Ensi viikolla vietetään kansainvälistä liikkujan viikkoa. Ylöjärven kaupunki järjestää teemaan sopivaa ohjelmaa arkipäiviksi.
Puut vilahtavat ohi ja tuulenvire sivelee kasvoja, kun ulkoilija viilettää maastopotkulaudalla pitkin kuntoraittia.
Kenties hetken päästä tekee mieli poiketa tasaiselle metsäpolulle ja mutkitella sitä pitkin männikön katveessa. Risukkoisessa maastossa lauta sujahtaa näppärästi olalle, ja matka jatkuu hölkäten.
Hyväkuntoisen polun päässä voi taas loikata laudan päälle.
Tällaisissa tunnelmissa, joko yhtä vilkkaissa tai sitten tätä hiukan verkkaisemmissa, voi viettää liikkujan viikon ensimmäistä päivää. Hiking Travel Hitin maastopotkulautailutuokiot nimittäin aloittavat Ylöjärven kaupungin viikko-ohjelman.
Sellutehtailta metsän siimekseen
Potkulautailu maastossa on varsin uusi laji.
Pekka Tyllilä Hiking Travel Hitistä kertoo, että varsin jämerä ja isohkoin, kumipäällysteisin pyörin varustettu maastopotkulauta kehitettiin alun perin selluteollisuuden tarpeisiin. Laudalla pääsee ripeästi valtavan tehdassalin puolelta toiselle.
Nyt liikuntaväline on valjastettu liikunta- ja virkistyskäyttöön.
– Mielestäni laudalla on iso liikunnallinen potentiaali. Se on oikeasti liikuntaväline, ei vain markkinamiesten hömppäjuttu, Tyllilä uskoo.
Hänen mukaansa laji ei ole vielä kovin laajasti yleisessä tietoisuudessa.
Tyllilöiden yrityskin käyttää lautoja vielä eniten kaupunkiretkillä.
Moisiin pieni ja matkaa jouduttava väline onkin mainio, mutta se sopii oivallisesti myös luontomaisemiin. Tyllilän mukaan tieto maastoon suuntaavasta potkulautailusta on alkanut levitä hiljalleen, ja jotkut asiakkaatkin osaavat jo kysellä sen perään.
Loivaan maastoon sopivaa puuhaa
Maastopotkulautailu onnistuu asfaltti- ja hiekkateillä sekä kovapintaisilla ja siisteillä poluilla loivapiirteisessä maastossa.
Metsään halajavan on valittava tasaisia polkuja, joissa ei ole kivikkoja tai puunjuuria. Mäntykangas on paras valinta.
Homma ei luonnistu ryteikössä, vaikka pyörät ovatkin melko jämerät. Sielläkin tosin laudan voi nakata hetkeksi olalle parempia potkuttelumantuja odotellessa. Tätä jotkut lautailijat itse asiassa hakevatkin saadakseen villihköä menoa ja vaihtelevuutta liikuntatuokioon.
– Jos taas on jyrkkiä ylämäkiä, potku ei liu’u, vaan on potkaistava heti uudestaan. Tämä tekee liikkumisesta tökkivää, Tyllilä kertoo.
Huimat alamäet vaativat lautailijalta rutkasti taitoa, koska kova vauhti, varsinkin epätasaisella maalla, kaataa laskijan helposti.
Maastopotkulautailu taipuu niin rauhalliseen kuin vauhdikkaaseen menoon.
– Tämä on leppoisan letkeä vauhtilaji, Tyllilä kiteyttää.
Hänen mielestään lajin suola on sen sosiaalisuudessa.
– Koska laudat ovat pieniä, pääsevät potkuttelijat kulkemaan niillä lähekkäin varpusparvena. Olen huomannut, että varsinkin naisille emotionaalinen aspekti, se miltä tuntuu, on tärkeä.
Kyse ei silti ole pelkästään pehmeästä lajista, vaan hiki- ja tavoiteliikkujatkin löytävät siitä puolensa.
Laudan kanssa on helppo lähteä liikkeelle. Tavallinen liikuntavarustus ja tukevat kengät riittävät.
– Ei kaikkea liikuntaa harrastaessaan tarvitse olla varustejoulukuusi, Tyllilä napauttaa.
Villiin potkutteluun on kuitenkin syytä varata kypärä sekä ranne- ja polvisuojat.
Potkulauta selättää työmatkan
Liikkujan viikko kehottaa kansalaisia taittamaan työ-, koulu- ja harrastusmatkat kevyttä liikennettä suosien.
Maastopotkulautailu istuu tähän tarpeeseen mainiosti.
– Pikku puikkelehtimiseen potkulautailu on melkein yhtä kätevää kuin kävely. Vaikkapa pienistä portaista pääsee kantamalla lautaa olalla. Polkupyörällä portaat olisivat jo toivottomat.
Myös nopeus on lautailun etu. Lautaillen kulkija puolittaa kävelyyn kuluvan ajan helposti. Niinpä autoton liikkuminen maistuu pidempiä matkoja laudalla kuin kävellen.
– Piirtämällä renkaita vaikka Tampereen karttaan näkee, kuinka paljon mahdollisuuksia lauta tuo lisää.
Pitkiin matkoihin tottunut juoksija tai pyöräilijä puolestaan saa potkulautailusta kavalkadiinsa yhden vaihtoehdon lisää.
Hikoilua työmatkaliikkujan ei tarvitse kovasti pelätä. Vauhdin synnyttämä viima kuivaa ainakin enimmät hikipisarat, kun viilettäjä on pukeutunut kevyesti. Lisäksi nopeutta säätelemällä voi vaikuttaa olennaisesti siihen, tuleeko hiki vai ei.
– Pitkillä matkoilla nopeus tosin vaikuttaa paljon aikatauluihin. 40 minuutin matkasta tulee helposti puolentoista tunnin reissu, jos kulkee hitaasti.
Lauta sopii lapsillekin. Tyllilän mielestä se on pienuutensa ansiosta jopa helpompi hallita kuin iso polkupyörä.
Taitaville ja varovaisuuden mielessään pitäville lapsille ja nuorille potkulauta tarjoaa oivallisen mahdollisuuden temppuiluun vaikka skeittirampeissa, hiekkamontuilla tai kaupunkiympäristössä.
Säilytyksestä ei koidu työ- tai koulumatkailijalle murhetta, koska kasaan taittuva lauta mahtuu melko pieneen tilaan. Pyörätelineeseenkin sen voi jättää vaijerilukolla varustettuna.
Potkulautailu on pappojenkin laji
Teemaviikon tarkoitus on herätellä liikunnan pariin kaikkia. Myös tähän kuvaan potkulautailu sopii vallan hyvin.
– Tämä on pappojenkin laji, 61-vuotias, vastikään kymmenen kilometrin lautalenkin tehnyt Tyllilä hihkaisee.
Leppoisuus ja toisaalta menevyys tekevät lajista sopivan vanhoille ihmisille.
– Tulee nuoruus mieleen, kun pystyy vielä johonkin.
Tyllilä toteaa potkulautailun olevan harvoja lajeja, joita hän viitsii harrastaa rankalla otteella. Ylämäet nimittäin innoittavat revittelemään voimia ja kestävyyttä, mutta alamäet antavat sijaa lepoon.
Potkulautailu on vanhoille oivaa treeniä. Se ei vaadi kummoista akrobatiaa, joten iäkäskin taipuu laudan päälle. Esimerkiksi pyöräily voi tuntua lautailua hankalammalta, koska on noustava satulaan ja laskeuduttava siltä.
Toisaalta lautailu vahvistaa juuri niitä tuki- ja liikuntaelimiä, jotka alkavat heiketä iän karttuessa.
Tyllilä on huomannut potkulaudan helpottavan alaselkävaivoja. Kun potku päättyy ilmaan, alaselän lihakset rentoutuvat, ja näin lepoa tulee tasaisin väliajoin. Potku- ja tukijalan vuorottelu jakaa rasitusta molemmille puolille kehoa, joten samat lihakset eivät jämähdä jatkuvaan jännitykseen.
Toki jotkin vaivat, kuten polven kierukkaongelmat voivat rajoittaa lajin harrastamista.
Potkulauta vaatii enemmän kehonhallintaa kuin pyöräpotkukelkka tai rollaattori, koska sillä on pidettävä tasapaino itse.
– Niinpä potkulauta pitää liikunnallista potentiaalia yllä.
Tyllilä huomauttaa, että potkulaudalla voi olla vanhalle ihmiselle psykologisestikin piristävä vaikutus.
– Maailma on täynnä rollaattorivitsejä. Jos joku tulisi heittämään vitsiä potkulautailustani, sanoisin hänelle, että lähdepä juoksemaan kilpaa minua ja potkulautaani vastaan.
Kaupunki suosittelee kevyttä liikennettä
Ylöjärven kaupunki intoutui osallistumaan kansainvälisen liikkujan viikkoon, koska sillä on paraikaa meneillään kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma.
Kaupunki haluaa vähentää autoilua ja lisätä muuta liikkumista.
– Kannustamme ihmisiä miettimään, ettei ihan joka matkaa tarvitse tehdä autolla. Lyhyet matkat sujuvat usein nopeammin polkupyörällä kuin autolla, ohjelman kaavailussa mukana ollut kaavoitusarkkitehti Arto Huovila sanoo.
Kaupunki viestii tempauksella ennen kaikkea ympäristön viihtyvyyttä, ekologisuutta sekä liikkumisen helppoutta ja nopeutta korostavia arvoja.
– On tämä toki suuri yhteiskunnallinenkin asia. Säästämme varoja, jos satsaamme kevyen liikenteen väyliin isojen autoväylien sijaan. Myös terveyshyöty on iso niin yhteiskunnalle kuin yksilölle.