhteen virkkeeseen joukkueensa merkityksen koko pirkanmaalaiselle mieslentopalloilulle:
– Odotin pitkään, että jostain ilmestyisi tällainen miesjoukkue, joka ei höntsäile, vaan harjoittelee ja pelaa tavoitteellisesti sarjatasosta riippumatta!
Valmentajat Jouko Rantala (vas.) ja Timo Halttula (oik.) sekä kapteeni Sami Mäkinen uskovat Ryhdin olevan valmis taistelemaan vaikka noususijoista kakkossarjassa.
Valmentajat Jouko Rantala (vas.) ja Timo Halttula (oik.) sekä kapteeni Sami Mäkinen uskovat Ryhdin olevan valmis taistelemaan vaikka noususijoista kakkossarjassa.

Ylöjärveläisseura todellakin täyttää ison aukon lähtiessään miesten kakkossarjaan joukkueella, joka on mielenkiintoinen yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta.
Tampereen pohjoispuolella ei nimittäin ole tällä haavaa koossa muita kakkosen porukoita Virtoja lähempänä.
Siinä saavat Mäkisen tapaiset konkarit pitää itsensä kunnossa, mutta myös reippaastikin alle parikymppiset nuorukaiset kehittyvät koko ajan.
Hakkuri Mäkinen on, kuten keskipelaajat Timo Salonen ja Mirza Vehabovic ja alkukaudesta vielä polvileikkauksesta toipuva passari Lauri Mäkinenkin, tuttuja miehiä jo Ylöjärven Pallon ykkössarjajoukkueesta viime vuosikymmeneltä.
– En pidä itseäni vielä niin vanhana, että höntsäämään pitäisi ruveta. Minua ei kiinnosta sellainen asenne, että naureskellaan hävityn pelin jälkeen tyyliin ”no, nyt saatiin yksi erä ja otetaan ensi kerralla kaksi”, Mäkinen sanoo.
Ryhti painoi menemään melkein koko kesän kolmen harjoituksen viikkotahtia, ja pelaajat tekivät siihen päälle muutaman omatoimisen treenin. Jo Mäkisen ulkoisesta olemuksesta on helppo päätellä, että hän on valmis johtamaan joukkuettaan esimerkillään.
Se on erityisen tärkeää lupaaville nuorille, joita Ryhdin kovasti topakoitunut poikalentistoiminta on koulinut muutaman viime vuoden aikana aluejoukkueeseen ja maajoukkue-ehdokkaiksi.
Santtu Valennolle, Einari Koivistolle ja Joonas Järnvallille kakkossarja tarjoaa loistavan mahdollisuuden ottaa askelia eteenpäin uralla.
– Viime kaudella kolmossarjaa pelanneet nuoret eivät olleet vielä valmiita miesten peleihin, mutta nyt tilanne on toinen. He kehittyvät todella nopeasti, Mäkinen kiittelee.
Hän on pitänyt harjoituksissa huolen siitä, että nuoret ovat päässeet hyvin mukaan joukkueeseen, ja aikoo jatkaa kipparin tehtävää omalla tyylillään:
– En ole välttämättä mikään räpäsetä, mutta tsemppaan poikia ja rakennan osaltani joukkuehenkeä, Sami tuumaa.

Yli kaksi kuusikollista miehiä

Ryhdin kapteeni Sami Mäkinen lupaa tsempata joukkuettaan niin, että se taistelee voitosta jokaisessa kakkossarjapelissään.
Ryhdin kapteeni Sami Mäkinen lupaa tsempata joukkuettaan niin, että se taistelee voitosta jokaisessa kakkossarjapelissään.

Ryhti tunnusteli viime keväänä mahdollisuutta saada kokoon kaksikin miesjoukkuetta, mutta kolmoseen ei kuitenkaan lähdetty. Kakkossarja voidaan sen sijaan aloittaa lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina luottavaisin mielin, sillä joukkueeseen on riittänyt laadukkaita tulijoita.
– Meillä on yli kaksi kuusikollista pelaajia, ja niin pitää ollakin, koska nuorilla ovat omat sarjapelinsä ja osa kokeneista käy vuorotöissä. Siihen kun tulee flunssa-aalto päälle, kaikille on käyttöä, valmentaja Petri Saari muistuttaa.
– Laajan materiaalin voima tuli esiin jo harjoitusturnauksessa Porissa, jossa peli petraantui sitä mukaa, kun uudet pelaajat tutustuivat toisiinsa, Saaren ja Timo Halttulan kanssa valmennustiimin täydentävä Jouko Rantala vahvistaa.
Saari pitää Ryhdin materiaalia niin hyvänä, että sillä voidaan päästä keväällä jopa nousukahinoihin. Ensin pitää kuitenkin hoitaa kaksinkertaisena sarjana pelattava alkulohko, jonka muut joukkueet ovat Vammalan Lentopallon ja A-Volleyn kakkosporukat, hämeenlinnalainen TT-Volley, Virtain Urheilijat ja Lempäälän Kisa.
Lentopalloliiton internetsivuilla julkaistuista sarjamääräyksistä ei käynyt vielä kaksi viikkoa ennen sarjan alkua ilmi, montako  joukkuetta kustakin lohkosta pääsee joulun jälkeen alkavaan ylempään jatkosarjaan, mutta todennäköinen luku on kolme tai neljä.
Vastustajat ovat ryhtiläisillekin seuraniminä tuttuja, mutta kenelläkään ei ole täyttä varmuutta voimasuhteista.
– Vammala on varmasti kova, ja jo viime kaudella kärkipäähän kuuluneella LeKi:lläkin on kuulemma hyvä joukkue koossa. Akaa pelasi viime kaudella kovin nuorella porukalla ja kuului selvästi sarjan häntäpäähän, mutta senkin juniorit ovat varmasti kehittyneet, Rantala puntaroi.

Laatua riittää kaikille pelipaikoille

Petri Saari perustaa optimisminsa yksinkertaisesti käytössä olevan pelaajamateriaalin taitoihin.
– Pystymme todella tulivoimaiseen ja monipuoliseen hyökkäyspeliin, mutta muiltakin osa-alueilta löytyy laatua. Kuka tahansa voi nousta ratkaisijaksi.
Kapteeni Sami Mäkinenkin on taipuvainen samalle kannalle:
– Osaan pelaajistamme olen tutustunut vasta syyskuun alusta lähtien harjoituksissa, mutta olen näkemääni tyytyväinen. Pieni arvoitus on tietysti, miten peli lähtee kulkemaan kahden uuden passarin kanssa, koska se on aina kokeneiden runkopelaajien kannalta tärkein asia.
Ennen kuin Lauri Mäkinen palaa ruotuun, Ryhdin pelinrakentelusta kantavat vastuun Kalevan Lentopallosta Tampereelta tullut passari Juuso Rautakorpi sekä oma kasvatti Santtu Valento.
Toiseksi hakkuriksi Ryhti sai Virroilla pelaajaoppinsa saaneen, Tampereen Kisa-Tovereissa ykkössarjaa pelanneen  Sauli Ylistalon.
Uusia yleispelaajia on Seinäjoen Kuutosista siirtynyt Lauri Vuori, ja Jani Ylen on tuttu mies jo muutamalta edelliskaudelta.
– Hyvät hakkurit ovat tietenkin kakkossarjassa tärkeitä, mutta eivät he pysty yksin ratkaisemaan pelejä vaan tarvitsevat tuekseen laadukkaat laitapelaajat, ja nyt meillä on heitäkin tarpeeksi, Rantala kiittelee.
Aiemmin Isku-Volleyssa liigaa pelannut Petri Lignell on myös tulossa Tampereen Kisa-Tovereista joukkueen vahvuuteen.  KaLe:sta tulleet Olli Kanerva ja Aki Koukkula sopivat usealle pelipaikalle, mutta todennäköisesti Kanerva pelaa pääosin keskitorjujana ja Koukkula yleispelaajana.
Liberoiksi saatiin Arttu Perello Lempäälän Jyrystä ja Italiasta kotoisin olevan Andrea Garatti Turun Yliopiston Urheiluseurasta. He sopivat  tarvittaessa yleispelaajiksikin. Oman seuran junioreista Valtteri Jääskeläinen pelaa pääosin keskitorjujana, ja  satunnaisesti muitakin junioreita pelaa eri pelipaikoilla.
– Viime kaudella joukkue meni hieman liikaakin nuorten ehdoilla, ja kun heille tuli SM-turnauksia, jäljelle jäi kovin vähän miespelaajia. Nykyisen kaltaisesta pelaajakoostumuksesta on kaikille hyötyä; vanhemmatkin pelaajat syttyvät taistellessaan oikeasti pelipaikoista ja toimivat nuoremmilleen tärkeänä tukena.
Rantala on myös tyytyväinen Lentopalloliiton ratkaisuun harventaa nuorten SM-sarjan tahtia niin, että tällä kaudella turnauksia pelataan joka kolmas viikko.
Ryhti pelaa kotiottelunsa Soppeenharjun koululla sunnuntaisin kello 12 alkaen. Ensimmäiseksi kylään saapuu 6. lokakuuta LeKi.